torstai 14. tammikuuta 2010

Kevyttä ja painavaa

Luen juuri John Irvingin viimevuotista tiiliskiveä Last Night in Twisted River. Taitaa olla Irvingin kahdestoista romaani. Ensimmäisenä luin Garpin maailman (The World According to Garp) kesällä 1995, ja sen jälkeen olen lukenut kaikki muutkin. Irving on verraton tarinankertoja, joka saa mitä uskomattomimmat juonenkäänteet kuulostamaan uskottavilta. Henkilöt jäävät mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Minulla ei ole mitään kiirettä saada tätä uusinta kirjaa loppuun - päinvastoin, haluan nautiskella siitä pitkään. Väliin voin silloin tällöin lukaista jonkin pikku kirjan, jotta pysyn suunnilleen lukutavoitteessani (1 kirja/viikko).Viime aikojen parhaat lyhyet tarinat on kirjoittanut Petri Tamminen. Hänen koko tuotantonsa on melko nopeasti luettu, mutta onneksi sen pariin kelpaa palata uudestaankin. Luin juuri toista kertaa Muistelmat (2004) - reilut 70 sivua välähdyksiä Tammisen siihenastisesta elämästä. Ei mitään ihmeellistä, aivan arkisia muistikuvia, mutta silti kiehtovia ja hauskojakin. Kuten nyt vaikka tämä:

*****
1978, Turku

Uusi arpa

Naapurin Timo myi urheiluseuran arpoja. Hänellä oli yksi arpa jäljellä. Äiti osti sen. TÄLLÄ ARVALLA VOITTAA UUDEN ARVAN, siinä luki. Timo punastui ja lähti. Säilytin arpaa kirjoituspöydän laatikossa ja katselin sitä joskus. Myöhemmin se katosi.

*****

Päivän paras uutinen oli, että voitin Rumban vuosiäänestyksen arvonnasta levy-, kirja- tai T-paitapalkinnon. Varmasti jotain tosi hienoa... Kuinka jännittävää! Tuurini takia en jaksanut edes harmitella omien suosikkieni olematonta menestystä, enkä toisaalta olettanutkaan, että esimerkiksi Puumaja olisi pärjännyt (tunnelmallinen Meriselityksiä oli ehdokkaani vuoden kotimaiseksi levyksi). Kriitikkoäänestyksessä Puumaja tosin näköjään sijoittui 22:nneksi, ja jos oikein ymmärsin, onni potkaisi yhtyeen laulajaa samassa arvonnassa kuin minuakin (ja vielä kovemmin: hän voitti Conversen kengät). Heh.

[Lisäys: Olihan Plattakin pärjännyt, viides sija levykauppaäänestyksessä. Kannattaa lopettaa huipulla?]

5 kommenttia:

 1. onnee! repesin tolle "kannattaa lopettaa huipulla"

  VastaaPoista
 2. Kiitti! En muista oliko Platta jonain vuonna korkeammallakin, mutta ainakin edellisenä vuonna oli ollut seitsemäs, joten sen perusteella suosio oli nousussa...

  VastaaPoista
 3. KOM-teatterissa menee just nyt Kaikki isäni hotellit. Aion mennä katsomaan sen maaliskuussa. En kyllä ole lukenut ikinä yhtään Irvingin kirjaa... Mutta näyttämöllä on ihan oikea koira!

  VastaaPoista
 4. Näytelmä olisi kyllä jänskää nähdä. Taisi olla aika sekopäisiä juonikuvioita tuossakin kirjassa (lukemisesta on niin kauan, etten enää muista ihan tarkkaan). Tamminen saattaisi ehkä toimia Jarmollekin.

  VastaaPoista
 5. Ostettiin eilen liput 13.3. näytökseen. Vink vink, ja retki Helsinkiin.

  VastaaPoista