David Nicholls (s. 1966) on englantilainen kirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen uusin romaaninsa lienee kaikille kirjablogien lukijoille tuttu, mutta minäpä yllätän esittelemällä myös vanhemmat teokset.
Starter for Ten (2003) sijoittuu 80-luvun puoliväliin. Pääosassa on yliopisto-opintojaan aloitteleva Brian Jackson, jolla ei ole helppoa: isä on kuollut eikä tyttöystävääkään ole. Ainoat kaverit ovat kaksi kotikaupunkiin jäävää jätkää, joilta ei juuri heru tukea orastavalle akateemiselle uralle. Uudet kämppiksetkin ovat vähän epämiellyttäviä. Lukuvuoden avajaisbileissä Brian yrittää jutella kahdelle tytölle, joista toinen on outo tapaus, toinen taas saavuttamaton kaunotar. Olisiko paikka yliopiston tv-visailujoukkueessa tie kaunottaren sydämeen?
The Understudy (2005) kertoo kolmikymppisestä Stephen C. McQueenistä, joka ei millään pääse eteenpäin näyttelijän urallaan – hän tuntuu kelpaavan esittämään vain ohikulkijoita, ruumiita tai oravia. Samaan aikaan toisaalla Josh Harper niittää mainetta ja kunniaa enemmän kuin kohtuullisesti. Miesten polut kohtaavat Joshin tähdittämässä teatteriproduktiossa, johon Stephen on päässyt varamieheksi. Ainoa ongelma on, että Josh ei koskaan ole sairaana tai muutenkaan estynyt, joten Stephen ei saa suurta tilaisuuttaan. Vai saako sittenkin?
One Day (2009), suomeksi Sinä päivänä (2011), on tosiaan käsitelty jo niin monessa paikassa, että jätän sen juonen referoimatta tilan säästämiseksi. Toteanpahan vain, että Dexterin ja Emman tarina viihdytti ja kosketti minuakin kovasti. Kirpeää lisämakua lukemiseen tuli siitä, että kaikista vuoden päivistä Nicholls on sattunut valitsemaan juuri heinäkuun viidennentoista, joka on elämäni synkimmän tapahtuman vuosipäivä. Jos minulta kysytään, kirja on kaikki kehunsa ansainnut.
Mutta tämän kirjoituksen pointin piti olla se, että kaksi aiempaa kirjaa eivät mielestäni yhtään kalpene kolmannen rinnalla. One Day -fanien kannattaa siis ehdottomasti tutustua niihinkin, harvinaisen hauskaa ja luontevaa luettavaa kaikki. Nicholls on yksi monista Nick Hornbyyn verratuista brittikirjailijoista, mutta tässä tapauksessa ei ole yhtään liioiteltua sanoa, että Hornbylle on vihdoin löytynyt todellinen haastaja. Ties mihin Nicholls vielä yltääkään, jos jatkaa samaan malliin. Seuraavaa kirjaa odotellessa...
Kirjat ovat suht kevyttä luettavaa englanniksikin (ja anglofiilien kannattaa toki lukea ne alkukielisinä), mutta The Understudy on kai ilmestymässä suomeksi ensi vuonna, ja uskoisin Starter for Tenin saavan saman käsittelyn jossain vaiheessa. Viimeksi mainitusta on tehty myös elokuva, kuten One Daystakin ihan hiljattain, mutta molemmissa tapauksissa kannattanee lukea kirja ensin.
-----
P.S. En viitsi (vielä) tehdä yhdettätoista Joel Haahtela -aiheista postausta, joten kerron vain tässä samalla, että Aamulehden eilisen kulttuuriliitteen mukaan Haahtelan seuraavan kirjan nimi on Traumbach. En tiedä mihin tuo viittaa, mutta kirjaimellinen merkitys on kaiketi "unipuro". Jännää! Kirjan pitäisi siis ilmestyä tammikuussa, enkä oikeastaan haluaisi kuulla siitä etukäteen enää muuta kuin tarkan julkaisupäivän, että tiedän sitten mennä kolkuttelemaan kirjakaupan ovelle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kiitos vinkeistä, pitää lukea siis muutkin Nichollsit kuin vain One Day. Starter For Tenin leffaversion olen nähnytkin ja pidin siitä aika paljon. Toisin kuin One Daysta, jonka leffaversio oli aivan kamalaa kirjan pinnallistamista.
VastaaPoistaHornbyn Juliet, Naked sen sijaan oli aikamoinen pettymys. Sitä oli niin moni kehunut, että odotin siltä ehkä vähän liikaakin, mutta ei se vastannut odotuksia kuin vain osittain.
Ja ihan näin btw: mun on varmaan pitänyt kohta kaksi vuotta saada aikaiseksi lukea Haahtelaa, mutta on jäänyt aika laihaksi tuo mun saldo. :D Kerran olen saanut Lumipäiväkirjan kirjastosta kotiin, mutta en sitä saanut edes aloitettua. Pitänee ottaa uusi yritys.
Todellakin <3 David Nicholls <3 vaikka vielä toistaiseksi vain tuon tuoreimman romaanin perusteella. Minä aion niin lukea nuo aiemmatkin. Yritin jo saada ne äänikirjoina, mutta eivät kuuluneet kokoelmiin ainakaan Audiblella, jossa minulla on tili.
VastaaPoistaCopy+paste: Kiitos vinkeistä, pitää lukea siis muutkin Nichollsit kuin vain One Day. ;)
VastaaPoistaKuulostaa lupaavalta! Ostin alkusyksystä nuo kaksi Nichollsin aiempaa teosta, pitääkin ottaa pian lukuun jompikumpi. Sinä päivänä -romaanin olen päättänyt lukea tämän vuoden joulukirjanani. :)
VastaaPoistaJuuri nyt saattaisi olla aika tarttua Sinä päivänä -teokseen. Täytyy ottaa pian välipalaksi! Nuo muutkin varmasti ovat mainioita.
VastaaPoistaLauri:
VastaaPoistaEipä kestä, kiitos itsellesi mittavasta kommentista. Voisin kuvitella, että elokuvaihmisenä saat Nichollsista paljonkin irti. Mulle Juliet tosiaan toimi, aion lukea uudestaankin joskus. Tsemppiä Haahtelan kanssa, tai jos se ei vaan lähde, no hard feelings. :)
Karoliina:
Jes! Voin vain kuvitella, miltä nuo kuulostaisivat äänikirjoina... (Tunnustan etten ole kuunnellut yhtään äänikirjaa sitten lapsuuteni.)
June:
:)
Sara:
Hei, sinullahan on nyt ainutlaatuinen tilaisuus lukea nuo aikajärjestyksessä! Veikkaan ettei kovin moni ole tehnyt samaa ainakaan Suomessa. (Toisaalta joku oli kyllä ostanut Starter for Tenin Akateemisesta vuosia sitten ja myynyt sen viime kesänä tamperelaiseen divariin, josta sen ilokseni löysin.)
Paula:
Koska tahansa on hyvä aika! Monet muutkin ovat samaa mieltä, kirja on roikkunut esim. Pirkanmaan kirjastojen varatuimpien listalla jo kuukausia.
Minäkin haluaisin lukea nuo Nichollsin aiemmatkin. Ja The Understudyssakin on hieno kansi!
VastaaPoistaLuru: Hyvä! Niin on. Myös ekan kirjan myöhemmän painoksen kansi on näköjään samaa sarjaa.
VastaaPoistaPidin niin paljon Sinä päivänä -teoksesta, että pitänee näitä muitakin koittaa saada käsiinsä luettavaksi! Karoliinan tavoin voisi olla kiva kuunnella äänikirjanakin!
VastaaPoistaOikein, Susa!
VastaaPoistaTäältäkin ääni äänikirjakokeilulle.
VastaaPoistaHaahtelan uutuuden saa siis ihan kohta, kiitos tästäkin vinkistä. :)
Eipä kestä, tammikuu lähestyy tosiaan jo!
VastaaPoistaAloitin juuri Starter for Tenin, ja nauran koko ajan ääneen. Etenkin alun humalainen tanssikohtaus osui ja upposi. Ja mahtava kertoja!
VastaaPoistaHii, mahtavaa! Ei ne kirjat siitä ainakaan tylsemmiksi muutu. :)
VastaaPoista