perjantai 22. lokakuuta 2010

Menkää kirjastoon

Kirjastossa kannattaa käydä aina ja kaikkialla, varsinkin Tampereella juuri nyt. Kaupungin kirjastot ovat suljettuina järjestelmämuutosten takia 15.-30.11., ja laina-ajat on pidennetty peräti kahdeksaan viikkoon. Hain viime viikolla ison pinon ajanvietettä:Ongelma on vain se, että elokuva(* tuli jo katsottua ja kirjoistakin(** on pian puolet luettu. Ei auta kuin mennä lainaamaan lisää. Olen tottunut käymään kirjastossa viikoittain, joten puolen kuukauden sulku ei kuulosta kivalta, mutta eiköhän siitä selvitä.

*) Looking for Eric (2009) on mainio elokuva englantilaisesta posteljoonista Ericistä, jonka elämä on sekaisin, kunnes hän saa apua yllättävältä taholta: entiseltä huippujalkapalloilijalta Eric Cantonalta.

**) Pinon tähän mennessä parasta antia on ollut Turkka Hautalan Salo (2009). Hautalan esikoisromaani kertoo parista päivästä pikkukaupungissa noin tusinan asukkaan silmin. Erilaiset kertojaäänet kuulostavat uskottavilta, teksti on sujuvaa ja vakavista aiheista huolimatta lämminhenkistä ja hauskaakin. Finlandia-ehdokkuus oli ansaittu.

15 kommenttia:

 1. Tampereella sentään suljetaan kirjastot. Helsingissä pidetään kirjastot auki ja asiakkaille selitetään, että tänään ei sitten voi lainata tai palauttaa mitään, mutta lehtiä voi lukea. Sitä oli kiva selitellä aikoinaan asiakkaille.

  Hienoa, kun vielä joku jaksaa kehua kirjastoja, eikä vain toitota niiden kuolemaa digitaalisuuden takia. :)

  VastaaPoista
 2. Eihän tulevaisuudesta koskaan tiedä, mutta tosi vaikea kuvitella, että kaikki kirja-addiktit siirtyisivät lukulaitteiden käyttäjiksi ainakaan ihan pian...

  Täällä on tietojärjestelmän uusimisen lisäksi edessä noin puolen miljoonan kirjan tarrojen vaihto. Kaunokirjallisuuden numerointi muutetaan yleisen kirjastoluokituksen mukaiseksi (kukaan ei enää muista, miksi aikanaan päätettiin käyttää eri luokkia kuin muualla, heh).

  VastaaPoista
 3. Kirjastotäti sisälläni heräsi pahemman kerran, koska Helsingissähän on myös erilainen luokitusjärjestelmä kuin muualla Suomessa. Siirtyyköhän Tampere Helsingin vastaavaan, vai muun Suomen järjestelmään? Ehkä en sinua kiusaa asialla. :D

  En mäkään oikein jaksa uskoa, että Kindlet ja vastaavat tulevat kirjoja syrjäyttämään. Vaikka Kindleen saisi koko kirjahyllyn sisälle, niin kirjoja ei ehkä samalla tavalla kanneta ja käytetä joka paikkassa, kuten mp3-soitinta.

  Meillä olisi töissä joku lukulaitteista testikäytössä henkilökunnalle, mutta en ole vielä päässyt tutustumaan. Pitäisi ainakin kokeilla millainen vekotin se on, ennen kuin lopullisesti tuomitsee.

  VastaaPoista
 4. Tampere siirtyy yleisissä kirjastoissa eniten käytössä olevaan YKL-luokitukseen eli siihen, jossa esim. suomenkielinen kauno on luokassa 84.2. Tampereella on ollut jokin omatekemä viritys, jossa kaikki kauno näyttää runoudelta...(82 piste jotain). Mutta tämä siis kirjastotätiydestä (ko. paitaa en tule ikuna hankkimaan ko. alasta ja eittämättömästi havaittavissa olevasta tätiydestäni huolimatta :o).

  Minä tykkään käännellä kirjojen sivuja. Pidän kirjoista esineinä. Enkä pidä rumista kirjoista! Lukulaite voi olla ihan kätevä, ainakin niille rumille kirjoille; kokeiluun en ole vielä ehtinyt, kädessä kyllä pidellyt. Esineenä se vaikutti jotenkin halvalta rihkamalta - vähän kuin sellainen takavuosien "taikapiirtotaulu", johon voi piirtää puikolla ja pyyhkäistä sitten piirroksen pois. Mutta en mene takuuseen siitä, etteikö tässäkin mielipiteessä ja vaikutelmassa olisi takana jokin (puoli)tiedostamaton antipatia!

  VastaaPoista
 5. Kirja elää ikuisesti! se on kuin Ikuinen rakkaus! Minä en kuuna kullan valkeena rupee miltään koneelta lukemaan romaania.

  Pekka, mulla on Valitse Vuoden Kaunein Kirjan Kansi ja se on samalla arvonta! Kolme saa kirjapaketin, jossa vähintäin kaksi uutuuskirjaa. Hopi, hopi!

  Sieltä löytyy, siis multa, siis linkki yhteen blogiin, jossa on juuri menossa kirjastohaaste.

  VastaaPoista
 6. Oikeastaan on ihan jännää nähdä tuleeko tuosta lukulaite-jutusta mitään. Kiinnostaisi päästä kokeilemaan mutta suomenkielinen tarjonta on tällä hetkellä niin olematonta ja kallista etten ainakaan itselleni ole hankkimassa laitetta.

  Lukulaitteissa voi toki olla positiivisiakin puolia jos se oikeasti otetaan jollain tavalla kirjastomaailmaan: ei tarvitse enää jonottaa kuukausitolkulla jotain suosittua kirjaa jos kopion saa lainaan lukulaitteeseensa välittömästi.

  En ole vielä tavannut ihmistä joka olisi ollut todella innostunut kaunokirjallisuudesta ja lukulaitteista... yhtä aikaa.

  Saapa nähdä. Tänään kuitenkin ajattelin vielä suorittaa lukemiseni perinteisellä menetelmällä sohvalla maaten ja sivuja käännellen.

  VastaaPoista
 7. Lauri ja Sammaleinen: Edelleen meinaa nousta pieni kademieli joka kerta, kun luen kirjastotätijuttuja, mutta kuten olen ainakin neljä kertaa todennut, viihdyn käyttäjänä niin hyvin, että lienee parasta pitäytyä tässä roolissa.

  Leena: Kiitos vinkeistä, en ole ehtinyt/jaksanut seurata blogeja taas juuri ollenkaan. Ehkä tämä korjaantuu, kun palaan työelämään...

  skoskima: Erittäin hyvin sanottu - kiinnostus sisältöön ja laitteisiin ei taida kulkea käsi kädessä. Mutta pitää seurata tilannetta eikä nyt ainakaan vielä täysin linnoittautua kirjamuurien taakse.

  VastaaPoista
 8. skoskima: Ainakin vielä toistaiseksi näyttää valitettavasti siltä, että e-kirjojen paras valtti - "aineettomuus" eli helppo saatavuus - ei hevin toteudu, ainakaan kirjastojen kohdalla. Kustantajat näet rahastavat e-kirjoista lähes paperikirjojen malliin, eli kirjastoilla ei vähenevine määrärahoineen liene mahdollisuuksia ostaa niitä asiakkailleen juuri useampia "kappaleita" kuin nytkään. Tästä seuraa se paradoksaalinen juttu, että kun yksi kirja on lainassa jollakin, sitä ei voi kukaan muu lainata, vaikka oikeasti voisi käden käänteessä... Ainoaksi eduksi jäisi siis se, ettei kirjaa tarvitse hakea kirjastosta jalkapatikassa tmv. Mutta seuratkaamme tilannetta kiinnostuksella, etten sanoisi jännityksellä! (Anteeksi svetisismi :o)

  Ja Pekka: Millainen olisi kirjasto ilman uskollisia, loistavia asiakkaita? Kuollut, ainakin hyvin pian.

  VastaaPoista
 9. Joko oot muuten kuullunna uuden Belle and Sebastianin tai Starsin?

  Ja vähän toi Looking for Eric on ihku

  VastaaPoista
 10. Joo, kovasti hymyilyttävä leffa.

  B&S:ltä oon kuullut muutaman biisin Anttilassa ja skoskimalla, mutta lähempi tuttavuus on vielä tekemättä. Starsilta en muistaakseni ole kuullut edellistäkään levyä, mutta vois kyllä kokeilla joskus.

  VastaaPoista
 11. Sammaleinen: Tuota olen ihmetellyt kustantamojen kohdalla, että minkä ihmeen takia myös e-materiaalissa pitää olla tietty määrä "aineistoa", mikä voi olla lainattavissa. Eikö se olisi kaikkien etu, että lukulaitteelle saisi kirjastosta haluamansa kirjan lainaan juuri silloin kun haluaa. Kirjatiedostoihin kun voisi koodata suojauksen, että kun se on ollut tietyn ajan lainassa, niin se lähtee asiakkaan laitteelta pois. Tällöin ei tulisi myöhästymissakkojakaan! Laitteiden lainaus on sitten asia erikseen.

  Pekka: Niin kuin Sammaleinen sanoikin jo aiemmin, kirjastot eivät olisi mitään ilman uskollisia asiakkaita. :)

  VastaaPoista
 12. No tokihan rajattomat "lainausoikeudet" olisivat sekä kirjaston että kirjaston käyttäjien kannalta hyvä juttu, mutta kun kustantajat eivät erityisemmin pidä tästä nykyisestäkään paperikirjoja koskevasta järjestelmästä, jossa kirjastot eivät maksa kirjoista samankaltaisia lainausoikeusmaksuja kuin esimerkiksi dvd-elokuvista (kirjastolle yksi dvd-levy maksaa 25-100 euroa). Eli kun e-kirjojen myötä on tulossa jonkinlainen suurempi toimintakulttuurin muutos, niin siinä yhteydessä kustantajat ymmärrettävästi yrittävät pönkittää omaa asemaansa ja saada myös kirjastomyynnistä parempaa katetta. En ole aiheeseen niin syvällisesti perehtynyt, mutta kannattaa lukea esim. Heikki Poroilan kirjoituksia aiheesta:

  http://www.kirjastot.fi/fi-FI/foorumit/Thread.aspx?threadId=ede89940-d457-4867-8d3b-26a90e3e2293

  Ja sitten myös tää:

  http://www.kirjastot.fi/fi-FI/foorumit/Thread.aspx?threadId=f9795ce5-377b-457e-980a-03597f342853

  VastaaPoista
 13. Lue Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät. Lupaan, että pidät!

  Blogissani on menossa pika-arvonta koskien kyseistä kirjaa.

  VastaaPoista
 14. Mitäpä kuuluu Poplaarille ja sen kirjoittajalle? Eikö esimerkiksi tänään olisi hyvä aika tehdä uusi postaus (huolimatta siitä, minä päivänä tämän luet)?

  t. pirkkalalainen perheenisä

  VastaaPoista
 15. Kiitos kysymästä. Poplaari on melko heikossa hapessa, kirjoittajan elämä on ollut hieman sekaisin työpaikanvaihdon jäljiltä. Mutta nyt tilanne tuntuu olevan pikkuhiljaa vakiintumassa, joten kenties blogillakin on vielä toivoa. Aika näyttää.

  VastaaPoista