tiistai 4. toukokuuta 2010

Kirjoja ja ruusuja

Kirjan ja ruusun päivä ei mennyt ihan niin kuin piti: sain kolme kirjaa ostamatta yhtään ruusua. No, kirjat tulivat kyllä postitse ja maksoin ne ihan itse.Olinpa älyttömän onnekas, kun taannoin löysin sen Iris Murdochin kirjan kierrätyskärrystä. Murdoch (1919-1999) oli toki tuttu nimi, mutta en tiedä, olisinko ikinä tutustunut hänen tuotantoonsa ilman tuota ilmaislöytöä. Tuotanto on ilahduttavan laaja, ja olen lukenut siitä vasta viisi kirjaa, joiden taso on vaihdellut hyvästä loistavaan. Murdoch oli mestari kuvaamaan erikoisia ihmissuhteita ja henkilöiden sisäistä kamppailua, ja kirjat vilisevät ristiriitaisia hahmoja homoseksuelleista omituisiin pappeihin.

Suosittelen Murdochin kirjoja lämpimästi teillekin, kunhan ette hamstraa niitä divareista, ennen kuin saan metsästettyä kaikki omaan hyllyyni. Suomennokset on myyty loppuun jo ajat sitten, eikä uusia painoksia ole jostain syystä tehty, mutta alkukielisenä kirjoja on edelleen saatavilla.

4 kommenttia:

 1. Kirjan ja ruusun päivän saldo kirjastossamme oli yksi asiakkaan tuoma hassunnäköinen tuohesta väännetty ruusu. Kirjoja toki kulki edestakaisin jokunen tuhat. Murdochiakin löytyy, tosin vain suomennoksina. Taidankin huomenissa lisätä niitä "henkilökunta suosittelee" -näyttelypöydälle...

  Tiistai-illan päätteeksi talutin nätisti käsikynkästä ulos lehtilukusalin soffalle uinahtaneen laitapuolen kulkijan, joka tuntia aiemmin oli pyytänyt luettavakseen "Einsteinin kirjoittaman kirjan". Lisäksi suosittelin 9-vuotiaalle lukijalle Roald Dahlin Ilmarin ihmelääke -kirjaa (Dahlin anarkismilla on aina sijansa) ja "vähän erikoisempaa" etsivälle rouvashenkilölle Peter Hoegin kirjaa Nainen ja apina. Ja poljin kotiin lukemaan Voima-lehteä :o)

  VastaaPoista
 2. Ah ja voi, välillä tulee kauhea hinku kirjastotyöhön... Mutta kuten olen aiemminkin todennut, ehkä minulle sopii paremmin se, että työ ja harrastukset pysyvät erillään. Enkä tiedä, kuinka osaisin käsitellä tuollaisia asiakkaita. Einsteinin jutut saattaisivat kyllä unettaa itse kutakin.

  Suosittele ihmeessä Murdochia, jee! Teidän kirjastossa olevista kirjoista olen lukenut vasta Italialaistytön. Onhan noita teoksia Metsossakin aika hyvin, enimmäkseen tosin varastossa, mutta näköjään niitä on parhaillaankin lainassa. Pitää lainailla sieltä niitä, joita ei huutonetistä ja divareista heti löydy. (Murdochin kirjatkin ovat tosiaan sellaisia, että haluaisin omistaa ne kaikki itse... Hamsteri mikä hamsteri.)

  VastaaPoista
 3. Olet niin kovasti kehunut Murdochia, että on pakko tehdä lisäys lukulistalle. Nyt ovatkin lukemiset jääneet kiireiden vuoksi kokonaan viikkokausiksi, mutta ehkä tilanne tästä taas normalisoituu. Luottamukseni makuusi on kyllä kova, joten ehkä minäkin löydän uuden suosikin. Kivaa!

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla! Tuskin voit pahasti pettyä, jos kokeilet vaikka sitä Kelloa (The Bell), jolla itsekin aloitin. Myös The Sandcastle teki erityisen vaikutuksen.

  VastaaPoista