Sivut

perjantai 4. marraskuuta 2011

Tiedän mitä luin viime kesänä

...ja kohta tiedätte tekin. Kuukausittaiset lukuraporttini tyssäsivät toukokuuhun, nyt yritän vähän paikkailla. Osa kirjoista vilahti jo kesän ostoksissa, mutta eivät läheskään kaikki.

KESÄKUU

Nämä kirjat tuli vielä kuvattua, vaikka juttu jäikin kirjoittamatta.



Enid Blyton: Seikkailujen sirkus
(The Circus of Adventure, 1952, suom. Riitta Wejberg 1979)
Huusin kirjan netistä, kun kyllästyin etsimään muualta. Luulin lukeneeni kaikki Seikkailut joskus 80-luvun puolivälissä, mutta tämä Tauri-Hessiaan sijoittuva seikkailu ei kyllä tuntunut yhtään tutulta. Taattua laatuahan se oli.

Peter J. Conradi: Iris Murdoch – A Life (2001)
Tätä yli 600-sivuista tiiliskiveä ehdin selailla kirjastossa monta kertaa, ennen kuin uskaltauduin lainaamaan. Lukeminen vaati pientä tsemppausta, Conradi oli tehnyt turhankin perusteellista jälkeä. Toki oli kiinnostavaa kuulla, keitä kaikkia tärkeitä ja hienoja ihmisiä Murdoch tunsi, mutta vähän vähempikin olisi riittänyt. Taisi mennä yli puolenvälin, ennen kuin päästiin Murdochin ensimmäisen kirjan julkaisuun asti. Lukukokemus oli siis kokonaisuutena hieman puuduttava, mutta paljon mielenkiintoistakin tuli opittua.

Johan Bargum: Syyskesä
(Sensommar, 1993, suom. Rauno Ekholm 1993)
Tunnelmallinen teos toimi mainiosti myös ennen juhannusta. En ollut kuullutkaan koko kirjailijasta, ennen kuin luin tämän jutun.

Joel Haahtela: Kaksi kertaa kadonnut
Joel Haahtela: Naiset katsovat vastavaloon
Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä
Joel Haahtela: Elena
Joel Haahtela: Perhoskerääjä
Joel Haahtela: Lumipäiväkirja
Joel Haahtela: Katoamispiste

Kesäkuun lopun Haahtela-maraton tuli käsiteltyä täällä. Kolmas lukukerta ja seitsemän kirjaa kymmenessä päivässä eivät olleet yhtään liikaa paatuneelle fanille.

HEINÄKUU

David Nicholls: One Day (2009)
Tämä kulki repussa kesäloman alkupuolella, mahtavaa luettavaa niin mökillä kuin Helsingin-reissullakin. (♥ David Nicholls ♥)

Hannu Väisänen: Apupata (2011)
Anopin suosikkikirja löytyi kirppikseltä ja tuli hotkaistua nopeasti. Hauska kirja, fiksu mies, pitäisi kai lukea romaanejakin.

Richard Yates: Revolutionary Road
(Revolutionary Road, 1961, suom. Markku Päkkilä 2008)
Kirppisostoksia tämäkin, jostain parin vuoden takaa. En ymmärrä miksen saanut luettua aiemmin, ehkä klassikkokammoni takia. Hieno kirja, täysin maineensa veroinen.

Iris Murdoch: An Accidental Man (1971)
Kesälomalla tartuin myös yhteen hyllyssä odottaneista Murdocheista, enkä sitten meinannut malttaa laskea kirjaa käsistäni, mökkireissullakin tuli valvottua myöhään sen parissa. Ehkä tuo yllä mainittu elämäkerta jotenkin sementoi Murdochin aseman suosikkikirjailijanani (siis heti Haahtelan jälkeen, vaikka eihän näitä kahta oikeastaan voi verrata millään tavalla). Tässä kirjassa oli tutut ihmissuhdekiemurat ja kaikki muukin kohdallaan.

Ian McEwan: Mustat koirat
(Black Dogs, 1992, suom. Leevi Lehto 1994)
Ei ollut parasta McEwania tämä, mutta ihan luettava.

Colm Tóibín: Brooklyn
(Brooklyn, 2009, suom. Kaijamari Sivill 2011)
Koukuttava tarina irlantilaistyttösestä, joka lähtee Amerikkaan töihin. Toíbín kuvaa 50-lukulaisen nuoren naisen elämää kiehtovasti ja uskottavasti.

Alan Bennett: Epätavallinen lukija
(The Uncommon Reader, 2007, suom. Heikki Salojärvi 2008)
Taas yksi pieni helmi kirjaston "Kannattaa lukea" -hyllystä. Bennett kertoo hauskasti, millaisiin vaikeuksiin Englannin kuningashuone joutuu, kun kuningattaresta tulee lukutoukka.

Colm Tóibín: The Blackwater Lightship (1999)
Toíbínin vanhempi kirja on hieman synkempää kertomaa kolmen sukupolven naisista, joiden on pitkästä aikaa yritettävä tulla toimeen toistensa kanssa, kun perheenjäsen sairastuu. Ei silti ollenkaan ahdistava kirja, päinvastoin.

ELOKUU

Sofi Oksanen: Puhdistus (2008)
Tämä sen sijaan oli ahdistava kirja, mutta hyvä kuitenkin, että tuli luettua (enpä olisi vielä viime vuonna uskonut).

Irvine Welsh: Glue (2001)
Inspiroiduin palaamaan tämän jo 10 vuotta sitten lukemani kirjan pariin, kun kulttuuriministeri nimesi sen (Liima-suomennoksen) suosikkikirjakseen. Neljän kaveruksen kasvutarina on Welsh-asteikolla vähän kesymmästä päästä, mutta ei jätkien elämästä värikkyyttä puutu. Hieno tarina kaiken kaikkiaan, ja taas sai huomata, kuinka lukuperspektiivi muuttuu ja kehittyy vanhetessa.

Petri Tamminen: Elämiä (1994)
Petri Tamminen: Miehen ikävä
(1997)
Innostuin ottamaan Tammisenkin tuotannon uusintakierrokselle, kun kokoelmani täyttyi Piiloutujan maan myötä. Toistaiseksi en kuitenkaan ole päässyt näitä kahta ensimmäistä kirjaa pidemmälle. Aavistuksen vaisumpia tapauksia kuin myöhemmät kirjat, vaikkeivät toki huonoja nämäkään.

Iris Murdoch: The Sacred and Profane Love Machine (1974)
Kuten todettu, Murdoch on erikoistunut kierohkoon ihmissuhdekuvaukseen, ja tämäkin kirja on sitä itseään. Kaksoiselämää viettävän miehen kaksi elämää ajautuvat törmäyskurssille odottamattomin seurauksin. Tämän jälkeen hyllyssä on enää kaksi lukematonta Murdochia, ja puolisen tusinaa kirjaa on yhä hankkimatta. (Ei huvita vielä ajatella, miltä tuntuu sitten, kun kaikki on haalittu ja luettu.)

Kauko Röyhkä: Kreikkalainen salaatti (2011)
Kolme erilaista ihmistä matkustaa Kreikkaan, kukin omista syistään. Röyhkän uusin on hyvää viihdettä, ei sen enempää eikä vähempää.

Erlend Loe: Hiljaiset päivät Nigellan lumoissa
(Stille dager i Mixing Part, 2009, suom. Outi Menna 2011)
Pieni ja harmiton kirja, joka kirvoitti muutamat vaisuhkot naurut. Loe on pystynyt paljon parempaankin, mutta kyllä tämä sentään voittaa edellisen kirjan (Muleum).

Astrid Lindgren: Yksityisetsivä Kalle Blomkvist
(Mästerdetektiven Blomkvist 1946, suom. Laila Järvinen 1948)
En yhtään ihmettele, että tykkäsin näistä kirjoista lapsena, koska tykkään kovasti edelleen. Voisikin olla aika suositella näitä omalle pojalle – ja tytölle. Mestarietsiväkirjat ovat muistaakseni ainoita Lindgreneitä, jotka olen lukenut itse (Pepit ynnä muut meille luki äiti). Nyt kiinnostaisi lukea muitakin.

8 kommenttia:

  1. Jestas että sä ehdit lukea! Huhhuh. :) Glue kuuluu ehdottomasti luettavien listalle.. Jotenkin nyt on taas kirjaton kausi itsellä menossa, mut ehkä jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
  2. Ihaillen tuijotan tuota Haahtela-maratoonisi listaa ;)

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, että pidit Bargumista - oliko sinustakin Syyskesässä jotain samaa kuin Haahtelan kirjoissa? Jotain pinnanalaisia tunnemyrskyjä ja melankoliaa ehkä?

    Sinä päivänä haluaisin ehdottomasti lukea!

    VastaaPoista
  4. Hitsi, että olet lukenut paljon hyvää ja/tai mielenkiintoista! Minusta on kiva välillä miettiä, kenen kirjabloggaajien kanssa kirjamaku osuu parhaimmin yksiin, sillä silloin oppii vähitellen luottamaan myös joidenkin suosituksiin. Meillä on paljon samoja suosikkeja. Toisaalta luet paljon sellaista, mihin minulle ei tulisi mieleen tarttua, mutta se ei voi vielä kertoa mausta, vaan ennakkoluuloista. :)

    Hyvää viikonloppua, Pekka!

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen kooste! Tuo Väisäsen Apupata kiinnostaisi minuakin (monen muun listasi kirjan ohella). Ihailen Väisästä kuvataiteilijan, ja miehen romaanit odottavat hyllyssä, mutta jostain syystä en ole vielä tullut lukeneeksi.

    VastaaPoista
  6. Seikkailu-sarja oli minusta parasta Blytonia.

    VastaaPoista
  7. Voi että miten hyviä kirjoja olet lukenut! Itse en ole listaamistasi lukenut kuin Haahtelan upean Elenan, mutta lukulistaltani löytyy yli puolet noista. :) Lisää Haahtelaa, Bargumiin ja Väisäseen pitäisi ehdottomasti tutustua, ja Tóibíniin ja Yatesiin samaten. Niin ja Puhdistuskin on vielä lukematta...!

    Kiitos kun muistutit Epätavallisesta lukijasta! Joku kirjabloggaaja (en enää edes muista kuka) luki kirjan jokin aika sitten ja minäkin kiinnostuin, mutta kirja on jo päässyt unohtumaan. Nyt laitan itselleni muistilapun. :)

    VastaaPoista
  8. June:
    Kummasti sitä ehtii, kun ei esim. katsele telkkaria eikä ikinä käy illalla missään. ;) Vaikka tämähän on vielä pientä joidenkin oikeiden kirjabloggaajien lukumääriin verrattuna... Mulla on ollut aika hyvä kirjakausi menossa nyt jo nelisen vuotta, mutta sellaisiakin aikoja on ollut, etten ole lukenut juuri mitään. Glueta suosittelen tosiaan kyllä, ei mikään huono valinta Arhinmäeltä.

    Susa:
    Ei kun peesaamaan vaan, tämä maratooni ei vaadi mitään erikoistreeniä!

    Maria:
    Kiitos vaan suosituksesta vielä! Juuri Haahtela-vertauksesihan se minut sai tarttumaan Syyskesään, eikä se mitenkään perätön ollut. Sittemmin olen lukenut toisenkin Bargumin, josta kenties lisää lähiaikoina. Sinä päivänä kannattaa lukea minä päivänä tahansa. :)

    Karoliina:
    Kiitos kovasti! Itsekin myhäilen usein hyväksyvästi kirjavalinnoillesi ja -arvioillesi. Jännää miten maut voivat osua osittain yhteen mutta toisaalta mennä ristiin. Ennakkoluuloja riittää itse kullakin, mutta onneksi niistä voi päästä eroon – tai sitten voi saada jonkinlaista iloa siitäkin, jos joku ennakkoluulo osoittautuu aiheelliseksi, heh. Hyvää viikonloppua sinullekin (ja tietysti myös muille lukijoille)!

    Luru:
    Kiitos! Apupata tosiaan pulppusi oivaltavia ja hauskoja juttuja. Minulla on muutenkin ollut Väisäsestä positiivinen kuva parin lehtijutun perusteella, ja nyt se vain vahvistui.

    Lukutoukka:
    Olen täsmälleen samaa mieltä! Viisikko on Seikkailuihin verrattuna pikkuisen yliarvostettu, vaikka tietysti hieno sarja sekin. Myös Salaisuus-kirjoista tykkäsin aikoinaan kovasti, niiden osalta uusintakierros on vielä aloittamatta. SOS-sarja ei ollut niin ikimuistoinen.

    Sara:
    Kiitos kiitos, toivon sinulle monia hienoja hetkiä mainitsemiesi kirjailijoiden parissa! Ja jotenkin aina lohduttavaa kuulla, että kaikki muut eivät vielä ole lukeneet Puhdistusta, vaikka itse annoinkin periksi. Epätavallinen lukija oli nopeasti luettu, mutta ajatuksia se kyllä herätti. Päähenkilön takia siitä tuli mieleen Sue Townsendin The Queen and I, jonka luin joskus kymmenen vuotta sitten ja pidin myös.

    VastaaPoista