maanantai 12. elokuuta 2019

Antti Sinervon pakahduttavat runot

Tamperelainen Antti Sinervo kirjoittaa runoja, jotka vievät jalat alta pienillä sanoilla ja suurilla tunteilla.

Sinervon (s. 1955) esikoiskokoelma Syvän ja matalan reuna ilmestyi vuonna 1996 yhtenä Sanasadon ensimmäisistä julkaisuista. Ihastuin siihen vuonna 2015.

Hellästi
valo
koskettaa
puun lehtiä:

Kuin tuntematon kuiskaisi,
tietävä ja varma.

Kuin rikkoutunut lasi
eheytyisi.


Kirjan löydettyäni kuulin, että Sinervolta olisi tulossa toinenkin julkaisu. Odotin innokkaasti, mutta aika kului, mitään ei kuulunut ja vähitellen aloin menettää toivoni.

Lauantaina 10.8.2019 koin harvinaisen hienon yllätyksen kirjallisissa puutarhajuhlissa, kun lavalle nousi toisen runokokoelmansa julkaiseva Antti Sinervo! Esitys oli kaikessa vaatimattomuudessaan elämäni koskettavimpia runoelämyksiä. En ollut tavannut runoilijaa aiemmin enkä tunne häntä sen enempää, mutta olemuksen ja runojen perusteella hänen sydämensä on puhdasta kultaa.

Unelmissani
pujotan
aamutossut
tuhatjalkaisen
kaikkiin
pieniin
jalkoihin.


Runoilija Antti Sinervo ja onnellinen fanipoika. Kuva: Simo Ollila

Uusi kirja Kesän kukkakimppu (Sanasato 2019) on mielestäni esikoistakin parempi, timanttinen kokoelma. Takakansi kertoo, mistä Sinervon runoudessa on kyse: "Hänen runonsa ilmaisevat elämää ihmeenä ja ihmisen osaa siinä."

Ruusu kasvaa piikki piikiltä,
lehti lehdeltä ja kukka kukalta
juuri sellaiseksi kuin se on,
eikä siihen ole mitään lisättävää,
eikä sitä voi korjata mitenkään.

Tule kesäpäivän tuuli
ja silitä ruusun piikit
ja sen tuoksuvat kukat.

Silitä harmaantuvaa,
tyhmää päätänikin.


Esityksen jälkeen riensimme kilvan ylistämään runoja. "Harvoin osuu sanat näin suorana luotina rintapieleen", totesi eräs kirjailija. Kehuja kuunnellessaan runoilija totesi, ettei ole koskaan ennen saavuttanut suosiota runoillaan. Mielestäni hän ansaitsisi sitä rutkasti lisää. Uusi kirja on näköjään nyt (27.8.2019) ilmestynyt Prisman valikoimiin. Kannattaa toki myös tehdä hankintaehdotus kirjastoon (ISBN: 9789527176603).

Tiistaina 1.10.2019 (luultavasti klo 20) Sinervo esiintyy Tampereella Kulttuuriravintola Kiven runokaraokessa. Nähdään siellä!

P.S. Kun kumminkin aloitte miettiä, todettakoon tässä, että Antti Sinervo on Helena Sinervon isoveli.

2 kommenttia:

  1. Kiva kirjoitus ja mainio kuva! Kuvatun kaltaiset tapaamiset ihmisten välillä ovat se varsinaisempi elämän suola. Minusta nuo esittelemäsi runot tuntuvat onnellisen ihmisen runoilta.

    VastaaPoista