keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Hurmaavien brittikonnien klubi

Knausgårdin jälkeen iski hetkellinen tyhjyys.
Yritin aloittaa paria kirjaa, mikään ei tuntunut miltään.
Mutta sitten kaivelin kirjastopinoa vähän syvemmältä...


(Keltainen kirjasto kiinnostaa kissaa, kuten taannoinkin.)

Jonathan Coe: Konnien klubi
The Rotters' Club, 2001, suom. Arto Virtanen, Tammi 2003, 558 sivua
(Kirjastosta 21.2.2013, luettu loppuun ti 12.3.2013 klo 19.13)

Tämä olisi jäänyt lukematta ilman viisaan kirjastonsedän suositusta. Kolme vuotta sitten luin Coen kirjan The Dwarves of Death, joka oli ihan hyvä muttei muistaakseni paljon enempää. Myöhemmin hiukan hämmästyin huomatessani, että Coelta on kelpuutettu kaksi kirjaa Keltaiseen kirjastoon. Enää en ihmettele.

Marraskuun 15. päivä 1973. Torstai-ilta, sade vihmoo ikkunaruutuihin. Perhe on olohuoneessa, muut paitsi Colin, joka on sanonut vaimolle ja lapsille, että työasioissa menee pitkään eikä häntä kannata jäädä odottelemaan. Kahdessa takorautaisessa jalkalampussa loistaa heikko valo. Valetakasta kuuluu hiljainen pihinä.

Konnien klubi on anglofiileille ihan must! Kirja seuraa muutaman perheen elämää 70-luvun Birminghamissa lähinnä nuorison silmin. Se maalaa tarkkaa ja aidon tuntuista ajankuvaa poikakoulun arjesta, nuoresta rakkaudesta, teollisuuskaupungin elämästä ja brittiyhteiskunnan kuohunnasta. Luokkataistelua, lakkoilua ja IRA:n terrorismia. Seksiä, päihteitä ja rock'n'rollia (sekä paljon muutakin musiikkia – kirja on saanut nimensäkin Hatfield and the North -yhtyeen kreisistä progejazzpoplevystä). Kuvataidetta, kirjallisuutta ja koulun lehden toimittelua. Pientä elämää, suuria tunteita ja traagisiakin sattumuksia. Erittäin vetävä tarina, eläväistä kerrontaa ja sujuva suomennos. Kirja on sekä hauska että koskettava, paljon enempää ei voisi toivoakaan.

Tarina oli niin monipolvinen, että se hyrrää päässäni vieläkin. Edustavaa sitaattiakin oli mahdotonta valita, joten lopulta poimin vain tuon tunnelmaa luovan aloituskappaleen. Kirjalla on myös jatko-osa, Suljettu piiri, jonka luen luultavasti aika pian. Kiitos Jonathan Coe, kiitos kirjastonsetä!

★★★★½

14 kommenttia:

 1. Kiitos uuden (minulle uuden) kirjailijan esittelystä. Kiinnostuin hehkutuksesi ansiosta ja toivon, että nimi pysyy muistissa. Onko jatko-osa muuten itsenäinen vai vaatiiko tämän lukemista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan, nimi kannattaa tosiaan painaa mieleen! Coelta on suomennettu myös kolmas kirja ennen näitä, ja kehuttuja kääntämättömiä on vino pino. Jatko-osasta en vielä tiedä, mutta olettaisin että siitä saa enemmän irti, jos tuntee henkilöiden aiemmat vaiheet.

   Poista
 2. Kiitos, minullekin uusi tuttavuus! Kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Juttu oli siis paikallaan – kirjailija vaikuttaa sellaiselta tapaukselta, josta olisi syytä pitää enemmänkin meteliä. :)

   Poista
 3. Oi, kuulostaa ihan minun kirjalleni, kunpa muistaisin tämän vielä kirjastossa! Kisu näyttää tästä kuvakulmista ihan omaltani, piti hieraista silmiä pari kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tuota voisi pitää selvänä merkkinä siitä, että kirja on tarkoitettu myös sinulle. :) Eetu lähettää terveisiä kaksoisolennolleen!

   Poista
 4. Tämän perusteella riensin heti Helmetiin ja varausta tekemään - toivottavasti ehdin lukea, luettavaa on nyt iso pino. Mutta brittielämä kiinnostaa kovasti. Yksi lukemista odottavista on muuten Stephen Fryn Koppava kloppi, joten pääsen sillä jo oikeaan maahan ja poikakoulukasvatteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Minulla taas on lainassa Stephen Fryn Virtahepo, toivottavasti ehdin lukea. :)

   Poista
 5. Tämähän kuulostaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, maistuis varmaan sullekin! Onko teillä minkälaiset kirjastot siellä? Jos on kelvolliset, Coen kirjoja luulisi löytyvän aika hyvin.

   Poista
 6. En ole kauheasti niitä käynyt koluamassa, vaikka kirjastokortin olenkin hommannut. Ihan kelvollisilta ne vaikuttaa ja netin listauksen mukaan näyttää olevan Coen kirjoja tarjolla. Eiköhän sieltä nämä kaikki oman maan kirjat nyt ainaski löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Jos käyt, niin kerro sitten miten kävi. :)

   Poista
 7. No nyt pääsin lukemaan molemmat Coe-juttusi ja kyllä, nämä kuulostavat siltä, että voisin hyvin ihastua! Jee!

  Nimi siis korvan taakse ja kirjat toivottavasti lukuun tänä vuonna. Kiitos vinkistä ja esittelyistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Melkein uskaltaisin veikata, että tykkäät. :)

   Poista