keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Blogistanian Globalia

Viime kuussa jäin rannalle, kun kirjabloggarit valitsivat oman Finlandia-voittajansa Sallan järjestämässä äänestyksessä. Mutta kun Karoliina käynnisti vastaavan äänestyksen viime vuonna julkaistuista käännöskirjoista, päätin osallistua. Juttu on ajastettu ilmestymään keskiviikkona klo 10.00, samalla kellonlyömällä kuin muidenkin listat.

Seuraavassa ovat ehdokkaani suunnilleen mieluisuusjärjestyksessä. Mukana aiemmin kirjoittamani "syväanalyysit" kirjoista.

1. David Nicholls: Sinä päivänä
(One Day, 2009, suom. Sauli Santikko)
Luettu englanniksi heinäkuussa.

One Day on tosiaan käsitelty jo niin monessa paikassa, että jätän sen juonen referoimatta tilan säästämiseksi. Toteanpahan vain, että Dexterin ja Emman tarina viihdytti ja kosketti minuakin kovasti. Kirpeää lisämakua lukemiseen tuli siitä, että kaikista vuoden päivistä Nicholls on sattunut valitsemaan juuri heinäkuun viidennentoista, joka on elämäni synkimmän tapahtuman vuosipäivä. Jos minulta kysytään, kirja on kaikki kehunsa ansainnut.

2. Colm Tóibín: Brooklyn
(Brooklyn, 2009, suom. Kaijamari Sivill)
Luettu suomeksi heinäkuussa.

Koukuttava tarina irlantilaistyttösestä, joka lähtee Amerikkaan töihin. Toíbín kuvaa 50-lukulaisen nuoren naisen elämää kiehtovasti ja uskottavasti.




3. Carol Shields: Pikkuseikkoja
(Small Ceremonies, 1976, suom. Hanna Tarkka)
Luettu suomeksi maaliskuussa.

Shieldsin 35-vuotiaan esikoisromaanin suomennos tuli ihan puun takaa. Minulla oli sattumoisin juuri lainassa kahden ensimmäisen romaanin alkukielinen yhteisjulkaisu Duet, mutta en onneksi ollut vielä ehtinyt lukea sitä, joten ei ollut mitään tekosyytä jättää tätä ostamatta. Ilokseni voin todeta, että ohuudestaan ja esikoisuudestaan huolimatta Pikkuseikkoja ei kalpene yhtään Shieldsin myöhempien mestariteosten rinnalla. (Kirjassa mainitaan jopa Iris Murdoch, hiih!)

4. Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä
(The Summer Without Men, 2011, suom. Kristiina Rikman)
Luettu englanniksi maaliskuussa.

The Summer Without Men kertoo naisesta, jonka mies ehdottaa kolmenkymmenen aviovuoden jälkeen "taukoa". Nainen joutuu hetkeksi mielisairaalaan ja palaa sitten kotiseudulleen toipumaan. Varsin miellyttävä kirja. Ei ehkä mikään mestariteos, mutta vetävä tarina ja paljon kiinnostavia eri-ikäisiä (nais)hahmoja.

5. Dan Rhodes: Taputtavat pikku kätöset
(Little Hands Clapping, 2010, suom. Elina Koskelin)
Luettu suomeksi marraskuussa.

Dan Rhodes on vinksahtaneiden tarinoiden mestari, ja tämä kirja on hänenkin mittapuullaan sieltä kieroimmasta päästä. Saksassa on omituinen pikku museo, josta huolehtii sen yläkerrassa asuva vanha mies. Museonhoitajalla ja eräällä lääkärillä on erikoinen, suorastaan puistattavaksi osoittautuva järjestely. Samaan soppaan Rhodes sekoittaa portugalilaisten maalaisnuorten rakkaustarinan, joka johtaa uhkaavasti kohti mainittua museota. Kertomuksessa on varsin roalddahlmaisia piirteitä, musta huumori kukkii, mutta inhottavatkaan hetket eivät mene överiksi. Tykkäsin siis, niin kuin olen tykännyt Rhodesin kaikista muistakin kirjoista.

Tuossa taisivatkin olla kaikki viime lukemani uudet käännöskirjat. Onneksi kaikki olivat niin hyviä, että ne kehtasi hyvin listata ehdokkaiksi. Olen aika varma, että myös Michael Cunninghamin uutuus kuuluisi tälle listalle, mutta valitettavasti en ole ihan vielä ehtinyt lukea sitä. Muita kiinnostavia lukemattomia ovat esim. Jonathan Franzen ja Karl Ove Knausgård. Ja tämän äänestyksen myötä niitä toivottavasti löytyy lisää.

Lisäys:
Tulokset on nyt julkaistu. Voittajaksi selviytyi Sarah Waters kirjallaan Vieras kartanossa.

18 kommenttia:

  1. Sinä päivänä näyttäisi näin äkkiseltään olevan todella monella listalla, omanikin mukaanlukien ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikään yllätys... Se muuten roikkui Pirkanmaan kirjastojen varatuimpien kirjojen listallakin puoli vuotta, putosi pois vasta pari viikkoa sitten.

      Poista
  2. Tóibinin Brooklyn kiinnostaa, ostin sen jo itselleni, mutta en ole vielä ehtinyt lukea. Sinä päivänä oli mielestäni hyvä, mutta ei noussut omaan kärkikastiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brooklyn olisi kyllä ihan hyvin voinut olla tuossa ykkösenäkin, oli se niin hieno. Ehkä Nicholls sai vähän lisäpisteitä koko tuotantonsa horjumattomasta tasokkuudesta.

      Poista
  3. Ihana löytää Pikkuseikkoja ja Brooklyn täältä! Sinä päivänä ja Kesä ilman miehiä ovat kirjoja, jotka luen kun käsiini saan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Sinun listaltasi pisti silmään tuo A. S. Byatt, näin kirjan juuri kirppiksellä melkoisen halvalla ja menin jättämään sen sinne...

      Poista
  4. Ihanaa, Pikkuseikkoja! Mietin kovasti myös Kesää ilman miehiä sekä Sinä päivänä, mutta lopulta ne jäivät nippa nappa "rannalle". Hienoja nekin, ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Pikkuseikkoja oli kyllä loistava! Mitään muita listaamiasi kirjoja en sitten olekaan vielä lukenut, mutta kaikki kiinnostavat. Cunningham ja Franzen odottavat jo hyllyssä, englanniksi molemmat.

      Poista
  5. Brooklyn olisi voinut olla minullakin, mutta ei mahtunut, sillä luin viime vuonna 98 käännöskirjaa, joten taso tuli liian kovaksi;-)

    Pikkuseikkoja ei ollut minulle parasta Shieldsiä, mutta ei huonokaan. Kesä ilman miehiä ihan luettava, aika erilaista Siriä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh huh! Ehditkö lukea mitään vanhempia kirjoja, vai meneekö kaikki aika uutuuksien parissa? :)

      Poista
  6. Ihanaa että Brooklyn on listallasi. Se oli minun kirjavuoteni ehdoton huippu.

    Pikkuseikkoja oli ihana, mutta ei ihan päässyt listalleni. Hyvä kuitenkin nähdä sitä muiden ehdokkaana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin mielenkiintoinen lista sinullakin. Tuossa Watersissa on pakko olla jotain, kun melkein kaikki ovat nostaneet sen listalleen.

      Shriveriin aion ehdottomasti tutustua myös. Vielä vähän aikaa sitten hän oli minulle "se mies, joka kirjoitti siitä koulusurmaajasta", mutta sittemmin on valjennut, että hän on kirjoittanut paljon muutakin eikä olekaan mies!

      Poista
  7. Iloitsin erityisesti kahdesta ensimmäisestä listaamastasi kirjasta, Sinä päivänä oli minullekin yksi viime vuoden rakkaimmista, ja Brooklyn koko kirjavuoteni kirkkain käännöshelmi! :)

    (Lainasin eilen vihdoin Murdochia kirjastosta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, ja sinunkin listaltasi kiinnostavat nuo lukemattomat.

      Jee! :) Itse iloitsen juuri siitä, että ainoa lukematon varhaisempi Murdoch on tällä hetkellä matkalla kohti postiluukkuani.

      Poista
  8. "Hyvä, hyvä!" huusivat lapset ja taputtivat suuria karvaisia kämmeniään. Minä täällä taputan pikku kätösiäni ja kiitän sinua vihjeestä: Dan Rhodes tarjosi minulle ihastuttavan kaamean lukukokemuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepäs oli kiva kuulla! Meinasin unohtaa Rhodesin listalta, mutta onneksi muistin viime hetkellä, niin Sammakkokin sai yhden äänen tässä kisassa. Kirjasta ei muuten edelleenkään ole näkynyt yhtään juttua missään muussa blogissa...

      Poista
  9. Tämä oli mielenkiintoinen.

    ...Ja Brooklyn lukulistalleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, hieno kisa, oli kiva olla mukana. Uskon että voisit pitää Brooklynistä!

      Poista