tiistai 12. tammikuuta 2010

Platta

Platta sulkee ovensa tämän kuun lopulla. Olin kanta-asiakas liikkeen perustamisesta eli toukokuusta 2001 asti. Jo Jukebossin lopetus syksyllä 2008 tuntui pahalta, mutta tätä voi pitää lähes kuoliniskuna kaupungin levykauppaskenelle. Platta oli Tampereen viimeinen indielevykauppa. Toki Swamp Musicistakin saa hyviä levyjä (varsinkin käytettyjä), mutta kaupan imago on sangen hevipainotteinen, ja sehän on oikeastaan melkein kauppaketju kolmine liikkeineen...

Platassa on menossa loppuunmyynti, joten kannattaa käydä ostoksilla, kun vielä voi. Esim. Joy Divisionin Heart and Soul -boksin saisi nyt ihan liian halvalla. Seuraavassa kuvassa on pieni osa levyistä, joita ehdin ostaa Platasta vuosien varrella.Olisiko jollakulla teistä hyviä Platta-muistoja jaettavaksi? Oma ikimuistoisin käyntini tapahtui lauantaina 25.1.2003: Sain edellisenä iltana kaverilta viestin, että Platassa on havaittu suosikkiyhtyeeni Riden kaksitoistatuumaisia ep:itä. Huonosti nukutun yön jälkeen muodostin liikkeen eteen yhden hengen jonon, ja kauppias saapui päästämään minut sisään jo noin klo 9.53. Sain kaipaamani levyt, kaikki kuusi vinyyliä. (Ne muuten näkyvät tuossa kuvassakin - kukkalevyt kuulostavat tältä.)

Platta-miehille isot kiitokset näistä vuosista!

19 kommenttia:

 1. Surullista, että pienelle antaumuksella hoidetulle puodille ei enää ole elintilaa tässä kaupungissa. Mahtava muistelo kuitenkin: taannoisen yhden hengen jonosi täytyi olla vetoava. Ja tuosta Ride-linkistä intoutuneena sain lopulta hommattua itselleni Spotifyn :o)

  VastaaPoista
 2. Käväisin eilen vielä Platasta poistamassa The Beatlesin White Album ja Songs: Ohian Ghost Tropic. En tiijä. Näillä näkymin jäi viimeiseksi vierailuksi tuohon hienoon levykauppaan.

  En ole aivan varma mutta ensimmäinen Platta-käyntini oli tammikuussa 2003 ja silloin ostin Artisokan A Hiding Place In The Arbor ja Magyar Possen We Will Carry You Over the Mountains.

  VastaaPoista
 3. Surullista kyllä. Mutta hienoa, että siirryit Spotify-aikaan, Sammaleinen! (Nythän voit koekuunnella levyjä ennen tilaamista... Muista lisätä sinne myös last.fm-tietosi [Edit -> Preferences], niin saat tilisi parempaan käyttöön. :)
  Äkkinäinen voisi olettaa, että Spotifyllakin oli osansa Platan alasajossa, mutta uskoisin suuren osan liikkeen ydinasiakaskunnasta kuuluvan siihen ihmislajiin, joka jatkaa levyjen ostamista niin kauan kuin niitä vain myydään. Itsekin ostin viime vuonna useita levyjä nimenomaan siksi, että olin ensin todennut ne hyviksi Spotifyssa.

  Sami, sinäkin ehdit sitten asioida siellä aika pitkään. 2003 taisi olla Platalle hyvä vuosi ainakin omien ostostilastojeni perusteella...

  VastaaPoista
 4. Hieno kirjoitus.
  Meille Tapsan kanssa tuo liike oli sellainen tietynlainen portti siihen maailmaan johon haluttiin astua kunnolla, maailman nimi oli "kuluta kaikki rahasi levyihin ja aivokapasiteettisi musaknoppeihin". Tuo maailma tuli entistä tutummaksi Platan kautta, 2001 loppupuolelta siellä tuli pyörittyä - muistan viikkoja kun saattoi neljäkin kertaa viikon aikana käydä hankkimassa jotain uutta ja ihmeellistä, mihinpä niitä välivuosien työrahoja olisi muuhun käyttänyt..
  Lukematon määrä artisteja tuli tutuiksi Arskan ja Jampen kanssa jutustellessa - se rakkaus lajiin ja samankaltaisuus musiikkimaussa höystettynä tietyillä hyvinperustelluilla perversioilla oli aina parasta. Tunteja ja tunteja siellä on tullut puitua syntikkapopin historiaa tai keikkakokemuksia tai tuottajaguruja. Eetun kanssa kämppiksenä oltiin vuoden, sekin sovittiin aikanaan Platan tiskillä kun tuli puheeksi että oma kämppis oli muuttamassa pois.
  Kaikkea sitä, ei koskaan enää eikä tuollaista kauppaa enää itselle löydy. Kiitos Platta!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Aki! Luopumisen tuskaa lievittää hieman se, että tietää näiden aikojen jäävän elämään monien muistoissa.

  VastaaPoista
 6. Moro!

  Löysin puolivahigossa teidän upean muistopuhe-osuuden Tampereen ainoalle mahtavalle liikkeelle, joten siis haluaisin liittyä seuraanne muistelemaan Plattaa.

  Itse olin vasta 13v kloppi, kun astuin kasari-fanaattisena friikkinä liikkeeseen sisään (vuosi oli siis 2002). Olin kyllä tietoinen liikkeestä aijemmin isäni kautta, koska hän oli Platasta jo muutaman huippu löydön tehnyt (muistaaksena mm Ultravoxin 12" versioiden kokoelma cd:n, Extended Ultravoxin). Ari seisoi silloin tiskin takana ja kummasteli minua, erittäin nuorta kummajaista, joka käveli tiskille ja kyseli sitä sun tätä kasarin loistavista Uuden Romantiikan yhtyeistä. Tuolloin ostin ensimmäiset levyni Platasta, jotka olivat Ultravoxin Vienna ja Talk Talkin It´s My Life.

  Ei kovinkaan kauaa tarvinnut käydä (olin vissiin nuorin syntsapop diggari sekä kasaria popittava jäbä joka tuolloin platassa kävi), kun Ari ja Jampe jo morjestelivat minua. Sain muutama vuosi sitten pojilta myös lempinimenikin, Futu-Jaskan...tulee käsittääkseni futuristisesta suuntauksestani musiikkimaailmassa yhdistettynä vanhaan Jaska lempparinimeeni.

  Jätkät aina soitti jotakin josta olin kiinnostunut, usein oma alotteisesti laittoivat jotain mieleistäni soimaan, jotta voisin kivasti viimeisetkin euroni tuhlata uuteen ja jännään.

  Mukavia tyyppejä molemmat, olisin mielelläni jatkanut bisnestä heidän kanssaan, mutta kaikki ei ole ikuista. ISOIN KIITOS PLATAN POJILLE (myös Eetulle), loitte laajemman musiikkimakuni, tietämykseni ja loitte sille rajattoman kiinnostuksen!!!

  VastaaPoista
 7. Moro Jaska! Suurkiitos pitkistä muisteluista, tosi mielenkiintoista ja hienoa kuulla, kuinka tärkeä Platta on ollut muillekin.

  Nimenomaan tuollaista henkilökohtaista palvelua jään itsekin kaipaamaan - kauppiaat tunsivat asiakkaansa ja antoivat osuvia suosituksia. Joskus sain jopa Facebookin kautta viestin parista takahuoneesta löytyneestä herkusta.

  Itsellenikin mieleen tulee ainakin neljä levyä, jotka tuli ostettua juuri siksi, että henkilökunta osasi laittaa ne soimaan oikealla hetkellä: A Flock of Seagulls, Magenta Skycode, Peter Bjorn & John sekä Ulrich Schnauss. Tällainen High Fidelity -leffastakin tuttu efekti on varma hyvän levykaupan merkki.

  Lauantaina kävin Platassa viimeistä kertaa, aika tyhjältä siellä jo näytti. Kuulemma varastosta on myyty tammikuun aikana kaksi kolmasosaa. 20 prosentin ale ei vielä paljon vaikuttanut, mutta 40 ja 50 prosentin kohdalla tavara alkoi kummasti liikkua - sen verran levyjen hinnoissa ilmeisesti on ilmaa ihmisten mielestä. Viimeiset ostokset (Mansun ja Stereolab) kuuntelussa juuri nyt. Nyyh.

  VastaaPoista
 8. Oi voi. Tulipa ikävänä yllätyksenä tämä. Harvemmin tulee liikuttua levykaupoissa nykyisin, mutta yleensä sitä on tarttunut aina useampi cd sitten kerralla mukaan. En voi sanoa, että mikään kanta-asiakas olisin ollut, mutta eipä Platasta juuri koskaan tullut tyhjin käsin ulos käppäiltyä.
  Muisteluna pistetään vaikka se kerta, kun mukaan tarttui Amorphous Androgynous The Isness & The Otherness. Tuplacd:n avausmekanismi oli kieltämättä tavallisesta poikkeava ja kyllä siinä pieni tovi meni myyjälläkin, ennenkuin levyt saatiin paikoilleen.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista Jarno! Ikävää todellakin. Nyt Platta on virallisesti historiaa, viimeinen aukiolopäivä oli eilen.

  VastaaPoista
 10. kiitos platan pojille,myös hyvä postimyynti

  VastaaPoista
 11. EIKÄ! Heti kun asuu puoli vuotta muualla niin suosikkilevykauppaa ei enää ole. Voihan kakka!

  VastaaPoista
 12. Onkohan minussa jotain vikaa, kun Platta oli minusta aina varsin kalsea ja kolea ja kylmä paikka? Myyjät katsoivat nenänvartta pitkin ja palvelu oli nihkeää. Noiden takia ei kovin montaa kertaa tullut Plattassa sitten asioituakaan. Mutta hei, osanottoni suruun silti.

  VastaaPoista
 13. Palvelun laatu on tietysti aina kokijasta kiinni, enkä itsekään olisi Platan palvelua välttämättä sydämelliseksi kutsunut, mutta asiallista ja asiantuntevaa se aina oli.

  Paljon huonompaa kohtelua olen saanut Swampissa joskus - mieleen muistuu sekin kerta, kun myyjä antoi ymmärtää, että olin koekuunnellut levyjä jo ihan liian kauan, vaikka ketään ei ollut jonossa. Mutta toki minuun on Swampissakin useimmiten suhtauduttu täysin asiallisesti.

  VastaaPoista
 14. Ikävä uutinen! Henkilökohtaisesti Platta oli Voltin lähdön jälkeen jäljelle jääneistä kaupoista se kotoisampi. Hyllyjen ääressä ei tullut kuitenkaan vietettyä ehkä ihan niin paljoa aikaa kuin sopisi toivoa. Platan valikoimissa oli paljon kiinnostavia levyjä ja tunnelma oli muutenkin omalaatuisensa. Lämmöllä muistellen!

  VastaaPoista
 15. Löysin sun blogin tänään ja nyt menee varmaan sitten koko elämä, kun pitää lukea koko homma läpi ja vielä pysähtyä kuuntelemaan biisejä.

  Platta oli meikänkin lempilevykauppa täällä Tampereella. Popparienkelin korvaaja tänne muutettua. Nyt on jo pienen ajan sisällä lempiravintola (veganissimo) ja lempilevykauppa kuopattu. Ja kaikki tulee aina jotenkin niin yllättäen.

  VastaaPoista
 16. Juuso, täytyy myöntää että olin jo unohtanut koko Voltin, vaikka sieltäkin tuli alkuaikoina tehtyä monta hyvää löytöä. Käsittämätöntä, kuinka tilanne on romahtanut muutamassa vuodessa. :(

  Emmi, kiva kun löysit, mutta toivottavasti näiden parissa ei ihan liikaa aikaa tuhraannu. :) Ai Veganissimokin on lopettanut, en ehtinyt edes käydä siellä! Olen tosi huono ravintolakävijä, mutta Gopal on sentään tullut joskus koettua, siellä pitäisi ehdottomasti käydä useamminkin.

  VastaaPoista
 17. Harmi juu. Itse poikkesin Platassa aina anoppilareissuilla. Liike kuului kierrokseen mikä sisälsi Swampin käytettyjen puolen, Platan ja Lukulaarin. Monenmoista vinyyliä tuli Turkuun kannettua. Meillä Turussahan vinyylitilanne oli katastrofaalinen 2000-luvun alusta ihan viimevuosiin. Tällaista tämä on, liikkeitä kaatuu. Ja ihmiset hei, ostakaa ne levynne fyysisinä tuoteina. Kiitos ja syvä kumarrys.

  VastaaPoista
 18. Kiitos Anonyymi. Onneksi Swamp ja Lukulaari porskuttavat edelleen, pitää yrittää pitää ne hengissä. Toivottavasti Turun liikkeissä riittää asiakkaita, siellä on mukava tehdä kunnon ostoskierros kerran kesässä.

  VastaaPoista