perjantai 21. toukokuuta 2010

Punkinpuremia

Jos työnteko meinaa tökkiä, reipas musiikki usein auttaa. Eilinen ja tämä päivä sujuivat pitkälti punkin tahdissa. Näihin bändeihin tutustuin jo parikymmentä vuotta sitten skeittivideoiden välityksellä. Myöhemmin yhteys katkesi, mutta viime vuosina olen löytänyt ne uudestaan.

Vuonna 1977 Kaliforniassa perustettu Black Flag oli hardcoren pioneeriyhtye. Bändissä ehti vajaan kymmenen vuoden aikana vaikuttaa neljä vokalistia, joista viimeinen, Henry Rollins, nousi jonkinlaiseksi punk-ikoniksi ja nautti(?) 90-luvulla jopa MTV-tasoista julkisuutta. Black Flagin tuotanto (joka on kattavasti tarjolla Spotifyssa) vaikuttaa kokonaisuutena hieman epätasaiselta, mutta parhaimmillaan bändi oli täyttä rautaa.

Pari pykälää melodisempi Naked Raygun ponnisti Chicagosta vuonna 1980. Pyssy säteili reilut kymmenen vuotta, sai aikaiseksi viisi levyä, hajosi, ja palasi keikkalavoille 2006. What Poor Gods We Do Make -livelevystä päätellen ukot ovat edelleen erinomaisessa vireessä. Kuuntelin tuota levyä runsaasti viime kesänä, kunnes se katosi Spotifysta. Sen jälkeen tuli kokeiltua vähintään kerran kuukaudessa, olisiko se palautunut valikoimiin, ja eilen vihdoin onnisti.

Tässä vähän maistiaisia (varautukaa kovaan menoon):

Black Flag - Gimmie Gimmie Gimmie
Rrrok.
Black Flag - Six Pack

En juo kaljaa, mutta kuitenkin.
Black Flag - Wasted
"I was a surfer, I had a skateboard, I was so happy..."
Black Flag - My War
Aika heviä kamaa.
Naked Raygun - Rat Patrol
"This one is good, this one doesn't suck like the last song."
Naked Raygun - I Lie
Yleisö alkaa hoilottaa, ilmassa on odotuksen tuntua, ja äkkiä bändi iskee -> kylmät väreet. Kuka tunnistaa kappaleen, joka tekee cameon jossain 2.15:n kohdalla?
Naked Raygun - Treason
Tämä oli yksi suosikkibiiseistäni 15-vuotiaana.

3 kommenttia:

 1. Punk kyllä toimii hyvin kohtullisina annoksina, mutta mulla ainakin menee usein punkkiintiö aika nopeasti täyteen!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa! Naked Raygunia ja Pegboyta on täälläkin kuunneltu paljon ja kumpaisestakin tykätty. Tosin Raygunin tuotannosta on useampikin levy tyystin kuulematta. Black Flag lähtee hetkittäin, mutta ei kyllä kuuluu mun suurimpiin suosikeihin. Jostain syystä tulee enemmän kuunneltua esim. pölhösti nimettyä John Holmes -bändiä, joka veivaa hyvinkin Black Flag -henkistä musaa. Kannattaa tsekata bändin 'everything went blacker' -alpumi, joka näemmä löytyy jopa Spotifystä (ja on nimensäkin lainannut flagiltä). Ja orkesterin toista pitkäsoittoa 'el louso suavo' näkee aina silloin tällöin levykauppojen alelaareissa parilla kolmella eurolla.

  VastaaPoista
 3. Jack, itsekään ei ole tullut kovin usein kuunneltua, mutta just nyt tuntuu, että pitäisi kyllä.

  JK, kiitos vinkeistä! Punktuntemukseni on sen verran mitätöntä, että hyvät neuvot ovat oikein tervetulleita. Lähinnä on tullut kuunneltua Bad Religionia, joka oli suurin suosikkini joskus 1991-92, ja Minor Threatia, joka sai innostumaan vähän rajummasta meiningistä muutama vuosi sitten. Niin ja tietysti esim. Buzzcocks ja Sex Pistols ovat tuttuja, mutta kaikki vähänkin hämärämpi kama on vielä vierasta.

  VastaaPoista