sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Kirjaholistin talvi

Luvassa on katsaus alkuvuoden kirjaostoksiin. Metsästysvietti tuntuu pysyvän vakiona vuodenajasta riippumatta (vrt. Kirjahamsterin kesä).

Loppiaisen aikaan iski pakottava tarve saada Bo Carpelanin viimeinen kirja.Tämä kaunokainen onkin toistaiseksi vuoden ainoa täysihintainen kovakantinen ostokseni Akateemisesta.

Vastapainoksi olen haalinut aika monta edullisempaa kirjaa. Esimerkiksi nämä kaikki maksoivat kirpputorilla 1 €/kpl (paitsi Wilde oli 0,50 €):Martin Amisilta en vieläkään ole lukenut yhtään kirjaa kokonaan. Mutta eiköhän tästä Yöjunasta saa divarissa omansa pois, jos se osoittautuukin hudiksi.

Hämeenlinnan Fidalta löytynyt Roddy Doylen Rory & Ita oli iloinen yllätys. En edes tiennyt/muistanut Doylen kirjoittaneen tällaista kirjaa vanhempiensa elämästä.

John Irving -kokoelmaani kuuluu paperinkeräyslaatikosta pelastamani kansipaperiton kokoomateos kolmesta romaanista (Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit ja Välisarjan avioliitto). Mutta kun näkee eurolla kansipaperillisen ensipainoksen Välisarjan avioliitosta, eihän sitä nyt voi jättää poimimatta talteen. Viime syksynä kävi sama juttu Kaikki isäni hotellit -kirjan kanssa, paitsi silloin hintaa oli vielä puolet vähemmän. Nyt siis tarvitsee löytää enää samanlainen Garpin maailma, niin kokoomateos joutaa divariin. :)

Pirkko ja Antti Leinon kirja on toisin päin luettuna Kieleen mieltä – hyvää suomea ja toisin päin Mieleen kieltä – synonyymisanasto. Hauskasti nimetty ja toivoakseni hyödyllinen opus; en usko tietojen juurikaan vanhentuneen parissakymmenessä vuodessa.

Lionel Shriverin läpimurtoteoksesta Poikani Kevin saattaa nyt sitten tulla ensimmäinen Shriverini (uusimman kirjan jouduin jo palauttamaan kirjastoon, kun joku oli mennyt varaamaan sen). Yksi euro on jo aika naurettava hinta uuden veroisesta kovakantisesta Kevinistä.

Oscar Wildeltä ostin viime vuonna Collected Works -tiiliskiven, mutta ehkä tämä The Picture of Dorian Gray olisi kuitenkin helpompi niellä ohuempana versiona. Tämä on sellainen kirja, joka on ollut tarkoitus lukea suunnilleen niin kauan kuin muistan. Ehkä nyt sitten vihdoin?

Yksi viime vuonna luettu klassikko tuli nyt ostettua suomeksi:Fida tarjosi nätin ensipainoksen F. Scott Fitzgeraldin Kultahatusta (1959) kahdella eurolla. Syksyllä saamani äidin vanha Gatsby katselee jälkeläistään ylpeänä.Iris Murdochin kirjat eivät ostamalla lopu. Something Special oli Irlannin-tuliainen, Bruno's Dream yllättävä Google-osuma Oulusta ja The Green Knight Adlibriksen valikoimista (ensimmäinen uutena ostamani Murdoch muuten).

Tuoreemmatkin hurahdukset johtivat ostotoimenpiteisiin:Kirjastosta viattomasti lainattu The Hours aiheutti ketjureaktion, jonka seurauksena Michael Cunninghamin koko tuotanto kasautui hyllyyni puolessatoista kuukaudessa. Alkukieliset hommasin Adlibrikseltä ja Akateemisen alesta, suomennokset kirppikseltä ja divareista. Juuri nyt on luvussa By Nightfall, joka ei joudu yhtään häpeämään Hoursin rinnalla. Eivät kai nuo kaikki voi olla yhtä hyviä?Haruki Murakami faniutti minut Kafka-kirjallaan. Kirjaston Norwegian Wood jäi kesken force majeure -syistä, mutta nyt Adlibrikseltä hankittu ikioma kappale odottaa uutta yritystä. What I Talk About When I Talk About Running löytyi eilen käytettynä Helsingistä, maanmainiosta Arkadia International Bookshopista. Ehkä se saa minutkin taas innostumaan juoksemisesta (olen turhan ailahtelevainen lenkkeilijä).Johan Bargumin Syyspurjehdus (joka sekin oli pakko tilata Adlibrikseltä liian suuren hintaeron takia) osoittautui juuri niin hienoksi kuin "kaikki" ovat sanoneet. Aloitin kirjan junassa matkalla Hämeenlinnaan, ja perille päästyäni astuin antikvariaattiin, katsoin B:n kohdalle ja näin Bargumin ensimmäisen suomennetun kirjan Kolme, kaksi, yksi. Kuusi euroa tuntui kuitenkin liian kovalta hinnalta ilman kansipapereita, joten punnittuani kirjaa aikani työnsin sen takaisin hyllyyn. Ja onneksi niin: viereisessä Taide & Kirja -liikkeessä oli sama kirja kansipaperien kera 3,50 €. (Jos olisin ehtinyt ostaa sen kalliimman ja paperittoman, olisin varmaan harmitellut sitä koko päivän.) Noiden kahden kirjan väliin mahtuu uskomattomat 43 vuotta.

Ja koska kohtuus on yliarvostettua, marssin heti seuraavana päivänä kantadivariini hakemaan lisää Bargumia:Näitä kirjoja olin jo ehtinyt katsella useaan otteeseen, nyt aika oli kypsä (eiväthän ne käytännössä edes maksaneet mitään, sain vaihdossa...). Nyt Bargum-kokoelmastani puuttuu enää kolme kirjaa: Suomalainen ruletti (1972), Syyskesä (1993) ja Jäähyväisiä (2003). Niin ja Kristiina Louhen kuvittama lastenkirja Ensilumi (2007). Huomaatteko: todellinen keräilijä kääntää aina heti katseensa löydöistä niihin teoksiin, jotka vielä puuttuvat. ;) Kahta ensimmäistä Bargumia ei ole suomennettu, enkä ainakaan vielä ole ihan niin kova fani, että kuvittelisin tankkaavani niitä ruotsiksi. Mutta kolmen luetun kirjan perusteella olen kyllä todella vakuuttunut Bargumista!

Ja mitäs vielä?Kazuo Ishiguron Ole luonani aina tarttui mukaan Pelastusarmeijan kirppikseltä, Milan Kunderan Identiteetti Bonuskirppikseltä. Molemmat maksoivat kaksi euroa. Ishigurosta tykkään varmasti, Kunderasta en ihan tiedä (mutta hyvää divarimateriaalia se ainakin on, jos ei muuta).

Astrid Lindgrenin Mio, poikani Mio ja Veljeni, Leijonamieli kiinnostavat kovasti, vaikken ole ihan varma, olenko koskaan lukenut (tai onko minulle luettu) niitä. Nyt ensin mainittu löytyi hämeenlinnalaiselta kirppikseltä kahdella eurolla.

Satu Grönroosin Lumen syli tuli napattua divarin uutuushyllystä useiden ylistävien blogijuttujen myötä. Norjalaisen Per Pettersonin tuotannosta kiinnostuin ihan hiljattain uusimman kirjan nimen ansiosta (oikeasti, kirja nimeltä Kirottu ajan katoava virta ei voi olla muuta kuin loistava). Sitä odotellessa ostin Kirjatorilta Hevosvarkaat, joka sekin on luotettavien lähteiden mukaan pelkkää parhautta.

Sitten oli vielä läjä sekalaisia enkkupokkareita:Ian McEwanin varhainen novellikokoelma In Between the Sheets irtosi kirppikseltä eurolla. Vasta kotiin päästyäni huomasin, että kirjastakin oli irronut jotain: ilmeisesti yksi sivu lopusta. Petkuhuiputusta! No, ehkä puuttuvan sivun saa vaikka kopioitua jostain.

Siri Hustvedtin The Enchantment of Lily Dahlin ja Colm Tóibínin The Blackwater Lightshipin olen jo lukenut (Hustvedtin suomeksi), mutta kun halvalla sai... Lorrie Moore oli minulle täysin tuntematon, ennen kuin huomioni kiinnittyi Akateemisen alen loppurysäyksessä A Gate at the Stairs -kirjaan ja erityisesti sen kannessa mainittuihin suosittelijoihin (Roddy Doyle ja Jonathan Lethem). Joskus on niin jänskää ostaa joku kirja ihan vain siksi, että joku hyvä kirjailija on tykännyt siitä. Loppurysäyksestä löytyi pölyn laskeuduttua myös tosi kivan näköinen Richard Yatesin The Easter Parade.

Ja sitten oli pari jo suomeksikin ilmestynyttä blogihehkutusmagneettia, Emma Donoghuen Room ja Jonathan Franzenin Freedom. Donoghuen ostin eilen käytettynä Arkadia-kaupasta, Franzenin tiiliskivi oli vuoden ensimmäinen kirjaostos Akateemisesta. Siihen olisikin hyvä lopettaa, mutta eihän Pottereita sovi unohtaa:Näitäkin on löytynyt kivaan tahtiin kirppiksiltä ja divareista, puuttuu enää Salaisuuksien kammio ja Goblet of Fire!

Siinä taisivat olla (melkein!) kaikki alkuvuoden hankinnat. Olisihan näitä voinut tiputella huomaamattomasti kerran–pari kuukaudessa, mutta jotenkin tykkään tällaisista pläjäyksistä. Olettekos te ostaneet ja/tai lukeneet joitain näistä kirjoista tai haluaisitteko?

P.S. Pohdin hiljattain kirjojen nimikointia ja tulin siihen tulokseen, että se tuntuu hyvältä. Olisi tarkoitus kirjoittaa kaikkiin kirjoihini nimi ja hankintapäivä (jos tiedossa) – lyijykynällä, mutta kuitenkin. Suosittelen kokeilemaan samaa!

43 kommenttia:

 1. Upeita kirjahankintoja olet tehnyt! Erityisesti Carpelan, Cunningham, Kundera, Ishiguro ja Petterson sekä Toibin ovat omaan makuuni (Toibinilta olen tosin lukenut vain Brooklynin).

  Mie yritän jarrutella kirjaostosten kanssa, kun kirjahyllyt notkuu entisistä kirjoista, mutta myös siksi että saan työpaikaltani kirjastosta kätevästi luettavaa. Mutta kyllä kirjahamsteriuttakin pitää välillä harrastaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä voisi itsekin yrittää välillä jarrutella vähän, jos mahdollista. :) Kirjasto on kyllä yksi parhaista keksinnöistä sekin.

   Poista
 2. Apua! Siis ihan hengästyttää, mutta hyvällä tavalla. :) Carpelan, Cunninghamit, Ishiguro, Murakami,´Fitzgerald, Petterson, Irving, Bargum - kaikki omiakin suosikkejani ja niin, niin hienoja. Voi että.

  No ok, Välisarjan avioliitto on heikointa Irvingiä, mutta hän on heikoimmillaankin hyvä. Hevosvarkaat on huikean hieno, odotan suurella jännityksellä, mitä pidät Pettersonista. Ja Norwegian Woodista olen enemmän kuin hyvilläni.

  (Itse yritän tuskaisasti metsästää Haahtelan Tule risteykseen seitsemältä, mutta taitaa olla turha toivo tai pelkkää kaavetta vain. Pitänee lainata se kirjastosta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Minä kyllä pidin Välisarjan avioliitostakin. Suomennosta en kai ole koskaan lukenut, mutta alkukielisen muistaakseni kahteenkin otteeseen, kirjoitin siitä jonkun esseenkin yliopistolla muinoin. Itselleni taas Kaikki isäni hotellit oli jonkinlainen pettymys teoksen nauttimaan yleiseen arvostukseen nähden. Mutta vanhojen Irvingien lukemisesta alkaa olla niin tuhottoman kauan, että olisi ehdottomasti uusintakierroksen aika.

   Norwegian Woodista olen itsekin täpinöissäni! Aion nautiskella sen rauhassa alusta asti sitten, kun koen ansainneeni erityisen hyvää luettavaa. :) (Pääsin taannoin suunnilleen sivulle 130 ennen keskeytystä.)

   (Kannattaa ehdottomasti lainata Haahtela ensi hätään ja ostaa se sitten myöhemmin, kyllä se varmasti tulee vastaan vielä joskus!)

   Poista
 3. Oi, miten paljon hienoja hankintoja! Ja osa vielä huikean halpoja... :)

  Doylen Rory ja Ita siirtyikin heti hanki jostakin ja lue -listalle.

  Minä kyllä vähän kadehdin pääkaupunkiseudun divareita ja niiden tarjontaa :/ Meidän divarissa on enää vain (vanhoja) kotimaisia kirjoja, jotka eivät liiku mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsekin aina innostun eniten niistä löydöistä, joissa hyvyys ja halpuus kohtaavat. :)

   Ai sinäkin pidät Doylesta, kivaa! Olen ollut jonkinlainen fani jo vuodesta 1998, mutta tämän lisäksi on edelleen lukematta pari muutakin kirjaa.

   Poista
 4. Hmm, niin ja pääkaupunkiseudulla tässä tapauksessa tarkoitettakoon mitä tahansa isoa kaupunkia, jossa on hyviä divareita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Helsingin divarit ovat tietysti omaa luokkaansa, niitä ei millään ehdi kiertää edes kokonaisen päivän aikana (olen kyllä yrittänyt pari kertaa...). Tampereen asialliset divarit ovat laskettavissa sormilla, ja niistäkin useimmat ovat sellaisia, joissa ei kovin usein mikään liiku. Mutta onneksi on Lukulaari, jonne tulee jotain uutta joka päivä!

   Poista
 5. No huh huh! :D Melkoinen saalis! Minunkin on varmaan hankittava jostain kantisdivari, sen verran osuvia löytöjä sinä olet näemmä omastasi tehnyt. Erityisesti nuo kansipaperilliset Irvingit kouraisivat kateuden rumalla otteella... Cunningham-kokoelma on minulla vielä pahasti kesken, mutta teen parhaani sen(kin) kanssa.

  (Ja vähäiset asuinneliöt huutavat tuskissaan...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuinneliöt ja hyllymetrit loppuvat täälläkin kesken. :)

   Halvimmat löydöt eivät sentään ole divarista vaan kirppiksiltä, erityisesti vähän syrjäisemmiltä sellaisilta. (Tarkempia koordinaatteja en taida paljastaa...)

   Poista
 6. Kääk ja vau! Siis ihan huikea saalis ja alkoi heti itsellä kyllä syyhyttää divariin meno äkkiä ;)

  Todellakin ihan mahtavia löytöjä, joista erityisesti iso vau tuolle Shriverin kovikselle. LueLueLue se pian, mielenkiinnolla odotan mitä tuumaisit siitä.

  Minä en ole vielä lukenut Bargumilta mitään, mutta hauska sattuma: löysin tuon saman Kolme kaksi yksi-teoksen parilla eurolla kansipapereineen SPR:n kirppikseltä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepujee, divarikierrokselle vaan heti, jos et jo käynyt. :)

   Pitää yrittää lukea Shriver pian, tuskinpa se osoittautuu kovin ikäväksi velvollisuudeksi. Kiva että löysit saman Bargumin ja vielä halvemmalla!

   Poista
 7. Apua! :D

  Upeita hankintoja, suosikkikuvani on tuo missä kissa loikoilee kahden Bargumin kirjan kanssa, joista toinen on ihanan retrokantinen... Olen lukenut Bargumin ja Carpelanin upeat uutuudet, Donoghuen kirjan suomennoksena (ei mitenkään erikoinen), ja ainakin Lily Dahlin ja Norwegian Woodin haluaisin lukea - sekä lisää Bargumia, tietty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Kissa sattui loikoilemaan sopivan valoisassa paikassa. Pitäisi kai useamminkin mahduttaa kuvaan muutakin kuin kirjoja, saattaa olla vähän mielenkiintoisempaa katseltavaa.

   Hyvä kuulla myös erilaisia mielipiteitä Donoghuesta. Ja Bargumista ansaitset edelleen suuret kiitokset, innostun kirja kirjalta enemmän! Seuraavaksi aion lukea tuon vanhimman. :)

   Poista
 8. Vau! Kadehdittavia löytöjä kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
 9. Vau mitä löytöjä:)

  Minä luen parhaillaan tuota Murakamin juoksukirjaa ja ainakin minun juoksuharrastustani se auttaa pitämään yllä. Luen yhden luvun, lähden lenkille ja luen taas yhden luvun ja taas tekee mieli juoksemaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla! Toivottavasti kirja vaikuttaa minuun samoin. Aion ainakin yrittää taas aktivoitua lenkkipolulle kevään tullen.

   Poista
 10. *on sanaton*

  No ei nyt sentään. Sanotaan niin kuin asia on, kateeksi käy! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun vaan koluamaan divareita ja kirppiksiä, sehän on mitä parhainta ajanvietettä. :) (Näitä haaliessa taisi tosiaan vierähtää tunti jos toinenkin, mutta ei meillä lasketa!)

   Poista
 11. Oi voi, kovakantinen Poikani Kevin eurolla...Ja kaikkea muutakin herkkua.

  Cunninghamilta Samaa sukua on minusta myös aivan huippu.

  Ja ihana kissakin kaiken muun lisäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla hyvää myös muista Cunninghameista! Ja Eetu-kissa kiittää. E:)

   Poista
 12. Olen ihan yhtä hengästyneen innostunut kuin kaikki muutkin. :D Voi meitä. :D

  Tekisi mieli kommentoida jokaista kirjaa, mutta tässä nyt jokunen valikoitu sana:

  Carpelanin kaunokaisen aion lukea tänä vuonna, viimeistään syksyllä. Ostin saman Irvingin viime syksynä kirjamessuilta, kun minusta se kuulosti niin mainiolta (ja oli paljon halvempi kuin paksummat Irvingit). Olin ajatellut aloittaa urani Irving-lukijana sillä, mutta sitten Katja kielsi. Buu.

  Poikani Kevin on se romaani, jonka saattaisin aseella uhattuna nimetä parhaaksi koskaan lukemakseni. Eihän se missään nimessä koko totuus minusta tai maailmasta olisi, mutta on se loistava kirja. Minun mielestäni ihan alusta saakka, vaikka moni on ollut kirjan alussa pitkästynyt.

  Minullakin on kaksi Kultahattua hyllyssä, tosin toinen alkukielinen. Kumpaakaan en ole lukenut, mikä on häpeällistä. Aion korjata tilanteen tänä vuonna.

  Voi apua, Cunningham! Olen niin fiiliksissä tuosta, mitä sanot Illan tullenista! Ihan samaa mieltä olen. Mutta joudun valitettavasti sanomaan, että ainakaan minusta Säkenöivät päivät ei pääse edes kovin lähelle Illan tullenia tai Tunteja. Samaa sukua ostin senkin syksyn kirjamessuilta, mutten ole vielä lukenut.

  Olen myös ihan fiiliksissä siitä, että pidit Syyspurjehduksesta, vaikken kyllä muuta epäillytkään! Ja olet ostanut Astrid Lindgreniäkin - jota ilman maailma olisi paljon ikävämpi paikka!

  Petterssoniin yritän minäkin tänä vuonna tutustua. Minulla on mitä ilmeisimmin paljon lukusuunnitelmia tälle vuodelle. :)

  McEwan, Hustvedt, Tóibín, Franzen, Yates (ostin ihan samannäköisen Easter Paraden vuoden alussa Kööpenhaminasta, taidettiin itse asiassa puhuakin aiheesta).. Ihan täydellistä! Emma Donoghuen Room on lukemisen arvoinen kerrontatekniikaltaan ja kieleltään jne., mutta sen arvo on jotenkin pienentynyt mielessäni lukukokemuksen jälkeen.

  Olet kyllä hullu holisti, mutta onneksi makusi on niin mainio! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hii, kiitos taas mittavasta kommentista!

   Tuo Carpelan onkin varmasti parhaimmillaan syksyllä. Kuten ylempänä mainitsin, en ole tästä Irvingistä ihan samaa mieltä Katjan kanssa, mutta en välttämättä itsekään sitä ihan ensimmäiseksi kirjaksi suosittelisi.

   Huh mikä Kevin-kommentti, nyt kyllä kirjan osakkeet nousivat entisestään. :)

   Jos ihan totta puhutaan, minulla on itse asiassa kolme Kultahattua tällä hetkellä. :D Otin jonkun kirjakerhopainoksen kirjaston kierrätyskärrystä syksyllä sen jälkeen, kun olin lukenut alkukielisen, mutta tuota ensipainosta ei millään voinut sivuuttaa. Täytyykin muistaa palauttaa se toinen sinne kierrätyskärryyn... Gatsby oli kyllä sen verran hieno kokemus, että toivon lukevani suomennoksenkin joskus pian, vaikka vain nähdäkseni kuinka (tuntemattomaksi jäävä) suomentaja on onnistunut.

   No, jos kaikki Cunninghamit olisivat näiden kahden tasoa, mieshän olisi maailman paras kirjailija.

   Syyspurjehdus oli todellakin odottamisen arvoinen, ehdottomasti! Välillä piti oikein pysähtyä ihmettelemään upeita lauseita.

   Pettersonin suhteenkin olen aikas luottavainen, Katjan ja Saran kehut vakuuttivat. Donoghuesta en nyt sitten oikein tiedä, mitä tuleman pitää, mutta hyvähän se on, että on vähän jännitystäkin.

   Hullu holisti kiittää ja kuittaa! :D

   Poista
 13. Mahtavia ostoksia! Siinä tuli vuoden ja parinkin parhaat kirjat. Ja erityisen hienoa tuo kohtuullisuuden aliarvostaminen :-) Itsekin hullaannun joskus johonkin kirjaan niin, että ahmin saman tien kaiken kirjailijan tuotannon, mitä käsiini saan. Sitten on sellainen olo kuin olisi ylensyönyt tai -juonut, vatsa sekaisin ja pää pöllämystynyt ja vähän nolottaa, näkikö joku... Pettersonin Hevosvarkaat odottaa yöpöydällä (samaa mieltä siitä toisen kirjan nimestä ja kirjasta myös), samoin kasassa on Michael Cunninghamin Säkenöivät päivät. Onnea hyvistä ostoksista! Vaikka vähän surettaa se, että hienot kirjat joku myy noin halvalla. Miksei Niitä Arvosteta. Mutta onneksi löytyi ymmärtäväinen ostaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, hyvin kuvailtu, tunnistan tunteen. Hetkittäin tulee mietittyä, onko tässä touhussa mitään järkeä, mutta toisaalta en keksi parempaa tapaa käyttää aikani ja rahani. Sitä paitsi eihän näihin rahaakaan saa loputtomasti palamaan, kun mokomat myyvät niin halvalla... Nyt on vaan se ongelma, etten todellakaan tiedä, minkä kirjan lukisin seuraavaksi, kun viimeksi esittelemäni kirjastokirjatkin odottavat yhä vuoroaan. :)

   Poista
 14. Voi huokaus! Ihana, ihana postaus! Kävin täällä jo aiemmin ihailemassa, ja nyt tulin vielä erikseen ajan kanssa kommentoimaan. :)

  Minulla on myös tuo Carpelan hyllyssäni, tosin se vielä odottelee vuoroaan (olen tainnut siitä jo aiemmin mainitakin, eli toistan itseäni, sori! :). Kuten Karoliina, minäkin olen ajatellut lukevani sen ehkä syksymmällä, sitä ennen haluaisin lukea ainakin Kesän varjot ja Alkutuulen...

  Kehtaanko edes tunnustaa, etten ole koskaan lukenut Irvingiä? Kehtaan, koska Karoliinakaan ei ole ja hän on sentään Lukija. :) Minulla on kirjastosta lainassa Viimeinen yö Twisted Riverillä, minä puolestani ajattelin aloittaa Irving-lukijan urani sillä (onko huono idea?). Ja kuten Karoliinalla (edelleenkin), Kultahattukin on minun tämän vuoden lukusuunnitelmissani. :)

  Cunninghamia, oijoi! Minunkin hyllystäni löytyvät kaikki miehen kirjat, paitsi Säkenöivät päivät, jota mieleni ei edes tee hankkia. Olen ajatellut lukea seuraavaksi Samaa sukua, se tuntuu juonikuvaukseltaan ehkä eniten minun kirjaltani. Tunnit oli hieno, mutta minut se jätti vähän etäälle.

  Ja oi ja voi, Murakamia!! <3 Luen juurikin juoksukirjaa ja se on minusta niin hieno ja murakamimainen (!). Se on paitsi juoksukirja, myös kuumetta nostattava matkakirja, ja muistelma, jota lukiessa tuntuu siltä kuin kirjailija juttelisi kanssani. Ihanaa että sinäkin luet sen! Ja ihanaihana Norwegian Wood, jota itse luen jo toiseen kertaan... Tóibínia, Pettersonia, Ishiguroa ja Bargumia... <3 Ooh, olet hankkinut ihan huippuhyviä kirjoja!

  Palaan tänne ihastelemaan varmaan vielä moneen kertaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli tämä kommenttikin aika ihana, kiitos! ♥

   Tuosta Carpelanista sopii mainita kuinka monta kertaa vaan, on se niin hieno! Voisin kyllä itsekin lukea Alkutuulen jossain vaiheessa, sekin odottelee hyllyssä (löytyi muuten kierrätyskeskuksesta 50 sentillä, heh).

   Omassa sivistyksessäni on niin suuria aukkoja, että ei todellakaan ole varaa paheksua ketään Irvingin lukemattomuudesta. :) Twisted River voisi kyllä olla hyvä ensiaskel, itse ainakin tykkäsin siitä ihan kamalasti (vaikka jotkut muut eivät olleet yhtä innoissaan).

   Hmm, kannattanee siis suhtautua pienellä varauksella Säkenöiviin päiviin. Koti maailman laidalla -kirjasta kukaan ei ole sanonut vielä mitään – ehkä tartunkin siihen sitten, kun on seuraavan Cunninghamin vuoro. By Nightfallista saanen nautiskella vielä muutamanakin iltana.

   Uskallan nostaa Murakamin suosikkikirjailijoideni joukkoon jo Kafkan ja Norwegian Woodin alun perusteella. Kuinka pitkälle tässä mahdetaan vielä päästäkään, mieshän on kirjoittanut vaikka kuinka monta kirjaa!

   Täytyy yrittää jatkossakin löytää hyviä kirjoja ja raportoida löydöistä tänne. Se on mahdottoman kivaa, ja yleisökin näköjään tykkää. :)

   Poista
 15. Loistava bloggaus :)

  The Great Gatsbyn kansikuva on aika kummallinen, mutta todellisia löytöjä kaikki.

  Pottereita en itse ole nähnyt kirppareilla myynnissä, olivat uutena myynnissä todella pitkään siinä 28 euroa / kirja, vasta viime aikoina on saanut alle 10 euroa kirja, ja lienee vasta nyt pokkareina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Gatsbyn kansi on tosiaan hassu, mutta kirja oli erinomainen löytö vanhempien hyllystä.

   Tulee kierrettyä kirppiksiä sen verran usein, että Pottereitakin näkyy. Nuo kaikki kuusi suomennosta ovat tosiaan alkuvuoden kirppislöytöjä hintaluokassa 4–8 € (hieman jouduin tinkimään siitä suunnitelmastani, että maksaisin korkeintaan vitosen kappaleelta...). Pokkareita minäkään en ole nähnyt muualla kuin Kirjatorilla, ehkä useimmat fanit haluavat koko sarjan kovakantisena. Englanninkieliset Potterit olen ostanut parista eri divarista (2,50–5 €/kpl).

   Poista
  2. (Ei kun eihän tuo Prisoner of Azkaban ollut kuin tasan kaksi euroa, vaikka siinä on erityisen hieno kansikin.)

   Poista
  3. Gatsbyn hassu kansi on kumminkin parempi kuin sellainen näkemäni "elokuvasta tuttu" painos, jonka kannessa komeilevat Robert Redford ja Mia Farrow :o) - Kirjat kirjoina, elokuvat elokuvina!

   Olen lukenut vasta puolet Bo Carpelanin uudesta kirjasta. Sen kieli on ihanan kaunista, useita lauseita pitää maistella. Loistava kirjoittaja, loistava suomentaja.

   Poista
  4. Jep, hassu mutta hyvä!

   Carpelanin syksykirjaa muuten suositteli minulle ensimmäiseksi eräs eläköitynyt äidinkielen opettaja, jonka sinäkin tunnet hyvin. :)

   Poista
 16. Bloggasin Kultahatusta luettuani kirjan. Luettuani Irvingiä ja Oatesia, joissa viittailtiin teokseen varsin useasti ja ylistävään sävyyn, luin kirjan oikein kunnolla ja korjailin bloggaukseni, on hyvä kirja. Minun pokkaripainoksessa on Daisy ja Gatsby kannessa luultavasti, mutta ei filmin Robbe eikä Mia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tosiaan noiden Irvingien lukemisesta niin pitkä aika, että kaikki viittaukset ynnä muut ovat autuaasti unohtuneet. Mutta panin tyytyväisenä merkille, että Kultahatusta puhuttiin tuossa Murakamin Norwegian Woodissakin.

   Poista
 17. Tosta kirjojen nimikoinnista, kaikkiin kirjoihin olen kirjoittanut nimen ja päivämäärän, mutta lisäksi olen oppinut kirjoittamaan vikalle sivulle päiväyksen, kun olen lukenut kirjan. Onhan se vähän hassua, mutta toisaalta ihan hauskaa. Tämä koskee toki vain omia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mutta sehän on ihan mahtava käytäntö! Mulla on tiedot kaikista lukemistani kirjoista vuodesta 1998 lähtien, joten pystyisin periaatteessa samaan. Otetaan harkintaan. :) Nimikointiprojektikin on tosin vielä alkutekijöissään.

   Poista
 18. Voi että mitä löytöjä sinulla! Bargum himottaa Syyspurjehduksen jälkeen nyt minuakin, mies selvästi osaa kirjoittaa. Minä löysin Poikani Kevinin viime vuonna 50 sentillä kovakantisena Mosa herää-tapahtumasta, mielestäni huimaa myydä kovakantisia tuohon hintaan. Kaihoisana katselen myös Lindgreneitäsi, Cunninghameja ja Murakameja.

  Arkadia muuten ON todella ihana paikka, ranskalainen omistaja kovin hurmaava. :)

  Meillä muuten on kotona koditon kovakantinen Goblet of Fire, kiinnostaisko? Laitan sulle vielä sähköpostia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vastasin postiin!

   Bargum on kiitollinen keräilykohde: paljon kohtuullisen helposti ja edullisesti saatavilla olevia kirjoja, jotka ovat vielä erittäin hyviäkin (ainakin ne kolme, jotka olen tähän mennessä lukenut)! Ah, panit vielä paremmaksi Kevinin kanssa. :)

   Joo, Arkadia-Ian on mitä sympaattisin herra! Löysin kaupan vasta reilu vuosi sitten ja olen siitä lähtien käynyt siellä jokaisella Helsingin-reissulla. Liike on kuulemma muuttamassa ihan lähiaikoina isompiin tiloihin jonnekin sinne lähistölle.

   Poista
 19. Siis onko tämä nyt sellaista lyhytkirja-arvostelua;-)

  Kohtuus on tosiaankin aivan yliarvostettua ja siksi sitä sanaa ei yleensä minulta kuulla.

  Monet Carplanit minulla on signeerattuina 'Leena-serkulle', vaikka emme ole serkkuja, mutta tämän viimeisen saatan ostaa Jyväskylän kirjamessuilta.

  Löysin Garpin maailman vain pokkarina, joten annoin luettuani pojalleni. Pokkarit nuhjaantuvat ja jotkut niistä olen saanut luettua puhki, kuten Mrs. Dallowayn.

  Lue ihmeessä kaikki Shriverit! Mieheni luki nyt Jonnekin pois ja Kaksoisvirhe. Unohdimme lauantaina katsoa ostamamme elokuvan, kun jäimme herkkujen ääreen keskustelemaan Jonnekin pois versus Kaksoisvirhe. Onneksi minua odottaa järkälemäinen Syntymäpäivän jälkeen.

  Well...Cunningham on hyvä. Outoa, aika on viilentänyt minua hieman hänen suhteensa.

  Bargumin Syyspurjehdus on tiivistettyä neroutta! Huom. vertaa kirjaa Greenen Jutun lopun. Kolmoisdraama, naisen katolisuus, sitten syyllisyys ja kuolema, jonka jälkeen jäljellä: Naisen miehet.

  Lumen syli: Yllättävän todenmakuinen. Hieno esikoisteos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista, Leena!

   Lyhytkirja-arvostelujahan minulla oli tapana kirjoittaa aiemmin kuukausiraporttieni yhteydessä. Nyt olen madaltanut aitaa entisestään ja tyydyn pelkästään listaamaan ostoksia. ;) No ei vaan, aion kyllä myös lukea näitä kirjoja ja toivottavasti kirjoittaakin niistä joskus vähän!

   Taisinkin joskus lukea blogistasi noista Carpelan-signeerauksista, todella hellyttävää! Harmittaa, että olen saanut tutustuttua hänen tuotantoonsa vasta postuumisti, mutta kirjat elävät varmasti sukupolvesta toiseen.

   Olen käynyt niin nirsoksi, etten viitsinyt ostaa elokuvakantista Garp-pokkaria puoli-ilmaiseksikaan. Eiköhän se vielä tule vastaan kovana keltaisenakin...

   Voi sinua ja miestäsi, kateeksi käy moiset keskustelut! Aloin nyt kyllä vähän pelätä sitä Keviniä, mutta ehkä kuitenkin jossain vaiheessa uskaltaudun.

   Niinhän sitä hyvin voi käydä, että lämpötilat vaihtelevat. Itse olen vasta ehtinyt lämmetä Cunninghamille, uusin kirja oli minusta melkein yhtä hieno kuin Tunnitkin.

   Tuskin Bargum arvasikaan, kuinka otolliseen saumaan osuisi julkaistessaan pitkästä aikaa uuden kirjan. Meillähän on täällä menossa ihan kunnon Bargum-buumi!

   Lumen sylin kirjoitin muistiin heti luettuani juttusi siitä. Harmi etten välttämättä ehdi lukea kirjaa enää näillä lumilla.

   Poista
 20. Voi nam! Olen tainnut itsekin ostella kirjoja likimain samaan tahtiin. :) Kohtuus on todellakin yliarvostettua. Olen kokeillut sitä, mutta ei se vaan tässä asiassa sovi mulle.

  Ehkä rohkenen esimerkkiäsi seuraten esitellä taas omatkin uudet hamstraukseni... :)

  Noista olen (toistaiseksi!) lukenut vain Ishiguron ja Potterit, mutta monta aion lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, esittele ihmeessä! Itselläni meni tämän postauksen jälkeen melkein kaksi viikkoa ostamatta yhtään kirjaa, mutta sitten päästiin taas asiaan. :)

   Poista