perjantai 16. maaliskuuta 2012

Levyostoksia ja kirjamessuja

Alkajaisiksi oli tarkoitus kehaista, etten ole ostanut yhtään kirjaa edellisen jutun jälkeen, mutta aikomus vesittyi, kun kirppikseltä löytyi eurolla Michael Ondaatjen Englantilainen potilas (Otavan kirjasto 1993). Odotan hyviä lukuhetkiä, kirjaa on täsmäsuositeltu minulle. Elokuvastakin muistaakseni pidin, mutta siitä on niin kauan, että juoni on sopivasti unohtunut.

Mutta ostinpa pitkästä aikaa myös kolme levyä! Joululahjakortilla tosin, mutta kuitenkin, ihka aitoja muovilätkylöitä.



Kaksi kotimaista uutuutta lienevät jo tuttuja kaikille asianharrastajille. Suomen indiepopparien lipunkantajaksi nousseen Burning Heartsin kakkosalbumi Extinctions on tyylikäs ja kunnianhimoinen paketti. Ehkä pikkuisen liiankin – levy on nimittäin toistaiseksi jäänyt vähän etäiseksi eikä ole onnistunut hurmaamaan minua debyytin malliin. Black Twigin rosorokillekin lämpenin hieman hitaasti, mutta kun Paper Trees -albumi kolahti, se kolahtikin kunnolla. Vuoden paras levy tähän mennessä!

Kolmas ostos on Oulusta tilattu alelevy (mitenkäs tuntuu, että nykyään tulee jatkuvasti tilailtua jotain Oulusta?). Skottilainen Attic Lights on julkaissut vain yhden levyn, Friday Night Lights (2008), mutta se onkin hieno aurinkoinen paketti, jota voi varauksetta suositella vaikkapa Teenage Fanclubin ystäville. Parasta levyllä on avausbiisi Never Get Sick of the Sea (jota ei näköjään pysty upottamaan tähän, mutta käykää silti kuuntelemassa, jooko).

-----

Tampereella tapahtuu, kahdet kirjamessut kuukauden sisään. Hotelli Tammerissa on tänään ja huomenna Vihtorin kirjaston kirjamessut. Ajattelin käväistä siellä huomenna iltapäivällä, olisi mukavaa nähdä ainakin Pekka Haavisto, kirjojen kerskakuluttaja (klo 14). Piipahdin messuilla viime vuonnakin. Silloin ei jäänyt käteen mitään, mutta paikka oli miellyttävä ja tapahtuma muutenkin sympaattinen (ja ilmainen).

Vähemmän sympaattinen paikka on Pirkkahalli, jossa järjestetään Tampereen kirjamessut 13.–15.4. Kirjailijavieraista kiinnostaisi lähinnä Turkka Hautala, jonka uunituore Kansalliskirja on jo ehtinyt saada erinomaisen vastaanoton. Jos Hautala vierailisi vaikka paikallisessa kirjakaupassa, menisin ehdottomasti paikalle, mutta messuista en vielä tiedä. Kallis pääsymaksu ja ruuhkainen bussi eivät houkuta, eikä tapahtuman myyntipuolikaan oikein vakuuttanut ainakaan viimeksi kaksi vuotta sitten (jolloin pääasia olikin tietysti Haahtela). Katsotaan. Aikookos joku teistä käydä jommillakummilla messuilla?

P.S. Näyttää tosiaan pahasti siltä, että Haahtela ei tällä kertaa saavu Tampereelle. Helsinkiläisiä faneja sen sijaan hemmotellaan Traumbach-lukupiirillä torstaina 22.3. Olen aika harmissani, etten pääse paikalle. Mutta kertokaa terveisiä, jos menette!

14 kommenttia:

  1. Kiinnostavia musiikkisuosituksia, pitääkin kaivella josko Spotifyn syövereistä löytyisi. Olen jotenkin turhan kaavoihin kangistunut musiikinkuuntelussani (en oikein osaa etsiä itse mitään uutta) mutta olen toisaalta valmis kokeilemaan suosituksia.

    Minua vähän harmittaa, että en ole vielä lukenut Traumbachia mutta aion silti mennä Akateemiseen vaikka väkisin ja yrittää saada Katoamispisteeseeni herran puumerkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näitä kyseisiä levyjä ei ole Spotifyssa, mikä olikin yksi syy ostopäätökseen, mutta Burning Heartsin eka (ja omasta mielestäni vähän parempi) levy siellä on. Pitää tehdä tänne taas joskus lisää Spotify-soittolistoja, se on kivaa. Minäkin olen laiskistunut huomattavasti uuden musiikin etsinnässä, mutta toisaalta vanhoja suosikkejakin on kertynyt sellainen arsenaali, ettei kaikkea ehdi kuunnella niin paljon kuin haluaisi.

      Onnea puumerkin metsästykseen. :)

      Poista
    2. No höh, pitää siis kuunnella tuota ekaa ja jos on hyvä niin harkitsen levyshoppailua. :) Ja pitääkin muistaa tutkailla noita sinun soittolistojasi myös tarkemmin!

      Poista
    3. Tosiaan, jos et parempaa kuunneltavaa keksi, klikkaa ihmeessä tuosta oikealta "soittolistat". Niitä on näköjään syntynyt parissa vuodessa jo 13 kappaletta. :)

      Poista
  2. Ondaatjen Englantilainen potilas nousee omalle TBR100-listalleni, joten hauskaa jos sinäkin luet sen pian. :) Kirja on odotellut hyllyssäni jo useita vuosia ja alkaisi olla lukemisen aika, elokuva taas on yksi suursuosikkejani. Oletko lukenut Ondaatjelta muuta? Itseäni kiinnostaisi myös Divisadero, vaikka olenkin lukenut siitä aika ristiriitaisia arvioita.

    Traumbach-lukupiiriin minäkin haikailen, mutta väliin se tosiaan jää minultakin. Messuille luultavasti menen käymään, mutta missaan Hautalan. :( Olen antanut itselleni luvan ostaa messuilta kaksi kirjaa. Vain kaksi, ei yhtään enempää! :)

    Musalinkkeihin pitänee tutustua ajan kanssa. Kuuntelen hirvittävän vähän indiemusaa (varsinkaan kotimaista), mutta suursuosikkejani ovat The Cardigans ja Feist. (Btw, Feistin Honey Honey on yksi parhaita biisejä mitä tiedän, ja siihen tehty video ehkä hienoin koskaan näkemäni. Linkkaan sen tähän, vaikka uskonkin että se on sinulle jo ennestään tuttu: http://www.youtube.com/watch?v=-rWpHqEtKn8 Ja anteeksi, en osaa upottaa linkkiä kommenttiin, joten teen sen tällä lailla tökerösti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut mitään Ondaatjea, mutta hyllyssä on myös Divisadero (joka irtosi alle eurolla Kirjatorin loppuunmyynnistä ;). Potilas tulee varmasti luettua ennemmin tai myöhemmin.

      Pitää itsekin vielä miettiä noita toisia messuja, kun ensimmäiset tuli jo nähtyä. Vihtorilla oli myynnissä tosi vähän kirjoja, enkä ostanut mitään, mutta korjasin tilanteen kotimatkalla ostamalla Akateemisesta sen Kansalliskirjan ja Bonuskirppikseltä pari muuta. :)

      Cardigans on hieno bändi, jota en ole kuunnellut tarpeeksi, vaikka olen ihastunut siihen oikeastaan kaksi kertaa: ensin 1995, kun Life ilmestyi, ja uudestaan joskus 2008, kun kuulin ensimmäistä kertaa Long Gone Before Daylightin. Viimeksi mainittu on bändin levyistä suosikkini, ihan huikeita biisejä. Kiitos Feist-suosituksesta! Viimevuotista levyä kuuntelin jonkin verran, mutta tuota kappaletta en muista edes kuulleeni, pitää katsella video rauhassa joskus.

      Poista
  3. Onnea hyvistä levyhankinnoista! Vinyyleissä on kyllä aina sitä jotain. Tosin mietin tässä, että kohta varmaan tulee ikävä cd-levyjäkin... Minun tulee tilattua niin paljon musiikkia digitaalisessa muodossa, ettei musiikin ostaminen tunnu oikein miltään. Fyysinen tuote on kuitenkin aina jotenkin konkreettinen. :)

    Vihtorin kirjaston kirjamessut on sympaattisen oloinen tapahtuma. Kyllä kirjastoissa osataan! Ja Pekka Haavisto, minun(kin) presidenttiehdokkaani on sympaattisen oloinen aina.

    Turkka Hautala olisi takuulla kiinnostava kertoilija, jos menet Pirkkahalliin. Minua harmittaa, että hattarapäisenä menin sopimaan ensi torstaille menon, jota en voi oikein perua. En siis pääse Haahtela-lukupiiriin. :( Onneksi näin kirjailijan helmikuussa Otavan tilaisuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tykkään itsekin vinyyleistä, mutta nämä ovat kyllä cd:itä (ilmeisesti onnistuin hämäämään tuolla pienoismaalaustelineellä ja pahvikansilla, tai keskimmäisenä kuvassa on pelkkä kansivihko). :) Yhteen aikaan hamstrasin melkein pelkästään vinyyliä, mutta tällä hetkellä ei ole toimintakuntoista soitinta, mikä on tosi tyhmää sinänsä.

      Vihtorin messut olivat ihan kivat ja Haaviston haastattelu mielenkiintoinen. Aika paljon haastattelija vielä kyseli pressanvaaleista, vaikka Haavisto sanoi, että suuntaa aina mieluummin katseensa tulevaan. Kirjakaupasta hänen mukaansa saattaa kuulemma usein tarttua kassillinen kirjoja sen yhden suunnitellun sijasta, vaikka Antonio välillä kritisoikin kasvavia pinoja. :) Ja kotona on leveä rivi 2,4 metrin korkuista Lundiaa! Haaviston yöpöydällä on edelleen Nousiaisen Metsäjätti, kampanjoinnin aikana hän luki lähinnä runoja (mainitsi P. Mustapään, Pablo Nerudan ja Bertolt Brechtin). Tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin Haaviston livenä, ja oli kyllä sympaattinen tapaus.

      Vihtorin kirjasto ei olekaan mikään ihan tavallinen kirjasto vaan baari/ravintola, jossa on mukavia nojatuoleja ja monta kirjahyllyä. Hyllyistä osui silmiin monta kiintoisaa kirjaa, mutta päätin kuitenkin jatkaa oman Norwegian Woodini lukemista. :)

      Tosi harmi, ettet sinäkään pääse lukupiiriin! Toivottavasti sinne kuitenkin saapuu sopiva määrä väkeä. Kuten edellä mainitsin, tulin jo tänään ostaneeksi Kansalliskirjan. Luin pari ensimmäistä juttua jo kaupassa, et kyllä turhaan kehunut! Täytyy tosiaan vielä miettiä, jos hakisi kirjaan nimmarin sieltä messuilta.

      Poista
    2. Hih, minä tosiaan katsoin nuo vinyyleiksi. :)

      Vihtorin kirjasto onkin siis baari tai ravintola! Mainion oloinen paikka. Varmasti sellainen, jossa on helppo viihtyä.

      Ja ihanaa, että ostit Kansalliskirjan!

      Poista
    3. Sellaista sattuu. :)

      Jos haluaisi järjestää kirjalliset treffit Tampereella, tuo olisi kyllä verraton paikka.

      Olen todella tyytyväinen ostokseeni!

      Poista
  4. Attic Lights oli mulle uus bändi, mutta mahtavalta kuulosti ainakin tuo näytebiisi. Sopii aika mainiosti tällaiseen kiireettömään ja aurinkoiseen aamuun. Mistä Oulun levykaupasta muutes löytyi tuo levy?

    Samaa mieltä olen siitä, että Black Twigin Paper Trees on tähän mennessä vuoden paras levy, mutta Burning Hearts ei mielestäni jää kauas taakse. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, ajattelinkin että tykkäisit! Ja sori kun rohmusin levyn paikallisestasi, Äxän -70 %:n varastopoistohan se. Koko levy on aika mainio, ehkä kokonaisuutena pikkuisen samasta puusta veistetty, mutta ei sieltä kyllä hutibiisejäkään löydy.

      BH:n kanssa ajattelin pitää pienen tauon ja toivoa, että se aukeaa sitten paremmin. :)

      Poista
  5. En mie kyllä millään olis tajunnut tuota levyä Äxästä ostaa, kun en aikaisemmin tuntenut koko bändiä. :) Pariin kertaan kävin ne -70 %:n laarit tarkistamassa, mutta minusta on kai tullut aiempaa nirsompi levyjen ostelija, kun mikään ei kiinnostanut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siksipä en esitellytkään levyä, ennen kuin se oli plakkarissa. :) Sama täällä, Tampereen Äxässäkin oli paljon kahden euron levyjä, joita olisin vielä muutama vuosi sitten rohmunnut kiilusilmin.

      Poista