sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Kuukauden biisi: January

Select-lehden yllättävä lopetus kymmenen vuotta sitten jätti minut tyhjän päälle, semminkin kun Melody Maker meni melkein samassa rytäkässä ja olin jo vieraantumassa NME:stä. Kaipasin laadukasta kuukausijulkaisua, joka kertoisi mitä Britannian pop-piireissä tapahtuu, mieluiten kylkiäis-cd:n kera. Lehtipisteestä löytyi Uncut, josta innostuin joksikin aikaa, kunnes kyllästyin lehden klassikkopainotteisuuteen ja kannessa jatkuvasti pönöttäviin samoihin naamoihin.

Puolentoista vuoden Uncut-irtonumeroista jäi kuitenkin käteen kelpo läjä kokoelma-cd:itä, joiden kautta tutustuin lukuisiin yhtyeisiin Interpolista lähtien. Mukana oli myös monia pienempiä bändejä, kuten January, joka veti hiljaiseksi maaliskuussa 2001 tällä kappaleella:


January oli Australiasta Lontooseen muuttaneen Simon McLeanin johtama yhtye, joka julkaisi kaksi hienoa levyä: I Heard Myself in You (2001) ja Motion Sickness (2004). Ensimmäisen levyn tuotti Spiritualized-tuottajana kunnostautunut Mads Bjerke. Januaryn musiikki on astetta maanläheisempää kuin Spiritualizedin, mutta välillä leijaillaan melko korkeallakin. All Time pysyy mukanani aina.

2 kommenttia:

  1. Aika samoja polkuja kuljin aikoinaan. Selectin jättämää aukkoa koitti täyttää moni lehti, ja myöhemmin Clash kävi aika lähellä (hyvien kylkiäiskokoelmien ansiosta). Valitettavasti irtonumeroiden maahantuonti tökki ja tyrehtyi. Tukholmasta olen silloin tällöin niitä napannut.

    Rahtasin viisi vuotta sitten pari vuosikertaa Uncuteja divariin (kylkiäiscd:iden kera, koska eivät ilman kelvanneet). Januaryn tapaisia lyhytaikaisia pikkubändejä ei enää tule blogiaikana korkealle noteerattua, kun joka päivä tulee uusia bändejä joka tuutista. Kynnys on kovempi. Arvostan lehtiformaattia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Jalmari! Tuohon Clashiin en muista ikinä edes törmänneeni, mutta siitä tuli mieleen yksi jo unohtamani lehti, ilmeisesti lyhytaikaiseksi jäänyt Bang(?). Se näytti aika mielenkiintoiselta, mutta irtonumero taisi olla tolkuttoman kallis, kun en raaskinut ostaa yhtäkään.

    Totta, tuntuu että mitä enemmän uusia bändejä on tarjolla, sitä vaikeampi niistä on oikeasti innostua. Joku yksi youtube-katselu/kuuntelu harvoin tekee kovin syvällistä vaikutusta.

    VastaaPoista