sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Alkukilpailun tulokset

Alkukilpailu on päättynyt. Kiitos kaikille kuudelletoista osallistuneelle! Teistä viisitoista saalisti 1–4 pistettä. Yksi oli ylitse muiden: Pore rohmusi pisteitä peräti 7–, mahtava suoritus! Palkintona on kuvan esittämä pokkari – toivottavasti et vielä omista sitä, ainakaan et tunnistanut alkua. :)

Nyt on aika paljastaa oikeat vastaukset:



1. Erlend Loe: Supernaiivi (8 tunnistusta)
Minulla on kaksi ystävää. Yksi huono ja yksi hyvä. Ja sitten minulla on veljeni.
Hän ei kenties ole yhtä sympaattinen kuin minä, mutta kuitenkin o.k.
Tämä oli yksi tutuimmista, kuten arvelinkin.

2. Iris Murdoch: The Sandcastle (1)
‘Five hundred guineas!’ said Mor’s wife. ‘Well I never!’
‘It’s the market price,’ said Mor.
‘You could articulate more distinctly,’ said Nan, ‘if you took that rather damp-looking cigarette out of your mouth.’
‘I said it’s the market price!’ said Mor. He threw his cigarette away.
‘Bledyard would have done it for nothing,’ said Nan.
‘Bledyard is mad,’ said Mor, ‘and thinks portrait painting is wicked.’
Vain voittaja tunnisti tämän. Olisi oikeastaan tehnyt mieli laittaa tähän Kellon / The Bellin alku, joka on huomattavasti iskevämpi, mutta en viitsinyt, kun olen siteerannut sitä blogissa jo kahdesti.

3. Karl Ove Knausgård: Taisteluni 2 (1–)
Kesä on ollut pitkä eikä se ole vielä ohi. Sain romaanin ensimmäisen osan valmiiksi 26. kesäkuuta, ja siitä lähtien, yli kuukauden ajan, Vanja ja Heidi ovat olleet kotona lastentarhasta, ja sehän tietää entistäkin rankempaa arkea. En ole koskaan ymmärtänyt mitä järkeä lomassa on, en ole koskaan tarvinnut sitä, minun on aina vain tehnyt mieli tehdä enemmän töitä. Mutta kun on pakko, minkäs sille voi.
Pore arvasi tämänkin! Miinus tulee järjestysnumeron puuttumisesta.

4. Nick Hornby: High Fidelity (9)
My desert-island, all-time, top five most memorable split-ups, in chronological order:
1) Alison Ashworth
2) Penny Hardwick
3) Jackie Allen
4) Charlie Nicholson
5) Sarah Kendrew.
Hornby tunnettiin kaikkein parhaiten, eikä ihme.

5. Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (7)
Hyvä Sidney,
Susan Scott on ihme. Myimme yli neljäkymmentä kirjaa, mikä oli mukavaa, mutta erityisesti minua miellytti ruoka. Susanin oli onnistunut hankkia marenkiinsa kupongit sekä tomusokerille että oikeille kananmunille. Jos hänen kirjalliset lounaansa yltävät vastedeskin tällaisiin saavutuksiin, kiertelen aivan mielikseni pitkin maata. Mahtaisiko runsas lahjus kannustaa häntä jatkamaan tätä voitelua? Kokeillaan sitä – voit vähentää rahat rojalteistani.
Tämänkin rakastetun kirjan tunnisti moni.

6. Sylvia Plath: The Bell Jar (2)
It was a queer, sultry summer, the summer they electrocuted the Rosenbergs, and I didn’t know what I was doing in New York. I’m stupid about executions. The idea of being electrocuted makes me sick, and that’s all there was to read about in the papers – goggle-eyed headlines staring up at me on every street corner and at the fusty, peanut-smelling mouth of every subway. It had nothing to do with me, but I couldn’t help wondering what it would be like, being burned alive all along your nerves.
Plathin loistava kirja osoittautui melko kinkkiseksi tapaukseksi.

7. S.E. Hinton: Me kolme ja jengi (3)
Kun mä tulin pimeestä leffasta ulos kirkkaaseen auringonpaisteeseen, mulla ei ollu mielessä kun kaks asiaa: Paul Newman ja kyyti himaan.
Hintonillekin olisin ehkä odottanut paria osumaa enemmän. Klassikko!

8. Donna Tartt: The Secret History (6)
The snow in the mountains was melting and Bunny had been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation. He’d been dead for ten days before they found him, you know.
Tartt oli tuttu monille. Kirja lienee helposti tunnistettavissa alun perusteella, vaikka lukemisesta olisi jo vuosia.

9. Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon (2)
Ensin näkyvät valot. Valojen jälkeen kuuluu matala hurina, joka lähtee vuoden 1967 valkeasta Morris Mailerista. Harmaa sade hakkaa tuulilasiin. Mies on kumartunut eteenpäin keskittyäkseen pimeässä mutkittelevaan tiehen. Nainen nojaa taaksepäin. Hänen ilmeensä on välinpitämätön, uninen. Tienvierustan valot pyyhkivät hänen otsaansa ja silmiään. Kulmakarvat ovat tummat ja voimakkaat. Mies haluaisi puhua, mutta vaikenee. Hän ei halua häiritä vaimonsa hiljaisuutta.
Haahtela olikin hankalampi tapaus. Täytyy myöntää, etten itsekään ole aivan satavarma, olisinko äkkiseltään tunnistanut kirjaa tämän perusteella, vaikka olen lukenut sen kolmesti! (Tosimies olisi tietysti muistanut automerkin, mutta en tiedä lukevatko tosimiehet Haahtelaa.)

10. Irvine Welsh: Glue (0)
The sun rose up from behind the concrete of the block of flats opposite, beaming straight into their faces. Davie Galloway was so surprised by its sneaky dazzle, he nearly dropped the table he was struggling to carry. It was hot enough already in the new flat and Davie felt like a strange exotic plant wilting in an overheated greenhouse. It was they windaes, they were huge, and they sucked in the sun, he thought, as he put the table down and looked out at the scheme below him.
Welsh oli ainoa täysin tunnistamatta jäänyt, ja olihan tuo ehkä vähän paha. Odotin kuitenkin, että "they windaes" olisi auttanut jotakuta Welshiä alkukielellä lukenutta tunnistamaan edes kirjailijan.

11. Carol Shields: Rakkauden tasavalta (5)
Vauvana Tom Averylla oli kaksikymmentäseitsemän äitiä. Niin hän sanoo. Siitä on lähes neljäkymmentä vuotta.
Shields oli tunnetummasta päästä, mutta onnistui silti harhauttamaan kaksikin osallistujaa Irvingin Oman elämänsä sankari -kirjan suuntaan. Ei sinänsä mikään ihme, kun orpokotimaailmasta on kyse.

12. John Irving: Last Night in Twisted River (3)
The young Canadian, who could not have been more than fifteen, had hesitated too long.
Tämä oli vähän odotettua vaikeampi pala. Kyseessä on kuitenkin Hintonin tapaan virke, joka toistuu myös kirjan lopussa.

Olipas mukavaa. Toivottavasti joku muukin innostuu järjestämään samanlaisen visan!

12 kommenttia:

  1. Eih, miten minä nyt sekoitin Shieldsin Irvingiin, noloa :D Mainio visakisailu, kiitos Pekka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, Linnea! Etkä tosiaan ollut ainoa. :)

      Poista
  2. No vähän nyt harmittaa, etten tajunnut Welshiä. Suomeksi olisin varmasti tunnistanutkin. Samoin Knausgårdin olisi voinut arvata.

    Kiitos hauskasta visailusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan sinulle, Lauri! Nyt alkoi kiinnostaa, että mitenkähän tuo "they windaes" suomeksi menee – "akkunat"? :)

      Poista
    2. "Ikkunathan ne, ne olivat valtavat, ne oikein imivät auringonvaloa, hän ajatteli laskiessaan pöydän lattialle ja katsellessaan alla aukeavaa näkymää."

      Unohtui vastata tähän visaan, mutta en olisi Welshiä tunnistanut, vaikka Liima onkin yksi suurimmista suosikeistani. Muista aloituksista olisin tunnistanut vain helpoimmat: Supernaiivin, High Fidelityn ja Donna Tarttin.

      Poista
    3. Kiitos Jarmo! Welshistä kyllä väkisinkin katoaa jotain suomennoksessa, mutta ei sille mitään mahda. :)

      Poista
  3. Olen lukenut Gluen Suomeksi, mutta ei syttänyt, Hontonin toki tiesin The Secret Historyn lisäksi. Liima on minusta hyvä kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, Jokke, Liimastahan oli puhettakin joskus!

      Poista
  4. Shieldsin Rakkauden tasavalta olisi pitänyt tunnistaa - omat hääni kun saivat kirjasta kovasti vaikutteita.. Ihana tomaattikirja!

    Juu ja tuo Bunnyn tajusin vasta myöhemmin. Sen kirjan innoittamana olen etsiskellyt roomalaisesta kirjakaupasta laadukasta kirjepaperia. Kaikkea sitä ihminen kirjallisuuden takia tekeekin! ;)

    Kiva kisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista, Joana! Ah, olinkin melkein unohtanut kirjepaperin tärkeän roolin Tarttin mestariteoksessa.

      Poista