torstai 18. helmikuuta 2010

Popkiss ja tilastonikkaroinnin ilot

Kuten useimmat last.fm-käyttäjät tietänevät, palvelusta on helppo tarkistaa, mitä kappaleita on tullut kuunneltua miltäkin yhtyeeltä ja moneenko kertaan (esimerkiksi kaikki kuuntelemani Galaxie 500 -biisit ovat tässä). Huomasin kuitenkin vasta hiljattain, että sieltä saa näkyviin myös jokaisen kappaleen kaikki soittokerrat (14.2.2005 lähtien; sitä vanhemmat kuuntelutiedot eivät tallentuneet yhtä tarkasti). Eniten kuuntelemani kappale on Blueboyn Popkiss, ja sen kaikki 121 kuunteluajankohtaa näkyvät tässä.Näköjään siis kuulin Popkissin ensimmäistä kertaa 14.6.2005. Toden teolla se upposi seuraavalla viikolla, mp3 juuttui soittimeen 23.6. Kappaleesta tuli todellinen kestosuosikkini, ja kuunteluja on kertynyt tasaisesti vuosittain. Välillä on ollut piikkejäkin, kuten toukokuussa 2006, jolloin sain hankittua tuon Sarah Recordsin vuonna 1993 julkaiseman seiskatuumaisen eBaystä. En tiedä mitä normaali ihminen tuollaisilla tiedoilla tekisi, mutta tilastonikkareille ne avaavat monia mahdollisuuksia. Samoin stalkereille, sillä linkkeihin voi tietysti vaihtaa kenen tahansa käyttäjätunnuksen omansa tilalle.

Jaa miltä se Popkiss sitten kuulostaa? Sen kertovat Spotify, jossa tosin on merkitty biisin nimeksi tekijätiedot eli "Stewart/Girdler" (laulaja Keith Girdler on valitettavasti jo kuollut), ja YouTube:Eihän tuo mikään oikea video ole, mutta mutruhuuli sopii kyllä kuvitukseksi.

(Niin, ja nyt ei sitten puhuta tästä toisesta Blueboysta:Ihan kiva kuulla tuokin pitkästä aikaa, mutta kuten muistelinkin, länkytys käy helposti hermoille.)

LISÄYS 190210:
Yhdeksänkymmenentuhannen last.fm-kuuntelun raja ylittyi sopivasti eilen. Biisi nro 90 000 oli kaiketi The Lemonheadsin If I Could Talk I'd Tell You, maailman parhaita biisejä sekin!

2 kommenttia:

  1. No huh. Olen ite levykuuntelija, en biisinkuuntelija. Enkä niitäkään kauhean usein yhteen menoon pyöritä. Rispektiä.

    VastaaPoista
  2. Yleensä kyllä sama vika, kuuntelen levyt edelleen levyinä. Last.fm ja Spotify ovat ehkä muuttaneet tilannetta vähän, mutta harvemmin tuollaista voimasoittoa kuitenkaan ilmenee. (Tässä tapauksessa se johtuu siitä, että Blueboyn muu tuotanto vaikuttaa vain "ihan kivalta" Popkissiin verrattuna.)

    VastaaPoista