torstai 19. helmikuuta 2015

Harri Hertell: Älä häiritse iltaa

Lavarunousaktiivina tunnettu Harri Hertell (s. 1985) on juuri saanut julki kolmannen runokokoelmansa. Älä häiritse iltaa (ntamo 2015) on pieni suuri kirja.

Jo ulkoasu viehättää – kirja on kaunis ja siro, kämmeneen sopiva. Ja sisältö on kuoriensa arvoista. Kuten takakansikin kertoo, "kaupunkilyriikastaan tunnettu Hertell on siirtynyt Helsingin kiihkeästä elämänrytmistä luonnon äärelle". Hän on kirjoittanut "aforisminomaiset, pelkistetyt" runonsa Lammassaaressa vanhalla itäsaksalaisella kirjoituskoneella. Tuloksena on vajaat 60 sivua erittäin miellyttävää luettavaa, kaksi runoa joka sivulla.

Nukkuessasi
nenäsi ujeltaa
kuin tuuli.

Sitä kuunnellen
vaivun uneen
vietän yöni aavikolla.


Juuri tällaisia runoja haluaisin itsekin kirjoittaa (ja olen yrittänytkin). Lisätietoja kirjasta on runoilijan ja kustantamon sivuilla. Suosittelen lämpimästi.

8 kommenttia:

 1. Kansi on todella kaunis, jotenkin rauhoittava. Valitsemasi runositaatin perusteella myös sisältö on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Oivaltavaa runoutta esimerkin perusteella! Pitänee tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, Elina! Suosittelen ensimmäiseksi juuri tätä uutta kirjaa, vaikka aiempi urbaanirunous toimii myös mainiosti. Hertell on muuten tulossa Tampereelle esiintymään 15.4. – kannattaa laittaa päivä muistiin, taustansa ansiosta hän on erinomainen esiintyjä.

   Poista
 3. Ei vitsit, ton voisi todellakin lukea ihan vain kantensa vuoksi! Muuten oon runojen suhteen vähän kranttu. Tai.. en tiedä. Pidän Pentti Saarikoskesta ja muistakin, mutta runoille pitää antaa mielestäni todella paljon tilaa. Niitä ei voi lukea montaa peräkkäin, vaan yksi-kaksi riittää, ja sitten niitä pitää makustella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku sanoi, että kannessa on kaislikkoa. Runojen makustelu on tosi jees, itselläni tuppaa tosin helposti menemään ahmimiseksi. :)

   Poista
 4. Olipa mukava yllätys, että Poplaarissa on elonmerkkejä! <3

  Ja tuohon kokoelmaan pitää tutustua. Kansi on tosiaan kaunis, ja runonäytteestä jää hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, tämä oli yllätys kirjoittajallekin. :)

   Kyllä, tutustu ihmeessä!

   Poista