• Tampereen Teatterin Hiiriä ja ihmisiä. Luin kirjan ja näin leffan joskus 90-luvulla. Ne olivat hienoja, mutta teatteriesitys iski vielä kovempaa. Upeaa näyttelijäntyötä, varsinkin pääheput eli Ville Majamaa (Lennie) ja Ola Tuominen (George) olivat loistavia.
• Norwegian Wood ja By Nightfall. Sekä Ylen Radio 1:n viimelauantainen Kulttuuritunti, jossa keskusteltiin Norwegian Woodista ja japanilaisesta kulttuurista. Murakamin kirja jäi ohjelmassa lopulta sivuosaan, mutta mielenkiintoista kuultavaa yhtä kaikki.
• Se, että sain aikaiseksi kauan hautomani Murdoch-jutun.
• TBR100-villitys. Eilen jopa aloitin ensimmäistä kirjaa listaltani, tätä vauhtia ne on kaikki luettu jo vuoteen 2042 mennessä.
• Kansalliskirja ja se, että syväluotaavaa arviotani oli kuulemma siteerattu Turkka Hautalan haastattelussa Helsingin Akateemisessa.
• Black Twigin levy.
• Trainspotting. Tuli vihdoin luettua kirja uudestaan, viisitoista vuotta myöhemmin. Englanniksi tietysti, tai skotiksi, miten vain. Kuten totesin syksyllä 2010, Welshin kieli ei ole kovinkaan vaikeaa luettavaa, kun siihen tottuu. Muistin kirjasta ne jutut, jotka olivat mukana leffassa, mutta paljon muuta en. Halusin palauttaa kirjan mieleeni nyt, koska parin viikon päästä ilmestyy sen etko-osa Skagboys, joka pitää luonnollisesti hankkia mahdollisimman pian.
• Kevät. Se oli hienoa niin kauan kuin sitä kesti, ehkä saamme kokea sen uudelleen vielä joskus. (Tampereella satoi toissa päivänä noin 30 senttiä lunta.)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hienot kohokohdat! Itse en ensin innostunut tekemään TBR100, mutta kun nyt kärsin hienon lukukuukauden jälkeisestä lukuväsymyksestä aloin miettiä, että pitäisikö sellainen tehdä palstantäytteeksi :).
VastaaPoistaKiitos Maria! Kirjaelämysten lisäksi olen erityisen tyytyväinen hienoista teatterikokemuksista, joita on tänä vuonna kertynyt ennennäkemättömän paljon (tämä oli jo kolmas teatterikäynti kolmen kuukauden aikana). En yhtään ihmettele, että sinäkin päädyit tekemään oman TBR100:n. :)
PoistaItselläni lista on tekeillä ja ennen kuin olen sitä edes ehtinyt saattaa maailman tietoisuuteen, olen jo lukenut siitä yhden kirjan, Nousiaisen Metsäjätin. Tätä vauhtia 10o:n lista ei valmistu koskaan.
VastaaPoistaAivan loistavan arvion Hautalan kirjasta olit tehnyt.
Suurkiitos kehuista! Sehän on vain kätevää, jos olet lukenut listaltasi jotain jo valmiiksi. :) Toivottavasti saat sen julkaistua joskus.
PoistaTrainspotting. Enpä olekaan sitä muistanut vähään aikaan. Elokuvan jälkeen ostin itselleni julisteen, jossa luki paljon choosea. Se oli hyvä ja olisi vieläkin. Niin olisi varmasti kirjakin.
VastaaPoistaTodella kiinnostava tieto tämä etko-osa. Harkitsen. (Mutta eka pitäisi tietystikin lukea tuo jatko-osa, sillä olen nähnyt sen vain leffana.)
Kyllä, Trainspotting on maineensa veroinen. Itse näin elokuvan ensin teatterissa 1996 ja myöhemmin pari kertaa videolta (viime kerrasta lienee yli kymmenen vuotta – nykyään hyllyssä on dvd:kin, mutta se on vielä katsomatta). Kirjan luin ekaa kertaa vuonna 1997 sekä englanniksi että suomeksi. Käännöskin oli muistaakseni ihan hyvä, vaikka kieli jää väkisinkin vähän alkuperäistä värittömämmäksi.
PoistaItse asiassa Trainspottingilla on jo erillinen jatko-osakin, vuonna 2002 ilmestynyt Porno. Tämä heppujen nuoruusvuosista kertova Skagboys on ilmeisesti aika tuhti paketti, jossain mainittiin sivumääräksi 560!
(Toissa iltana mietin, mitä "prequel" voisi olla suomeksi, ja sitten sain neronleimauksen, että se on tietysti etko-osa, kun sequel on jatko-osa. Seuraavana päivänä Google paljasti pettymyksekseni, etten suinkaan ole ensimmäinen, joka on keksinyt saman.)
Komeita kohokohtia. Poplaari toimii nykyään jatkuvasti innoittajanani, eräänlaisena majakkana kulttuuritarjonnan rannattomalla merellä. Tässä muutama majakan valossa tavoittamani poukama:
VastaaPoistaVaikuttava elokuva Iris: Miltä mahtaa tuntua, kun sanat alkavat kadota ihmiseltä, jonka elämä perustuu niihin? Tämän nähtyäni minun on pakko lukea Murdochin kirjoja.
Turkka Hautalan Kansalliskirja: Nyt tajusin syväluotaavan arviosi osuvuuden. Kansalliskirja on nimensä veroinen - jokainen löytää siitä vertaistukea. Nimikkokertomukseni on epäilyksettä Silloin tällöin moikkaaja!
Majakanvartija kiittää punastellen! Hienoa kuulla, että vinkit ovat osuneet kohdilleen. :)
PoistaKansalliskirja, TBR100, Trainspotting (oi, 90-luku!) ja kevät, totta tosiaan hienoja kohokohtia kaikki. :)
VastaaPoistaKiitos! 90-luku oli ihmisen parasta aikaa. ;)
PoistaEi siis huono maaliskuu!! :D Jo pelkästään Norwegian Wood ja Kansalliskirja ovat helmiä!! <3
VastaaPoistaMutta tiedätkö, minulla on Trainspottingin kokoinen aukko sivityksessäni! Olen joskus 90-luvun lopulla yrittänyt katsoa leffaa videolta (!), mutta katsominen on jäänyt ihan alkumetreille. Pitäisi kai joskus yrittää uudestaan... Jos ei muuten, niin ainakin mainion Ewan McGregorin ja ihanan Skotlannin vuoksi. :)
Ja toivottavasti kevät tosiaan vielä tulisi joskus! :)
Hyvä kuukausi oli! Ja pakkohan sen kevään on tulla lähiviikkoina, tai muuten en ala enää mitään!
PoistaTrainspotting ja Welshin kiero huumori eivät takuulla sovi kaikille, niin kuin tuossa linkittämässäni jutussakin totesin. Mutta aina kannattaa kokeilla! Itse olen ainakin tyytyväinen, että minulla on jotain tällaisiakin suosikkeja kaiken maailman haahteloiden ja naistenkirjojen lisäksi. :D
Hienoja kohokohtia monella tapaa!
VastaaPoistaItse aloittelen juuri Kansalliskirjaa ;)
Kiitos, hyviä lukuhetkiä! :)
PoistaHalusin tulla vielä tännekin sanomaan, että kauhean kiva juttukonsepti tässä. :) Ja Hiiriä ja ihmisiä (kirja ja leffa), hyvä teatteri, Cunnighamin TUO romaani, Murdoch-juttusi, TBR100-listaukset sekä kevät (kun vain tulisi oikeasti)... Ilahduttavia asioita. Murakamikin minulla odottaa vuoroaan.
VastaaPoistaNo, siitä Kansalliskirjasta en niin pitänyt enkä taitaisi jaksaa lukea Welshiä, vaikka Trainspotting oli hieno elokuva. Enkä taida tietää Black Twigia. :)
Kiitos! Hyvä osumaprosentti kuitenkin, vaikkei ihan joka kohta listalta sinuun uponnutkaan. :)
Poista