sunnuntai 28. elokuuta 2011

Kirjahamsterin kesä

Eilen Akateemisessa päätin kerrankin ostaa haluamani kirjat heti sen sijaan, että tilaisin ne jostain vähän halvemmalla tai yrittäisin metsästää käytettynä.



Erlend Loe on pitkäaikainen suosikkini, jonka uutuuskirja pääsi yllättämään. Kuulin vasta maanantaina Karoliinalta, että sellainen on tulossa. Kansihan ei ole kovin kaunis, mutta uskon tykästyväni sisältöön. Kirja pomppasi lukujärjestyksessäni heti seuraavaksi (tällä hetkellä menossa Kauko Röyhkän ihan mainion oloinen Kreikkalainen salaatti, jonka löysin yllätyksekseni kirjastosta aivan tuoreeltaan).

Colm Tóibín tuli tutuksi viime kuussa ensimmäisen suomennetun teoksensa Brooklynin myötä. Tykkäsin siitä niin paljon, että lainasin saman tien vähän vanhemman kirjan The Blackwater Lightship, joka oli myös erittäin hyvä. Taas löytyi yksi kirjailija, jolta haluan lukea kaiken.

Edullisempiakin kirjoja tuli hankittua kesän aikana vähintäänkin riittävästi... Heinäkuisen Helsingin-reissun huokein löytöpaikka oli Senaatintorin Antikvariaatti (Sofiankatu 8), jonka hinnoittelu suorastaan hämmensi. Esimerkiksi nämä kaikki kirjat maksoivat 1 €/kpl:



Suomenruotsalainen Johan Bargum on niin ikään tuore tuttavuus minulle. Maria herätti kiinnostukseni Syyskesä-romaaniin, joka vakuutti siinä määrin, ettei noita euron ostoksia tarvinnut kauan miettiä. Alarivilläkin on aika hyvää kamaa hintaansa nähden. Divarin hyllyyn jäi taannoisella käynnilläni vaikka mitä herkkuja, esim. Juha Itkosen hyväkuntoinen kovakantinen esikoisromaani, joka olisi maksanut "peräti" kaksi euroa. Suosittelen siis piipahtamaan Sofiankadulla, kun seuraavan kerran liikutte siellä päin, mutta kannattaa ottaa iso kassi mukaan!

Ja löytyi sieltä Helsingistä vähän muutakin:



Murdoch-hyllyni sai hyvää täydennystä, mutta vielä puuttuu useita kirjoja. :)

Toisen kirjaostosmatkan kohteena oli Sastamala.



Vanhan kirjallisuuden päivät olivat minulle uusi kokemus. Olin kuullut varoittelua väkimäärästä ja hintatasosta. Väkeä ei ollut mitenkään liikaa, mutta hinnat olivat tosiaan aika yläkanttiin. Mukaani tarttui lopulta vain kaksi kirjaa: Leikkiä ja ajanvietettä sekä Silvia. Edullisemmaksi paikaksi osoittautui Tyrvään kirjakaupan kuuluisa Kirjakellari, josta ylärivin kirjat (n. 5 €/kpl) ovat kotoisin. Mustat koirat oli ilmeisesti ollut siellä aika pitkään, koska kannessa komeili vielä markkahintalappukin (hyllyyn jäi muuten vielä toinen kappale samaa kirjaa).

Alarivin reunimmaiset kirjat eivät ole Sastamalasta vaan "ku sai halvalla" -hankintoja ihan lähikirppikseltä. Muleum ja Naisen talloma eivät kumpikaan ole ihan Loen parhaimmistoa, mutta sainpahan nyt kokoelman täyteen.

Keräilijäminäni ilahtui suuresti myös tästä:



Piiloutujan maa ehti melko pitkään olla ainoa hyllystäni puuttuva Petri Tammisen kirja, vaan eipä ole enää, kun sain sen huuto.netistä 1,50 eurolla. Huomasin vasta nyt, että kirjan kansi ja pitkään käyttämäni kirjanmerkki ovat kuin kaksi marjaa.

Ylempänä mainittu Bargum ei ole ainoa suomenruotsalainen, jonka tuotantoa olen hamstrannut tänä kesänä. Seuraavat kirjat päätyivät hyllyyni sen jälkeen, kun satuin näkemään FST:ltä Christer Kihlman -dokumentin.



Olin merkinnyt Kihlmanin nimen muistiin jo viime talvena käytyäni mielenkiintoisen keskustelun erään divarinpitäjän kanssa, mutta vasta kesäkuun alussa näkemäni dokumentti sai minut kiinnostumaan toden teolla. 81-vuotias Kihlman vaikuttaa kiehtovalta ja ristiriitaiselta hahmolta. Vasemmalla on hänen ensimmäinen romaaninsa (1961), keskimmäinen (1976) lienee se mestariteos ja oikeanpuoleinen (1987) on suunnilleen viimeinen, jonka hän on saanut aikaiseksi. Nämäkin löytyivät lähikirppikseltä, yhteensä 2,25 €. Taidan aloittaa ensimmäisestä.

Niin joo, tuli Akateemisesta ostettua yksi kirja aiemminkin kesällä, kun piti hyödyntää 20 %:n pokkariale. Kuvassa vasemmalla:



David Nichollsin One Day (ja sen tuore suomennos Sinä päivänä) on kerännyt runsaasti suitsutusta, eikä suotta. Hienoa ja yllättävänkin koskettavaa kesälukemista. Aiempi romaani The Understudy ilmestyy kai suomeksi ensi vuonna, mutta en jäänyt odottelemaan sitä vaan tilasin originaalin netistä.

Eikä siinä vielä kaikki! Kirppiksiltä on kesän aikana löytynyt myös seuraavaa:



Vähän sivistysaukkojen paikkailua, pari kehuttua uutta tuttavuutta ja jokunen kestosuosikki. Varsinkin Astrid Lindgrenin mestarietsivätarinoihin palan halusta päästä käsiksi, ne tekivät suuren vaikutuksen joskus 80-luvun puolivälissä.

Tulipa taas ylipitkä juttu, mutta nyt kävi näin. Tässä oli tosiaan kolmen kuukauden ostokset, mutta silti, olihan niitä aika paljon. Haaveilen koko seinän kokoisesta kirjahyllystä... Loppukevennykseksi vielä Eetu-kissa sekä kolme kirjaston kierrätyshyllystä ihan ilmaiseksi löytynyttä opusta:



Nyt voisi vaikka mennä lukemaan.

23 kommenttia:

  1. Voi hyvän tähden tuota Loen kirjan kantta! :D

    Olen varma, että tulen rakastamaan Toibinin Brooklynia, ja odotankin saavani sen ensi viikolla. Luulen, että minäkin tartun sen jälkeen noihin suomentamattomiin.

    Hienoa, että pidit/pidät Bargumista. Lainasin Kesäpojan kirjastosta, mutta en ole vielä lukenut ja jostain syystä epäilen, että en pidä siitä ihan niin paljon kuin Syyskesästä. Antikvariaattilöytösi ovat kyllä uskomattoman edullisia!

    VastaaPoista
  2. Meidän pojat alkoivat eilen kuuntelemaan Kalle Mestarietsivää äänikirjana (ostin kirjaston poistosta c-kasetteina :) ) itsekin olen kuunnellut sen lapsena monesti, mutta kirja on vielä lukemattomana hyllyssä.

    Tuo toiseksi alimmaisen kuvan oikean alakulman kirja (jonka nimeä en muista enkä kuvasta erota) oli koskettava. Ja S.E. Hintonin kirjat kestävät yllättävän hyvin monet lukukerrat :)

    Mahtavat kesähankinnat kaikenkaikkiaan!

    VastaaPoista
  3. No jopas oli kirjoja! :) Mielenkiintoisia aina nämä..Bongata tuttuja / vinkkejä.



    J, joka ei kirjautunut sisään

    VastaaPoista
  4. Wou, miten vaikuttava kirjakasa löytöjä! Noiden äärellä ei varmasti voi kuin myhäillä ilosta ;)

    Olisinpa itsekin tiennyt tuon Helsingin antikvariaatin, kun siellä kävin kesäreissulla. Noh, ensi kerraksi täytyy ottaa osoite muistiin! :)

    VastaaPoista
  5. Aika mahtavat lisät kokoelmaan! Seinän kokoiset kirjahyllyt = ♥

    Aloin lukea One Dayta nyt uudestaan, se on niin ihana että voisin lukea vaikka kuinka monta kertaa putkeen. Hornbyn Juliet, Nakedin luin sitä ennen. Voisi ottaa muutaman Hornbyn vielä työn alle ja kirjoittaa niistä jotain sitten.

    Odotan innolla juttua tosta Erlend Loesta! Supernaiivi ja L on huippuja, mutta Tosiasioita Suomesta oli musta lähinnä ärsyttävä.

    VastaaPoista
  6. Loe on minunkin suosikkini, ja uusi kirja täytyy hankkia pikimmiten!

    VastaaPoista
  7. Kirjakellari on tosiaan mainio, kävimme siellä perheen kanssa aina mummolamatkoilla, ja aina poistuimme mielettömien kirjapinojen kanssa. Hassu sattuma, oma kappaleeni Mustia Koiria on myös sieltä peräisin, näköjään ostettu 2006.
    Terhi

    VastaaPoista
  8. Hohoo, siinäpä kirjaa kerrakseen! En muista, ollaanko puhuttu Tóibínista, mutta itse luin myös tuon Brooklynin ja tykästyin kovasti. Tutustuin kirjailijaan alunperin gradun tiimoilta; hän kirjoitti niin kiinnostavaa asiatekstiä, että päätin heti tutustua myös romaaneihin.

    En ole vielä ehtinyt lukea kuin tuon yhden, mutta jospa "The Blackwater Lightship" olisi vuorossa sitten, kun olen saanut päätökseen R. Doylen "A Star Called Henry":n (joka on muuten myös todella huikea kirja, Doyle on oiva historioitsija). Tai ainakin pitää lainata se odottelemaan vuoroaan lähiaikoina. :)

    VastaaPoista
  9. Maria:
    No joo, "ei kovin kaunis" on kyllä aika lievästi sanottu. :)

    Tóibín (käytän nyt noita heittomerkkejä tai mitä lie, kun kerran olen opetellut niiden oikeat paikat) on tosiaan loistava tuttavuus. Hassua kun sellainen aika yrmyn näköinen yli 50-vuotias mies osaa kuvailla nuoren naisen elämää ja ajatuksia niin todentuntuisesti.

    Kesäpojasta voisin itsekin aloittaa jatko-opinnot, sitten joskus kun ehdin.

    Maija:
    Oi, en tiennytkään äänikirjasta, hienoa! Tuossa kirjassahan on kaikki kolme tarinaa samoissa kansissa, täytyy pian lukea ainakin ensimmäinen.

    Oikean alakulman kirja on Åsa Linderborgin Minua ei omista kukaan. (Kuvat saa muuten avattua isommiksi klikkaamalla.) Muistin jonkun suositelleen sitä, ja "onnellinen lapsuus alkoholisti-isän tyttärenä" kuulosti sen verran poikkeukselliselta kuvaukselta, että pakkohan se oli ostaa, kun hintakin oli kohtuullinen (1,50 €). Tuota Kesyttömät-kirjaa en muistaakseni ole ikinä edes lukenut, muut Hintonit kyllä kaikki, uusintakierros on menossa.

    Kiitos!

    J:
    Kiva kuulla, että on mielenkiintoista muidenkin kuin kirjoittajan mielestä. :)

    Kaisa:
    Todellakin, myh myh!

    Toivottavasti antikvariaatti pysyy toiminnassa pitkään älyttömistä hinnoista huolimatta. Kaipa se omistaja Hiltunen tietää mitä tekee, miehellä on ainakin "hieman" kokemusta alalta. (En tiedä, onko se sitten ennenkin myynyt noin halvalla.)

    bubble:
    Kiitti!

    One Day on tosiaan hehkutuksen arvoinen. Kirjan koskettavuutta lisäsi vielä se, että 15.7. sattuu olemaan elämäni synkimmän tapahtuman vuosipäivä.

    Hornbylle jee!

    Osaahan se Loe olla ärsyttäväkin, mutta onneksi harvemmin. Senkin kirjoja tekisi kyllä mieli lukea uudestaan joskus (muitakin kuin Supernaiivi). Ainakin Volvon kuorma-autot oli tosi hauska.

    Jori:
    Mahtavaa! Itse aion aloittaa uuden kirjan tänään.

    Terhi:
    No onpas erikoista! Montakohan niitä on siellä ollut, heh.

    Pore:
    Hihii, joo! Ei olla puhuttu Colmista, meidän pitäisi selkeästi puhua kirjoista enemmän. :) Blackwater Lightshipissa oli vähän rankkojakin juttuja, mutta jotenkin se osaa kirjoittaa sellaisella tyylillä, ettei ahdistanut yhtään. En muista oliko kirjastossa jotain muitakin, mutta nythän mulla on omassa hyllyssä kaksi kirjaa odottamassa. A Star Called Henryn luin joskus 2-3 vuotta sitten, ja senkin jatko-osa odottaa edelleen lukuvuoroaan (suomennoksena).

    VastaaPoista
  10. Heh, "Nyt voisi mennä vaikka lukemaan". :D Paljon hankintoja, paljon hienoja hankintoja. Olen toivoton kirjahamsteri itsekin. Ostin/otin juuri viikonloppuna kymmeniä kirjoja Matinkylän kierrätyskeskuksesta, jossa oli paitsi ilmaisia kirjoja myös normaalisti euron hintaisia kirjoja puoleen hintaan Espoo-päivän vuoksi. Valitsin nuo kymmenet aika tarkalla haarukalla, mutten ehtinyt käydä koko valikoimaa läpi, ja olisin voinut ostaa/ottaa monia muitakin. Suomeksi siellä siis oli todella hyviä kirjoja. Mahtava löytö tuo paikka!

    Sain Loen tänään ja aloitin jo heti. :) En malttanut olla aloittamatta, sillä hetki oli sopiva kepeälle ja helppolukuiselle, silti fiksun tarkkanäköiselle kirjalle.

    VastaaPoista
  11. Olipa mukava kurkistaa kirjahankintoihisi. Ihailen etenkin sinun Bargum-kokoelmaasi, koska samoin kuin sinä, myös minä ihastuin Syyskesään Marian vinkistä. Mieleni tekisi lukea Bargumia enemmänkin. Huomasin myös, että Bargum oli viime viikolla esiintynyt Akateemisessa kirjakaupassa Taiteiden yönä, mutta en päässyt sinne.

    Kihlmannin Kalliin prinssin luin tenttiin joskus opiskelujeni alkuaikana 90-luvun puolivälissä. Muistan pitäneeni kirjasta niin, että päätin lukea lisää Kihlmannin. En ole vieläkään lukenut, mutta ehkä olisi jo aikakin.

    Röyhkän Silvia oli muistaakseni ihan luettava ja Colm Toibin on alkanut kiinnostaa koko ajan enemmän ja enemmän.

    VastaaPoista
  12. Voi harmi Katja, minun piti tuoda sinulle yllätyksenä Kierrätyskeskuksen ilmaisten hyllystä Bargumin Kesäpoika, mutta kun olin siinä vaiheessa jo kerännyt sieltä nolostuttavan pinon kirjoja, en viitsinyt, kun en tiennyt varmaksi, olisiko se ilahduttanut sinua. :/

    VastaaPoista
  13. Hienoja löytöjä olet tehnyt! Pitääpä laittaa muistiin tuo Sofiankadun antikvariaatti seuraavaa Helsingin-reissua varten. Ihan kuin hyllyihin ei olisi vielä kertynyt tarpeeksi kirjoja, jotka vielä odottavat lukemistaan. ;)

    VastaaPoista
  14. Karoliina:
    Kiitos! Kuulostaa ihan mahottomalta paikalta! Onneksi ei ole kovin lähellä... Ja käykää nyt joku ihmeessä hakemassa se Kesäpoika sieltä. :)

    Joko luit Loen? Itse sain sen loppuun eilen illalla. Alussa häiritsi vähän, kun ei tiennyt kuka puhui, mutta aika hyvin siitä pääsi sitten jyvälle, ja olihan siinä muutama hauska kohta. Toimi ihan hyvin vastalääkkeenä työstressiin, vaikkei tuo nyt ehkä mikään mestariteos ollut.

    Katja:
    Kiva kuulla! Minulla ei ole mitään käsitystä Bargumin nykytilanteesta, hyvä että on vielä mukana kuvioissa. Kihlmanin pitäisi kyllä tarttua pian. Silvian luin joskus sen ilmestyttyä ja muistaakseni ihan tykkäsin. Nyt olen vähän niin kuin puolittain keräillyt Röyhkän kirjoja, vaikka muutama on kyllä sellaisia, joita en aio ostaa, vaikka sais kuinka halvalla. Colm on hyvä äijä!

    Zephyr:
    Kiitos, kannattaa todellakin vaivautua sinne. Jos totta puhutaan, ehdin piipahtaa siellä jo kaksi kertaa. Suurin osa kuvan kirjoista on ekalta kerralta, mutta oli siellä tokalla kerrallakin vaikka mitä, paljon täydemmät hyllyt kuin ekalla. En uskalla edes laskea, montako lukematonta kirjaa hyllyssä odottaa, mutta toisaalta sehän on pelkästään hyvä. :)

    VastaaPoista
  15. En ole Loessa vasta kuin puolessavälissä. On ollut sen verran hulinaa, töitä ja työlukemisia. Mutta kirja vaikuttaa juuri siltä kuin kuvittelin, eli nopealukuiselta ja ihan hauskaltakin.

    VastaaPoista
  16. Ai niin, ja mullakin on välillä vaikeuksia sen kanssa, kumpi milloinkin puhuu, mutta se on oikeastaan ollut ihan hauska lisä. Toisaalta huvittua siitä, kun on ajatellut "roolit" väärinpäin ja toisaalta yrittää pohtia, kumpi tämä nyt voisi olla.

    VastaaPoista
  17. Totta, olihan se ihan hauskakin efekti. Menin sekaisin heti alussa, kun luulin, että naisen piti olla se natsivihaaja. :)

    VastaaPoista
  18. Kannattaa tehdä penkomismatka Nekalaan kierrätyskeskukseen, hehee. Kaikki kirjat 50 senttiä, tosin olen jo tietenkin selkä vääränä kantanut sieltä kotiin parhaat päältä Iris Murdocheista alkaen.

    Mä tykkään Loen kannesta, jollakin koomisella tavalla siisti.

    /riina

    VastaaPoista
  19. Oho, kiitos vinkistä! Mitä Murdocheja löysit?

    VastaaPoista
  20. OOh, hyvä ettei leuka tipahtanut näppikselle kun selasin postaustasi alas päin :) Olet kyllä löytänyt aikamoisen kirjasaaliin kolmen kuukauden aikana. Samaan aikaan omassa takaraivossa raksuttaa, että taitaa olla omakin kesän kirjasaldo aika huikea..pitäisikin poimia ne hyllystä ja kuvata :)

    VastaaPoista
  21. Kiva kuulla, Susa! Idea on vapaasti kopioitavissa. :)

    Viime viikolla kertyi taas muutama kirja lisää, kiitos Riinan vinkin. (Kierrätyskeskuksessa oli oikeasti reilu meininki: yksi John Irving Keltaisen kirjaston ensipainoksena, Bo Carpelan, Anaïs Nin ja Bernhard Schlink plus kaupan päälle vitsikirja lapsille, kaikki yhteensä 2 €!)

    VastaaPoista
  22. Unohdin näköjään vastata taannoin. Meri, meri sieltä löytyi ja olisi ollut jokin muukin Murdoch, mutten uskaltanut ottaa, koska siinä ei ollut jäljellä kansipapereita selostuksineen. Viimeksi pari viikkoa sitten löytyi pari Irvine Welshiä. /Riina

    VastaaPoista
  23. Meri-kirja 50 sentillä on kyllä jo melkoisen hyvä löytö! Itsehän metsästin sitä pitkään, ennen kuin tilasin keväällä netistä (10 € + postit)... Pitäis varmaan käydä siellä toistekin, jos valikoima kerran täydentyy. Viime kerrastakin jäin voitolle, kun myin yhden noista ostoksistani Lukulaariin.

    VastaaPoista