keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Signeerattu ensipainos

Milloin tavaroiden ostelu muuttuu keräilyksi? Kokoelman koosta se tuskin on kiinni – ehkä ennemminkin asiaan sijoitetusta henkisestä ja aineellisesta pääomasta.

Tietysti on yksilöllistä, pitääkö itseään keräilijänä vai ei. Oma levynkeräilyharrastukseni alkoi tammikuussa 1995, kun eksyin ensimmäistä kertaa Epe'sin alennusmyyntiin ja tajusin, että levyjä voi ostaa halvalla ja paljon. Sitä tietä sitten kuljin viitisentoista vuotta, kunnes viime syksynä koin äkillisen "parantumisen" (vähän kuin Harvey Pekar).

Tunnen toki pahempiakin tapauksia – itse en sentään koskaan hamstrannut mitään promoja tai saman levyn erimaalaisia painoksia. Mutta vaikka levykokoelmani on hieman supistunut huippuajoista, se ei silti edelleenkään ole millään lailla kohtuuden rajoissa. Loppujen lopuksi on vaikea löytää järjellisiä perusteita esimerkiksi sille, että omistaa samoja levyjä kahdessa eri formaatissa.(Mutta tuo Pale Saintsin The Comforts of Madness on kyllä hieno levy, klassista 4AD-soundia vuodelta 1990.)

Eikä tarina tähän lopu. Kun yksi pakkomielle hellittää, toinen tulee tilalle. Nyt haalin kirjoja. Tai onhan niitä tullut osteltua aiemminkin, mutta nyt niiden metsästykseen liikenee enemmän energiaa.

Yksi pisimpään etsimistäni kirjoista on Juha Itkosen esikoisteos Myöhempien aikojen pyhiä. Pokkaripainos oli kai juuri myyty loppuun, kun kiinnostuin Itkosesta. Reilun kolmen vuoden tuloksettoman kirppis- ja divarihaeskelun jälkeen kyllästyin ja ostin kirjan huuto.netistä. Olikin melko hyvä diili, kovakantinen kirja vitosella (olen nähnyt pokkaristakin maksettavan pitkälti toistakymppiä). Myyjä tosin huijasi väittämällä, ettei kirjassa ole merkintöjä, vaikka etulehdellä oli joku tuherrus...Tähän loppuun vielä päivän teemakappale:
The Lucksmiths - T-Shirt Weather

Kohta levykauppaan, heh.

6 kommenttia:

 1. Kissasta tulee jostain syystä mieleen Chapterhouse :)

  VastaaPoista
 2. Kiitokset näin ensialkuun mainiosta blogista! Ja siitä, että "parannuit" levyjen keräilystäsi - taisipa nimittäin melkoinen läjä viime vuonna myymistäsi levyistä päätyä mulle. Ja hyviä ynnä mielenkiintoisia levyjä olivat ne.

  Oma keräilyni on karannut aikapäiviä sitten käsistä, vaikka en myöskään ole varsinaisesti mikään ensipainosten tai harvinaisuuksien metsästäjä. Hetkittäin olen jopa harkinnut omistusasunnon myymistä ja siirtymistä vuokralle - vain siksi, että rahaa liikenisi enemmän levyjen osteluun. Ratkaisu tuskin olisi viisas, mutta itseäni asiassa huolestuttaa lähinnä se, että minne saisin kaikki levyni mahtumaan, jos asuintilat pienenisivät merkittävästi. Heh, eli sitä "Pekarin ihmettä" odotellessa.

  Kirjoistakin toki pidän, mutta niihin suhteeni on jotenkin järkiperäisempi. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että työpäivät kuluvat kirjaston tiskin takana, ts. liki kaikki kiinnostavat kirjat ovat käden ulottuvilla. Itkosen kirjan toki minäkin huolisin kotihyllyyni.

  VastaaPoista
 3. Mainio kuva kissoista kolmessa eri formaatissa.

  Mut kuis sää erehdyit moisen tuherrellun kirjan ostamaan? :oD

  VastaaPoista
 4. Sami, niin tulee, mutta jostain syystä se lp puuttuu hyllystä. ;)

  JK, kiitos kehuista sekä taannoisista kaupoista vielä kerran! Olit tärkeä tekijä myyntiprojektini onnistumisessa. Kiva lukea noita pohdintojasi, itsehän en ole edes saanut ostettua sitä asuntoa... Ai sinäkin olet kirjastomiehiä, vähän kateeksi käy. Kirjojen keräilyn mielekkyyttä olen useasti kuullut kyseenalaistettavan, ajattelin palata aiheeseen vielä jossain vaiheessa. Mukavaa nähdä että sinullakin on blogi, otetaan seurantaan!

  Sammaleinen, sas muuta, myyjä jätti mainitsematta olennaisia tietoja kohteesta! Ai niin hei, aiheeseen liittyen: kai olet(te) tänäkin vuonna menossa sinne Vanhan kirjallisuuden päiville? Kumpanahan päivänä siellä mahtaa olla pahempi ryysis? Mä palaan sillä viikolla töihin ekalta lomajaksolta, joten pitää kai sitten mennä lauantaina, ellen tee jotain erityisjärjestelyjä.

  VastaaPoista
 5. uu muistan vaihtaneeni ton levyn johonkin tindersticks levyyn jos muistan oikein.. olenko huono ihminen?

  VastaaPoista
 6. No ei sentään voi huonoksi sanoa, jos Tindersticksiin vaihdoit.

  VastaaPoista