perjantai 8. marraskuuta 2013

Murhaavan hyvä Murakami

1Q84, sinä komea pirulainen! Sekoitit sumean syyspääni, sait kuun kumottamaan kahta kovemmin. Sinun jälkeesi muut romaanit eivät hetkeen tuntuneet miltään, pystyin lukemaan vain runoja ja sanomalehtiä.Aomame ja Tengo, kaksi yksinäistä sielua omilla kiertoradoillaan. Ihmeellinen Fuka-Eri, sanoinkuvaamaton Ushikawa ja monta muuta mieleenpainuvaa tyyppiä. Kirjallista juonittelua, rakkauden etsintää, piileskelyä ja salapoliisihommia – turha selittää, pakko kokea.

Kolmiosaisen 1Q84:n osat 1 ja 2 ilmestyivät suomeksi yksissä kansissa keväällä, osa 3 viime kuussa. Luin ykköskakkosen suomeksi syyskuussa, kolmosen englanniksi kuukautta myöhemmin. Kielenvaihto kesken kaiken ei häirinnyt, pikemminkin sopi kirjan viistoon maailmaan. Murakami on taas pannut parastaan, mutta aivan kuin Kafka rannalla, myös 1Q84 on epätavallisista elementeistään huolimatta "uskottava", helppolukuinen ja koukuttava kertomus. Yli tuhatsivuinen järkäle loppuu liian pian.

Huikea teos. Suosittelen sitä esim. ihmisille, jotka tykkäävät kirjoista ja tunteista. Nähdään liukumäellä!

20 kommenttia:

 1. Murakami on jotain ainutlaatuista. Kolmososaa en ole vielä lukenut, maltankohan odottaa joulupukin tuomisiksi asti, kuten suunnittelin? Epätavalliset elementit ovat juuri se juju - tai ehkä henkilöt. Tai ehkä koukuttava tapa kertoa. Tai ehkä tarinan ympäristö. Tai ehkä se yleinen komeus :-) Mahtavaa tietää, että on jotain tällaista odotettavaa. Jos en ryntää jo huomenna kirjakauppaan... Hyvin sanottu, suosittelu ihmisille, jotka tykkäävät lukea. Esim. heille. Mitä luulet, Pekka, luetko vielä nämä joskus uudestaan? Vai onko kokemus ainutkertainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, Arja! Tässä on parasta ihan kaikki. Varmasti luen uudestaankin vielä joskus, olen uudelleenlukijatyyppiä. :)

   Poista
 2. Voih, siis hyvän tai ihan parhaimman laatuinen voih. Rääkkäsin itseäni, kun annoin Haahtelan uusimman odottaa minua kirjahyllyssäni yli kuukauden ennen lukemista. Ja nyt päätin, että toivon Murakamin kolmosta joululahjaksi. Pitää odottaa siis vielä yli kuusi viikkoa. Oma vika. :)

  Mutta ihanaa on, että odotettavissa on hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, sinä kirjallinen masokisti! :D Mutta toisaalta ymmärrän, vielä paremmaltahan hyvä tuntuu kun sitä on saanut odottaa. Mahtava joululahja tiedossa!

   Poista
 3. Oioioi! Toivon, että saan tämän jouluna! Sitten piiloudun kuusen alle lukemaan ja elän suklaalla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan paras suunnitelma, Kaisa. :) Toivon että toiveesi toteutuu!

   Poista
 4. Pekka! Tämä on i-ha-na, pitäisi hankkia omaan hyllyyn myös. Minä rakastin liukumäkeä, kuita, omituisuutta ja sen realistisuutta. Ah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, sinä olit ensimmäinen jonka kuulin puhuvan kirjasta, kiitos siitä! Nyt luin juttusi uudestaan ja naureskelin kommentilleni: "Kuulostaa jännittävältä, vähän pelottavaltakin!" Turhaanpa nössö-Pekka pelkäsi. :) Minunkin pitää hankkia tämä myös suomeksi, kunhan löytyy jostain sopivaan hintaan. Ah todellakin.

   Poista
 5. Minä olen säästellyt ykköskakkosta (taas uusi, mainio Pekka-termi!) kuin kallista aarretta, olen odotellut rauhallista lukuhetkeä, pidempiä vapaita, ja nyt kun syksy koitti, kolmososaa heti sen perään luettavaksi. Syksy on ollut työputkien osalta aika murhaava ja vapaat ovat olleet vähän kortilla, ja nyt näyttääkin siltä, että vietän joulunalusajan tiiviisti joko Murakami- tai Knasu-putkessa. Joulun olen töissä, mutta ennen joulua minulla on ruhtinaalliset viikon vapaat. Viikko lukuaikaa, taivaallista! <3 Nyt pitäisi vain päättää: 1Q84 1-3 vai Taisteluni 1-3?? Murakami vai Knasu? Knasu vai Murakami? Vaikeaa!

  Mutta sen vielä sanon, että olipa taas mainio postaus. Tiivis ja napakka, ja silti kaiken kertova. En pystyisi itse samaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Sinulle on luvassa mahdottoman hieno joulunalusviikko – ja mahdottoman vaikea valinta! Ehkä ensin Musu ja sitten Knarakami, ei kun... :)

   Poista
 6. Oi että, minä odotan 1Q84:ltä niiiiiiiin paljon, sillä Kafka rannalla oli yksi elämäni suurimmista lukukokemuksista. Joululomani tuleekin olemaan ihan erityinen, kun tiedän saavani koko trilogian (suomenkielisenä) joululahjaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, Marile, upea joululoma tiedossa! En millään osaa valita suosikkiani Murakamin tuotannosta – Norwegian Wood oli täydellisen surumielisen kaunis, Kafka ja 1Q84 molemmat pökerryttävän upeita. Oi voi.

   Poista
 7. Luin kolmososan loppuun torstaina ja kieltämättä muut kirjat eivät juuri nyt tunnu kovin kutsuvilta. Vanhaa, tuttua tyttökirjaa olen vähän lueskellut, ja sarjakuvia. Muuten olen halunnut vielä viipyillä 1Q84:n maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, Liisa! Minulla on lukemisesta yli kaksi viikkoa, ja tuntuu etten vieläkään pysty kunnolla sukeltamaan uusiin tarinoihin. No, uusin Röyhkä tuli kyllä nautittua nopeasti pikalainana, mutta seuraava Murakami, The Wind-up Bird Chronicle, ei oikein näytä saavan tuulta siipiensä alle.

   Poista
 8. Ihana postaus! Pakko tämäkin lukea, jahka ensin luen pari oman hyllyn Murakamia pois alta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Kadehdittavia velvollisuuksia sinulla, ainakin jos niihin ei lukeudu Suuri lammasseikkailu. :)

   Poista
 9. En uskaltanut lukea riviäkään tekstistäsi, koska Murakami odottaa tuolla lukemistaan. Palajan tähän siis myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa, sinä onnekas!
   (Minun jutuissani ei tarvitse pelätä spoilereita, mutta ymmärrän, itsekin haluan aina kirjoista mahdollisimman vähän etukäteistietoa. :)

   Poista
 10. Tämä pitää vissiin sitte ihan oikeesti lukea, kun niin moni puhuu tuohon sävyyn! 8)

  VastaaPoista