keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Kirjahüllü

Työkuvioita järjestellessä tuli laitettua myös koti kuntoon. Kirjatkin saivat lisää tilaa hengittää. Hyllyt näyttävät nyt paljon asiallisemmilta, kun teokset on lajiteltu kirjailijoittain.

Paraatipaikalle pääsivät Haahtelat, Murdochit, Hornbyt, Tammiset ja pari muuta valikoitua opusta.Samalla selvisi, kenen kirjoja on hyllyissä eniten:

1. Iris Murdoch (23 kirjaa)
2. John Irving (16)
3. Nick Hornby (14)
4. Erlend Loe (10)
= John Steinbeck (10)
6. Anna-Leena Härkönen (9)
7. Carol Shields (8)
8. Roddy Doyle (7)
= Joel Haahtela (7)
= Ian McEwan (7)
= Petri Tamminen (7)
= Irvine Welsh (7)
(Päivitys 211010: Murdoch nousi kolmostilalta ykköseksi!)

Ketkäs teidän hyllyjänne hallitsevat?

23 kommenttia:

 1. Penguin-kustantamo taitaa hallita hyllyjä, ei niinkään kirjailijat :D Mulla lajittelu onkin jotensakin kolmen faktorin sekasikiö: kirjoituskieli, kustantamo ja kirjan koko. Tiedän, että noi kaks viimistä on vähän kummallisia syitä, mutta oon siinä mielessä järjestyksen mies, että samankokoisen kirjat samassa hyllyssä toimivat :)

  VastaaPoista
 2. 1. Edgar Rice Burroughs ;)
  2. Philip K. Dick
  3. Harry Harrison

  Yleisesti ottaen Tarzan, scifi ja pulp jyräävät.

  VastaaPoista
 3. Harry Potter :) ja Kerouac taitaa hallita, vaikken edes erityisemmin siitä pidä. Pitäisi kyllä joskus oppia lukemaan juuri tietyltä kirjailijalta enemmän. Luultavasti Saramago hallitsee sitten kun saan jo ikuisuuden kadoksissa olleen lukuinnon takaisin. Ja samalla pitäisi saada noi kaikki jotenkin kivasti. Levyt on jo puolittain värijärjestyksessä. Okei, 1/3 osa. Tällä hetkellä mun kirjat on sillai suurinpiirtein kokojärjestyksessä. Näyttäis kivalta jos olis sellainen pitkä ja yhtäjaksoinen hylly.

  VastaaPoista
 4. Juhani, voin kuvitella, että samankokoiset pingviinit näyttävät hyvältä rivissä. Samaa sarjaahan tuossa kuvassakin on keskellä. Onko sulla joku Penguin-kirjailija erityisen hyvin edustettuna?

  Jalmari, täytyy tunnustaa että en ole ikinä lukenut yhtään Tarzan-kirjaa, vaikka elo- ja sarjakuvia tulikin aikanaan kulutettua. Samoin scifin olemassaolon olen melkeinpä unohtanut, vaikka nuorempana pääsin sen kanssa hyvään alkuun. Ihan sama juttu muuten dekkareiden kanssa, niin kuin taisin toisessa yhteydessä mainita. Mikähän siinä on, että nykyään tekee mieli lukea vaan enemmän tai vähemmän realistista kirjallisuutta.

  Jarmo, ai jaa, en ole yhtään Potteriakaan lukenut. :) Enkä oikeastaan ole koskaan tullut ajatelleeksi, että Kerouac on kirjoittanut paljon muutakin kuin Matkalla (jonka luin melkein 20 vuotta sitten ja voisin joskus kokeilla ottaa uusiksi). Saramagon taisin sekoittaa johonkin toiseen, en edes tajunnut että se on kuollut hiljattain.

  Yksi kirjahylly oli jossain vaiheessa värijärjestyksessä, levyihin en ole sitä uskaltanut missään vaiheessa edes harkita... Yleisesti ottaen kirja- ja levyhyllyt ja niiden järjestely kiinnostavat niin paljon, että voisin vaikka puuhailla työkseni niiden parissa. Aina kun näen missä tahansa jonkun hyllyn tai edes kuvan sellaisesta, on melkein pakko yrittää tihrustaa, mitä se sisältää.

  VastaaPoista
 5. Mitä, onko Nick Hornbylta ilmestynyt noinkin monta kirjaa? Tiedän vain Uskollisen äänentoiston ja musiikkiesseekokoelma 30 biisiä -kirjan!

  Kirjahyllyni olen järjestänyt väriskaalan ja paremmuuden mukaan. Se on hieman vaikea systeemi, koska suosikkikirjat vaihtelevat kovastikin... Hyllystäni ei löydy yhtä ylivertaista hallitsijaa.

  VastaaPoista
 6. Paremmuusjärjestys voi olla haastava, mutta kyllä sitä tuli nyt vähän itsekin sovellettua (suosikkikirjailijat parhaille paikoille).

  Mitäs Hornbyä tuolla nyt sitten on: Kaikki seitsemän romaania, joista viisi englanniksi, yksi suomeksi ja yksi molemmilla kielillä, kaksi pienoisromaania/novellia, kolme Believer-lehdessä julkaistuista "Stuff I've been reading" -jutuista koostettua kirjaa, se 31 Songs... Ja sitten vielä Hornbyn kokoama Speaking with the Angel -hyväntekeväisyyskokoelma, jota en tosin laskenut tuohon kokonaismäärään, kun siinä on vain yksi Hornbyn novelli ja loput ovat muiden kirjoittamia. Eli onhan noita!

  VastaaPoista
 7. Aaahh, levyhyllyjen järjestely - ajanvietteistä parhaita. Kirjojen järkkäily ei ihan samaan tapaan maistu, kun sitä saa päivittäin tehdä duunissa kyllikseen. Mulla ei muutenkaan toi kirjojen keräily ole ottanut oikein tulta alleen, vaikka usein haaveilenkin laajoista runo- ja sarjakuvakokoelmista. Täytynee odotella yllättävää vaurastumista, joka ratkaisisi harrastusta haittaavat tila- ja varallisuusongelmat.

  Mutta kysymykseesi vastauksena mun top-5:

  1) Henrik Tikkanen (8 kirjaa)
  2) Juha Seppälä ja Kari Hotakainen (7 kirjaa)
  4) Matti Mäkelä ja Jarkko Laine (6 kirjaa)

  Hotakaiselta 4 kirjaa on runokokoelmia, Laineeltakin 3. Sarjiksissa taitaa olla eniten Pauli Kallion virityksiä. Petri Tammistakin on hyllyssä ja jos tulevilta kirjamessuilta löytyisi kaksi puuttuvaa teosta edullisesti, niin sitten olisi top-5 paikka hällekin tiedossa. Tosin olin hiukkasen pettynyt tähän uusimpaan: jotenkin kirjan kaikissa jutuissa ei ollut sitä eheyttä ja tiiviyttä mitä aiemmissa Tammisen lyhytproosakirjoissa on ollut. Tai sitten mä odotin liikoja. Täytynee lukea kirja uudemman kerran ajan kanssa...

  Ai niin: onnea uuden työpaikan johdosta!

  VastaaPoista
 8. Näitä olenkin etsinyt: keski-ikäisten miesten pyörittämiä blogeja joissa sivutaan lukemista tahi kirjallisuutta. Ja musamakukin kohdallaan, ainakin Chemical Bro's löytyi. Hienoa!
  Pääsit bookmarkkeihini.

  -Artsi

  VastaaPoista
 9. JK, kiitos! Kallion sarjakuvat ovat tietysti parhaita, on monta kertaa pitänyt tehdä niistä joku juttu tänne. Omassa sarjakuvakokoelmassanikin on vielä paljon kehittämistä, vaikka se näyttääkin nyt mukavammalta uudessa hyllyssä. Jaa, pitäisi varmaan lukea Tikkaselta jotain. En kyllä ole Seppälää ja Hotakaistakaan lukenut kuin nimeksi. Ei Tammisen uusin minustakaan ihan miehen paras ole, vaikkei kauas jääkään.

  Artsi, kiitos, hieno homma! Omakin blogisi näyttää kiintoisalta, pitää tutkia sitä lisää paremmalla ajalla. Enpä ole kovin moneen miehen pitämään kirjablogiin törmännyt.

  VastaaPoista
 10. Tikkasen kadunnimisarjan kolme ekaa osaa kannattaa ehdottomasti tsekata!

  VastaaPoista
 11. Kiitos suosituksesta, merkitään muistiin.

  VastaaPoista
 12. Kirjastoani hallitsevat Irving, Roth, Waltari, Hustvedt, McEwan, Bellow, Böll...,mutta nyt on tulossa uusia suosikkeja vanhojen silti kaatumatta.

  Pidin Shieldsin Kivipäiväkirjoista sekä Larryn juhlista. Joel Haahtela on niitä harvoja suomalaisia mieskirjailijoita, jotka olen armahtanut suosiooni...

  (Senkin;-)

  VastaaPoista
 13. Kuulostaa hyvältä. Esim. Hustvedt on vielä kokonaan tutustumatta, mutta olen katsellut niitä kirjoja sillä silmällä. Haahtela on minulle aika tärkeä, kuten blogistakin varmaan melko nopeasti käy ilmi.

  Kiitos suosituksesta, lisätään listaan!

  VastaaPoista
 14. Kirjoja, ihania kirjoja! Oma kokoelmani on toistaiseksi varsin suppea (kirjasto taas on sitäkin kovemmassa käytössä), ylivoimaista johtopaikkaa pitää Don Rosa (9 kpl). :) Hyvänä kakkosena tulee Aila Meriluoto (4 kpl) ja kolmantena Edna O'Brien (3 kpl).

  Pari Murdochia odottelee hyllyn reunalla vuoroaan ja toivon mukaan saan pian käsiini John Irvingin uutukaisen!

  VastaaPoista
 15. Kävitkö jonottamassa itsellesi Rosan nimmarin viime viikolla? :) Meriluoto kiinnostaisi kyllä muakin, samoin O'Brien (nyt kun mainitsit ja katsoin Wikipediasta, mistä on kyse). Suosittele muuten ihmeessä jotain muutakin, jos tulee mieleen.

  Murdoch, jeee! Mistäs niitä löytyi - ei suinkaan mökiltä? Tuli vaan mieleen, että viimeksi en enää nähnyt siellä niitä kahta kirjaa, jotka joskus alkukesästä löysin hyllystä ja asettelin näkyvämmälle paikalle... Last Night in Twisted River joutaa muuten sitten lainaan meiltäkin, jos ei muualta saa.

  VastaaPoista
 16. Westön Kjell on ehdottomasti oman tonttini valtias! Leijat Helsingin yllä on mun ikuinen lempikirja.

  VastaaPoista
 17. Meillä on kolme Westön kirjaa, joista olen kylläkin saanut luettua vain yhden, Leijat, ja siitäkin on jo kymmenen vuotta aikaa. Mutta ehdottomasti kiinnostava kirjailija.

  VastaaPoista
 18. Pekka, lue Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin. Olin aivan myyty, kun eräs kustannusherra kehui sitä ylitse kaiken, eikä kirja ollut siis hänen työnantajansa tuote. Lumimies lukee sen seuraavaksi. Haluan olla aviossa miehen kanssa, joka on lukenut ko. kirjan!

  VastaaPoista
 19. Murdochit ovat ihan kirjastosta lainassa. :) Aloitin juuri "The Sea, The Sea":lla. Meriluoto tuntuu siksikin niin tärkeältä, kun sain "Lasimaalauksen" aikanaan Mummulta omistuskirjoituksella "Kaisalle muistoksi runot, joita nuorena rakastin". Kirja on kulkenut mukana myös Irlannissa. :)

  Mieluusti lainaisin tuon Twisted Riverin, kun seuraavan kerran törmäillään (toivottavasti pian)!

  VastaaPoista
 20. Leena, kiitos, pitää lukea!

  Por, kukahan ne mökin kirjat sitten vei? :D The Sea x 2 on aika hulppea. Alussa kesti hetki päästä vauhtiin, mutta tarina kehittyy yhdeksi Murdochin huikeimmista.

  Viimeksi juuri ihastelin mummun kirjahyllyä, pitäisi itsekin lukea enemmän runoja. Mummun hyllystähän ne Murdochitkin olivat mökille päätyneet, kuulemma luki niitä aikanaan iltaisin ja öisinkin. Sieltähän tämä lukuinnostus varmaan onkin peräisin.

  Selvä, sovitaan niin! Joutaisiko vastalainaksi vaikka joku Meriluoto ja/tai O'Brien?

  VastaaPoista
 21. Toki! O'Brienia löytyy lähinnä siksi, kun koitan hänen tuotannostaan sitä gradua vääntää. :) Suhtaudun vähän ristiriitaisesti O'B'n kirjoihin (jotkut on vähän turhan synkeitä ja valittavia jopa rasittavuuteen asti), mutta tykkäsin esim. hänen omalaatuisesta James Joyce -elämäkerrastaan.

  Enpä tiedä, kuka Murdochit on napannut. :D Tuskin kovin kauas ovat joutuneet!

  VastaaPoista
 22. Ai niin, se olikin työn puolesta... Mutta saat lainata mulle mitä haluat, valitse itse. :)

  VastaaPoista