sunnuntai 6. tammikuuta 2013

3 + 3 = 3

Poplaari täyttää tänään kolme vuotta. Välillä en millään olisi uskonut, että blogi jatkuu näin pitkään, mutta tässä sitä edelleen ollaan.
(Suora lainaus vuoden takaisesta jutusta, vain lukusana muutettu. ;)

Kolmaskin vuosi oli siis kuoppaista kyytiä. Tällä hetkellä blogi näyttää elävän uutta kukoistuskauttaan, mutta tulevasta ei koskaan tiedä. Nyt on joka tapauksessa hyvä aika palkita uskollisia lukijoita arpomalla pois kolme kirjaa ja kolme cd-levyä. Täten siis julistettakoon alkaneeksi suuri synttäriarvonta, tai keskikokoinen ainakin. Palkinnot ovat seuraavat:



F. Scott Fitzgerald: Kultahattu (1959)
Klassikko, joka onnistui hälventämään alkukantaista klassikkokammoani. Tapani mukaan en kirjoittanut kirjasta mitään kunnollista arviota, mutta pari sanaa on täällä ja täällä. Luin kirjan englanniksi, mutta selailun perusteella tämä tuntemattomaksi jääneen tekijän suomennos vaikuttaa asialliselta. Kuten kuvasta näkyy, kyseessä on nätti kansipaperillinen ensipainos.

Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon (2000)
Joku onkin saattanut huomata, että pidän Haahtelan kirjoista jonkin verran. Tämä on juuri se romaani, josta kaikki minun kohdallani alkoi. Palkinto on kovakantinen yksilö.

Irvine Welsh: Filth (1998)
"Skottikirjailija Irvine Welsh on varmasti joidenkin mielestä sairas mies, toisten silmissä vain sairaan hauska", kirjoitin syyskuussa 2010. Tässä kirjassa (joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Paska) Welsh kuvaa sikamaisen poliisimiehen touhuja mustinta huumoriaan viljellen. Bruce Robertson kohtelee naisia huonosti ja juonittelee "kavereitaan" vastaan kaikin keinoin, mutta onnistuu siinä sivussa olemaan hulvattoman hauska. Pelkästä hassuttelusta ei silti todellakaan ole kyse, vaan kirjassa tapahtuu myös sangen synkkiä. Tämä kaikki on kirjoitettu Welshille tyypillisellä skottimongerruksella, josta jyvälle pääseminen ottaa aikansa. Kuulostaako houkuttelevalta? Sitähän minäkin. :D



GenevaWeather Underground (2000)
Intohimoisilla popfaneilla on tapana miettiä kysymystä "minkä biisin haluaisit soivan hautajaisissasi". Minulle se laulu on Genevan Into the Blue, mikä siis tiedoksi myös jälkipolville. (Biisi on levyhyllyssä varmuuden vuoksi usealla eri levyllä niin cd- kuin vinyylimuodossakin, toivottavasti jokin niistä toimii vielä sitten joskus 2070-luvulla...) Tällä levyllä sitä ei valitettavasti ole, mutta monta muuta mahtibiisiä kyllä (kuten kiihkeä Killing Stars). Unhoon painuneiden brittipopparien levy sai aikanaan huippuarvostelut suomalaisissakin rocklehdissä, ja upealta se kuulostaa edelleen, Andrew Montgomeryn enkeliääni tuo aina kylmät väreet.

JJ72 – s/t (2000)
Tämän nuoren yhtyeen esikoislevyn avausbiisi October Swimmer aloitti myös ihka ensimmäisessä blogijutussani olleen soittolistan. Hieno biisi, hieno bändi, hieno levy. Valitettavasti JJ72 löi Genevan tavoin pillit pussiin jo kakkosalbumin jälkeen.

R.E.M.Automatic for the People (1992)
R.E.M. lienee tuttu vähän useammillekin. Tähän klassikkolevyyn liittyy pieni tarina eräistä ensitreffeistä.

Siinäpä ne. En tiedä, kiinnostavatko cd-levyt enää moniakaan, saati tuntemattomien bändien tekeleet, mutta katsotaan. Kirjabloggaajien arvonnoissakin suuntaus näyttää olevan se, että palkintoina on entistä useammin lahjakortteja. Itse arvon mieluummin valikoituja tavarapalkintoja, koska olen niin pihi ja koska niitä on hauska hamstrata kirppikseltä sun muualta.

Arvontaan voi osallistua jättämällä kommentin ja kertomalla, mistä palkinno(i)sta on kiinnostunut. Osallistumisaika päättyy tasan viikon kuluttua eli sunnuntaina 13.1.2013 klo 13 (varmasti onnekas ajankohta). Kiitos kaikille näistä vuosista ja onnea arvontaan osallistuville!

P.S. Eilinen iltapala oli mennä väärään kurkkuun, kun huomasin Aamulehden viikkoliitteessä maininnan uudesta radio-ohjelmasta. Mitäs sanotte tästä:



Pitäisiköhän haastaa Yle oikeuteen nimivarkaudesta (tai Aamulehti herjauksesta, vaikka 70-lukulaisiahan tässä ollaan, heh)? Vähän oudolta ja tyhmältä tuo kyllä tuntuu.

47 kommenttia:

  1. Haahtela kiinnostaisi. Olen varmaan noin viimeinen lukija, joka ei ole tutustunut Haahtelaan. Kultahattu minulla on ja Filth tuskin on minun romaanini.

    Kuulin radiosta tiedotteen Poplaarista. Tuli heti blogisi mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit, Margit! Hmm, ilmaista mainosta radiossa, pitäisi kai vain olla tyytyväinen...

      Poista
  2. Onnea kolmivuotiaalle! Minua kiinnostaa erityisesti Haahtela, jonka olen lukenut ja jota toivoisin omaan hyllyyni. Kultahatunkin olen lukenut, jos onni suosisi ja saisin sen, varmaankin lukisin kirjan uudelleen.

    VastaaPoista
  3. Oho, vasta hyppäsin mukaan kyytiin ja nyt jo arvonta :) Ihanaa, mukana ollaan! Haahtela herätti mielenkiintoni, olen kirjailijan suhteen täysi amatööri, joten olisihan se jo aika sivistyä :)

    VastaaPoista
  4. Koska pidän itseäni jonkinasteisena Welsh-fanina, olisi Filth ehdottomasti oma valintani. :) Onnea kolmivuotisen taipaleen johdosta, itse olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa vähän takavasemmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Ja tosi kiva kuulla, lisää Welsh-faneja täällä ehdottomasti kaivataankin. :) Olen onnistunut missaamaan blogisi tähän asti, mutta nyt lisäsin sen heti listalleni.

      Poista
  5. Pidättäydyn arvonnasta, mutta sitäkin innokkaammin onnittelen, blogisi on ilo silmälle, täällä on niin hyviä kuvia ja mielenkiintoisia kirjailijoita. Welshin Trainspotting on upea kirja, hauska ja raaka.

    Ja tuo YLE:n nimijuttu! Hyihyi YLE! Miten ammattilaiset eivät viitsi tarkastaa näitä asioita etukäteen. Kannattaa laittaa palautetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti kiitoksia kehuista, Noora!

      Niinpä! Itsekin tein poplaari-haun silloin kolme vuotta sitten, ja ainoa osuma oli jossain ristisanasivustolla, jonne oli listattu jotain väkisin väännettyjä yhdyssanoja: poplaari, popsaavi, popvaari... :)

      Poista
  6. Olipas mukava huomata, että pitkän hiljaisuuden jälkeen tänne oli tipahtanut juttu poikineen. Toivottavasti kirjoitteluilo säilyy jatkossakin. Ja musiikkipuolta unohtamatta!

    -Jussi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jussi! Musiikkipuoli tarvitseekin kaiken mahdollisen tuen. :)

      Poista
  7. Onnea vuosipäivän johdosta, blogi on jo varsin varttunut.

    (En osallistu arvontaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke! Ehkä kohta voisi jo harkita nimenmuutosta Popvaariksi? :D

      Poista
  8. Paljon onnea kolmevuotiaalle. Ihan parasta, että täällä on uusi aktiivisuuden aika menossa! :)

    Ota ihmeessä yhteyttä Yleisradioon. YLE olisi vähintääkin hyvä saada tietoiseksi, että Poplaari-nimi on ollut käytössä jo vuosia.

    Arvonnassa tavoittelen Genevan levyä, sait kiinnostumaan siitä (R.E.M. minulla luonnollisesti jo on, samoin Kultahattu ja Naiset katsovat vastavaloon).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Minäkin iloitsen aktiivisuudesta ja toivon blogivuoden jatkuvan suotuisasti. Ja mahtavaa, että kiinnostuit Genevasta!

      Laitoin sähköpostia Ylen ohjelmapalautteeseen maanantai-iltana, ja tänä aamuna tulikin Radio Suomen ohjelmapäälliköltä niin nöyrät pahoittelut, että lepyin heti. :)

      Poista
  9. Kokonaista kolme! Onnea! Itse osallistun arvontaan Haahtelan toivossa :)

    VastaaPoista
  10. Onnittelut kolmivuotiaalle! Toivottavasti jaksat kirjoitella neljännenkin vuoden, sillä juttujasi on antoisaa lukea :)

    Osallistun arvontaan ja tavoittelen Kultahattua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, bloggaus tulee jatkumaan maailman tappiin asti, ajoittaisista suvantovaiheista viis. :)

      Poista
  11. Lämpimät onnittelut ja pitkää ikää blogillesi! Osallistun arvontaan toki. Kultahattu olisi mieluinen, koska en ole sitä lukenut. Haahtelan teoksen olenkin sinun arvonnastasi saanut ja sen ansiosta miehestä tuli lempikirjailijoitani. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa! Tosiaan, kävipä Haahtela-arvonnassa hyvin silloin taannoin. :)

      Poista
  12. Paljon onnea! Kiinnostavia palkintoja! Eniten houkuttaa Kultahattu, olen sen lukemista jo aikoja suunnitellut.

    VastaaPoista
  13. Paljon onnea pontevalle kolmevuotiaalle! Kultahattua tavoittelemassa. :)

    VastaaPoista
  14. Onnea 2-vuotiaalle Pekalle!

    Kultahattu voisi olla mun juttu...

    VastaaPoista
  15. Onnea! Kolme vuotta on jo kunnioitettava ikä, ainakin blogivuosissa. :-)

    Mulle kelpaise R.E.M, joten osallistun vaihteeksi arvontaankin.

    VastaaPoista
  16. Paljon onnea kolmevuotiaalle suursuosikilleni Poplaarille, sekä sen mainiolle isännälle! <3 Olen suunnattoman iloinen että blogisi elää uutta kukoistuskautta, postauksia on tullut nyt sitä tahtia etten ole ehtinyt vielä edes kommentoida niihin kaikkiin. :) Jatka samaan malliin! <3 (Ja komppaan muita, ota yhteyttä YLEen! Hyi mikä nimivarkaus!)

    Arvonnassa lähden luonnollisestikin tavoittelemaan Filthiä. Tavaan (!) edelleenkin hitaasti mutta varmasti Trainspottingia eteenpäin, ja voin kertoa että kaiken sen hien ja vaivan jälkeen jolla olen sitä tekstiä opetellut ymmärtämään, en aio jättää puhekielisen skottienglannin lukemista tähän. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara, itse olet ehdottomasti yksi suosikkilukijoistani! :) Pyrin jatkamaan samaa rataa. Ja kuten Katjalle totesin, Yle onnistui jo lepyttämään minut. Olivat kuulemma niin innoissaan nimiehdotuksesta, että ei vaan sitten tullut mieleen tarkistaa, oliko joku muu jo keksinyt saman. :)

      Ja jee, aivan mahtavaa kuulla, että olet jaksanut puurtaa Welshin parissa!

      Poista
  17. Moro! Fitzgerald ja Geneva mulle :)

    VastaaPoista
  18. Onnea ihkulle Poplaarille! Osallistun arvontaan Haahtelan toivossa. Samasta teoksesta (juuri sinun suosituksestasi) kaikki minullakin alkoi ja edelleen pidän Vastavaloa lukemistani parhaana Haahtelana. Omana sitä ei minulla ole, mikä on synti ja häpeä.

    Voi harmi tuon Ylen ohjelman nimen kanssa! Mietin muuten juuri vähän aikaa sitten, että onko nimesi "vain" väännös populaarista, vai onko sinulla/blogilla jokin side Lontoon Poplar-kaupunginosaan. Tai no, miksei poppeleihinkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Karoliina! Oi, eikö sinullakaan vielä ole Vastavaloa... Jälkeenpäin olen miettinyt, että Haahtela ja se toissakesäinen arvonta olivat kyllä tärkeässä osassa siinä, kuinka pääsin mukaan kirjablogipiireihin.

      Oli tosiaan hitsin kummallista nähdä yhtäkkiä bloginsa nimi lehdessä. Eilen kuuntelin Areenasta pätkän ensimmäisen Poplaari-lähetyksen alusta, mutta ei se taida olla oikein minun juttuni. Emme siis ehkä kilpaile ihan saman kohderyhmän suosiosta. ;)

      Kiinnostavia tulkintoja, mutta kyllä tämä nimi taitaa olla pelkkä populaari-väännös. :) Muistan olleeni tyytyväinen, kun keksin samaan aikaan sekä "nokkelan" nimen että siihen mukavasti sointuvan alaotsikon (tuon saman, joka on yhä käytössä). Blogin painopisteen liu'uttua kirjoihin päin olen välillä miettinyt, ettei nimi enää oikein kuvaa sisältöä (ja muutenkin se on joskus ärsyttänyt), mutta kaikesta huolimatta taidan edelleen olla tyytyväinen siihen.

      Poista
  19. Moi! Onnea Poplaarille (sille ainoalle ja alkuperäiselle)! Osallistun Welshin ja Haahtelan arvontaan. :)

    VastaaPoista
  20. Onnittelut kolmen vuoden johdosta! Yksi arpalippu Kultahattua varten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jack! Arpaonnea sinulle (ja kaikille muillekin)!

      Poista
  21. Minulla on jo tuo Haahtelan kirja. Se on minun ensimmäinen Haahtelani, ja pidin siitä ehkä enemmän kuin mistään sen jälkeen lukemastani Haahtelasta. Ensin ajattelin, että en osallistu arvontaan, mutta voisin sittenkin osallistua tavoitellen cd-levyä R.E.M.

    Kirjoitit:
    Intohimoisilla popfaneilla on tapana miettiä kysymystä "minkä biisin haluaisit soivan hautajaisissasi".

    Himolukijoillehan kysymys kuuluisi: "mitä kirjaa haluaisit luettavan hautajaisissasi?" Kysymys on siinä mielessä ihan relevantti, että yhä harvempi kai haluaa, että se kirja on Raamattu.

    Ja onnittelut, kolmevuotias (kirja)blogi on jo aika vanha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jaakko!

      Olipa erinomainen oivallus tuo kysymyksen himolukijaversio. Eikä mikään helppo kysymys olekaan, vaatii tarkempaa pohdiskelua.

      Poista
  22. En tahdo osallistua arvontaan, mutta tahdon onnitella kunnioitettavaan ikään ehtinyttä blogia!

    Vaikka olenkin laiska kommentoija, luen blogiasi innolla, ja minutkin voi laskea "musiikkipuolen tukijaksi". Toki kirjajututkin kiinnostavat. Niistä saa hyviä vinkkejä ja lisää teoksia (jo ennestään kohtuuttomaksi kasvaneeseen) "nämä pitää lukea" -listaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jarmo! Tällaiset kommentit ovat tosi tärkeitä. Kirjoista on nykyään jotenkin helpompi kirjoittaa, ja ahkerien kirjakommentoijien ansiosta se tuntuu myös palkitsevammalta, mutta toivon popparienkin jaksavan roikkua mukana. Ainakin soittolistoja on varmasti luvassa jatkossakin, jos ei muuta. :)

      Poista
  23. Onnea Poplaarille vuosista ja nimijupakan selviämisestä! Kivaa että bloggausintosi on taas palannut.

    Ajattelin ensin, etten osallistuisi arvontaan ollenkaan, koska meillä alkaa olla kirjoja jo pari liikaakin. Ainakin tyttäreni 6v. jo kommentoi, että miksi äiti aina ostaa kirjoja, kun ne painaa ainakin tonnin. Kultahattu kuitenkin houkuttelee sen verran, että pakkohan mun on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tintti! Minustakin on kivaa, että into on palannut. :)

      Fiksu tyttö. Tällaisia me aikuiset vaan joskus ollaan!

      Poista
  24. Onnea, P! Sulla on ollut jo koko tän vuoden kamala vauhti päällä blogin kanssa! Mä en ole varmaan viikkoon pariin tsekannut yhtäkään blogia, joten kiitos, kun vinkkasit arvonnasta. Osallistun Filthin ja Genevan arvontaan. Muut kirjat meiltä löytyykin, Kultahattu jopa kolmena kappaleena. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos H! Joo, blogin kanssa on näköjään aika on/off-meininki... Ooh, kolme Kultahattua! Tai no, niinhän mullakin tällä hetkellä on, mutta yksi on tosiaan lähdössä pois. :)

      Poista